• ODEON WORLD TRAVEL
    Sicilija
    SICILIJANSKA TURA
  • SICILIJANSKA TURA
  • SICILIJANSKA TURA

DDOR Putno Zdravstveno Osiguranje

Evropski gradovi ODEON WORLD TRAVEL, Italija, Sicilