• BIG BLUE
    Pariz
    Katedrale i dvorci Francuske
  • Katedrale i dvorci Francuske
  • Katedrale i dvorci Francuske

Evropski gradovi BIG BLUE, Francuska, Pariz

Pariz Evropski gradovi 2019

7 dana
6 noći
Prevoz
Usluga
  • Noćenje sa doručkom

Program putovanja

1.dan (26.04.2019.) BEOGRAD–PARIS–REMS (oko 144 km)  Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ kod šaltera Big Blue u 15.00 sati. Poletanje za Pariz u 17.05 časova (let JU314). Dolazak u Pariz u 19.40 sati. Vožnja do severne francuske provincije Šampanj i glavnog grada regije Remsa. Bogata i duga tradicija je karakteristika ove regije poznata još i po proizvodnji slavnog penušavog vina. Naziv Šampanj Francuzi duguju Rimljanima koji su prvi zasadili grožđe u ovoj oblasti a čiji naziv označava “severne teritorije” . Po dolasku u Rems transfer do hotela. Smeštaj.Večera u hotelu. Noćenje.

 

2.dan (27.04.2019.) REMS-AMIJEN-RUAN( oko 290 km) Doručak. Obilazak Remsa poznatog kao “Grad kraljeva “;kraća šetnja starim delom grada sa zgradama sagrađenim u stilu art deko.Obilazak Bazilike St.Remi sagrađene u VI veku u romansko-gotičkom stilu koju je Unesko proglasio svetskom kulturnom baštinom. Nastavak obilaska: ‘’Kraljevski trg” na kome se nalazi Kraljevska palata sa statuom Luja XV, kao i bronzana statua Jovanke Orleanke; Palata Tau, nekada rezidencija arhiepiskopa Remsa, danas muzej u kome je pohranjen deo dragocenosti iz Katedrale i trezora, Marsova vrata – Trijumfalna kapija koja potiču iz III veka a koja se sastoji od tri luka sa originalnim skulpturama Romula i Rema. Jedno od najznačajnijih obeležja Remsa je Katedrala iz XIII veka po imenu Notr Dam de Rems, sagrađena u gotičkom stilu, u kojoj su krunisana 33 kralja Francuske. Katedrala je jedna od prvih spomenika kulture uvrštenih u Uneskovu listu kulturne baštine. Katedrala se ističe jedinstvenim stilom, vitražima kojima je na, do tada, neobičan način rešen problem osvetljenja unutrašnjosti, ali i po brojnim skulpturama kojima je ukrašena fasada. Obilazak Katedrale i kratko upoznavanje sa ovim remek delom gotike.Nakon obilaska  Remsa vožnja autobusom prema severozapadu do grada Amijena. Grad se nalazi u oblasti Pikardija na reci Soma.Šetnja gradom koji je vekovima poznat po avangardnim idejama ali je u isto vreme znao da sačuva svoje kulturno blago. U obnovi grada, koji je stradao u dva svetska rata, ideja vodilja je bila da se istorijsko nasleđe savršeno uklopi sa modernom arhitekturom. Ovo je i grad u kome je živeo Žil Vern, pisac naučnofantastičnih romana. Grad krase i isprepletani kanali reke Some na kojoj se nalaze jedinstveni plutajući vrtovi. Obilazak jednog od glavnih obeležja grada, Katedrale Notr Dam, još jednog spomenika pod zaštitom Uneska. Katedrala je remek delo rane francuske gotike. Ovo je, ujedno, najviša srednjovekovna katedrala sagrađena u XIII veku sa karakterističnom dekorativnom plastikom. Nakon obilaska, kratka šetnja starim delom grada i nastavak putovanja autobusom za Ruan, glavni grad Normandije. Po dolasku u Ruan smeštaj u hotelu. Noćenje.

 

3.dan (28.04.2019.) RUAN-DOVIL-TUR  ( oko 380 km) Doručak. Odlazak u obilazak grada: šetnja ulicom sata do Trga Jovanke Orleanke, Dvorca pravosuđa iz XVI veka i Trga stare pijace na kome je 1431 godine na lomači spaljena Jovanka Orleanka. Nastavak šetnje ulicama sa karakterističnim kućica sa zašiljenim krovovima sagrađenim u fahverk stilu, od kojih je većina stara 500-600 godina. Ovo je i grad poznat po tome što je u njemu rođen i ceo život proveo Gistav Flober. U nastavku obilazak katedrale posvećene Bogorodici, jedne od najlepših građevina gotske umetnosti u Francuskoj, čija silueta dominira Ruanom. Građena je u periodu od 1202 do 1880 u gotičkom stilu, na temeljima nekadašnje romaničke katedrale i ima ukupno sedam tornjeva. Nastavak vožnje do Dovila, najelitnijeg letovalište Francuske, koje je davnih dana postalo omiljeno mesto za odmor svetskog džet-seta. Šetnja Dovilom u kome se atmosfera otmenosti oseća na svakom koraku: u raskošnim vilama, u uličicama sa buticima i restoranima. Nastavak vožnje jednim delom obale Normandije. Obalski pojas se sastoji od stena, kamenih uvala i peščanih plaža. Ova priroda je nadahnjivala stvaralaštvo impresionista tako da su ovde nastale najznačajnije slike impresionista Pisara, Sera, Sislija, Klod Monea. Osim što je poslužila kao inspiracija impresionistima obala Normandije je poznata i kao mesto iskrcavanja savezničke vojske za vreme Drugog svetskog rata. Kraće pauze radi odmora. Nastavak vožnje do Tura. Po dolasku u Tur kraći obilazak grada koji zauzima izuzetno povoljan položaj u centru čuvene doline Loare, u samom srcu takozvanog “Vrta Francuske”. S obe strane široke reke stoje brojni dvorci kao nemi svedoci davno prohujalih vremena. Transfer do hotela.Smeštaj .Noćenje.

 

4.dan (29.04.2019.)  TUR-DOLINA LOARE (dvorci ŠENONSO-ŠAMBOR )- ŠART–PARIZ  (oko 310 km) Doručak. Polazak autobusom prema dolini Loare i dvorcu Šenonso. Obilazak dvorca Šenonso iz XVI veka interesentnom i po tome što je jedna od vlasnica dvorca bila Katarina Mediči, majka poslednja tri francuska kralja. Dvorac je izgrađen od sedre koja vremenom nije izgubila svoj sivkasto beli kolorit. Uz Versaj ovo je jedan od najposećenijih dvoraca Francuske. Osim raskošno dekorisane unutrašnjosti Šenonso je poznat i po manjim kamenim stubovima koji premošćuju reku Šer. Deo parka obuhvata italijanski lavirint sa preko dve hiljade stabala tikovine a napravljen je onako kako ga je zamislila Katarina Mediči.. U nastavku vožnja do najvećeg dvorca u dolini Loare, do dvorca Šambor. Ovo remek delo francuske renesanse i grandiozna građevina nalazi se na ogromnom posedu sa park šumom i životinjskim rezervatom.Dvorac je okružen zidom dugim 32 km. Zadivljujuća građevina osmišljena je po želji Fransoa I i svojom lepotom zadivljuje posetioce. Atrakcije su 426 soba sa 282 kamina, oslikane tavanice, slikarska platna ogromnih razmera sa mitskim i biblijskim motivima, kristalni lusteri i nameštaj. Nakon obilaska i foto pauze nastavak putovanja za Šartr, glavni grad departmana “Eure-et-Loir”. Poseta nadaleko čuvene Katedrale iz XII veka uvrštene u Svetsku kulturnu baštinu Uneska još 1979. godine. Sadašnja gotska katedrala sagrađena je na ruševinama starije romanske crkve uništene u požaru, čime se objašnjava neobična pojava dva potpuno različita tornja - južnog u romanskom i severnog u gotskom stilu, koji dominiraju gradom. Od velike umetničke vrednosti su skulpturalni ukrasi katedrale (preko 2000 kipova i reljefa), vitraži iz XIII veka koji slove za jedne od najlepših u Francuskoj i lavirint na podu. Nastavak putovanja za Pariz. Po dolasku u Pariz transfer do hotela. Smeštaj. Noćenje.

 

5.dan (30.04.2019.)  PARIZ   Doručak. Slobodan dan ili fakultativni poludnevni izlet u Versaj (odlazak i povratak autobusom). Posetavelelepnom dvorcu izgrađenom u XVII veku, sedištu francuske monarhije od 1682. godine kada je Luj XIV preselio dvorsku svitu i vladu iz Pariza uVersaj, pa sve do revolucije 1789. godine. Pre svrgavanja Luja XVI sa vlasti, dvorac je bio najluksuznija kraljevska palata u Evropi. Obilaze se: Veliki kraljevski apartman, Kraljičini apartmani i Dvorana ogledala. (Cena izleta: od 55 €). Povratak u Pariz. Slobodno popodne. Noćenje.

6.dan (01.05.2019.) PARIZ  Doručak. Slobodan dan za individualni obilazak grada. Preporučujemoodlaska do Trijumfalne kapije, Ajfelove kule i Jelisejskih polja. Odlazak i povratak metroom. Slobodno popodne. Noćenje.

 

7.dan (02.05.2019.) PARIZ-BEOGRAD  Rani jutarnji transfer na aerodrom. Let  za Beograd u 10.05 časova (let JU311). Dolazak u Beograd u 12.25 sati

Smene

Napomene o ceni

Cene aranžmana kao i svih drugih doplata su izražene u evrima (osim ako drugačije nije definisano). Plaćanje se vrši isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu za efektivu AIK banke na dan uplate. Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom, garantovan je samo iznos akontacije, a ostatak je podložan promeni. Krajnji rok za prijavljivanje i uplatu akontacije (40 %) najkasnije do 20. marta 2019.ili do popune mesta.

U cenu je uključeno

U cenu aranžmana je uračunato: prevoz avionom na relaciji Beograd-Pariz-Beograd, transferi aerodrom - hotel - aerodrom, smeštaj u dvokrevetnim sobama u hotelima kategorije 3 i 4 zvezdice na bazi noćenja sa doručkom (doručak po principu samoposluživanja u svim gradovima osim u Ruenu gde je doručak kontinentalni),1 večera u Remsu na dan dolaska, transferi i razgledanja prema programu, obilazak katerdale i bazilike u Remsu, katedrale u Amijenu, Ruanu i Šartru, ulaznice i obilazak dvoraca Šenonso i Šambor, usluge vodiča Big Blue, usluge lokalnih vodiča, troškovi organizovanja putovanja.

U cenu nije uključeno

U cenu aranžmana nije uračunato: Avio-takse 151,9 evra (od toga evra 76.00YQ i ne podležu refundaciji i evra 0.22 evra RS, 27.83QX, 0.98RF, 16.72RS, 3.30LG, 4.51IZ, 8,0FR, 14.34 FR podlažu refundaciji) plaćaju se u agenciji u dinarima po prodajnom kursu Aik banke, na dan uplate), dinarski deo aranžmana u iznosu od 1790,00 dinara po osobi, posluženje u avionu,fakultativni izleti i posete: Versaj, cena 55 evra, turistička taksa u gradovima Francuske ( plaća se direktno na recepciji hotela i iznosi 2,25 u Remsu; 0,65 u Ruenu; 1,76 u Turu i 1,65 evra u Parizu, po osobi, po danu ), karte za metro, napojnica za vozača na turi ( 5 evra po osobi), međunarodno putno osiguranje.

Cena od
1045 eur
Više detalja
Ponuda na sajtu agencije

Povezane ponude

YUTA - Anketa

Da li na letovanje 2019 putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?Sve Yuta ankete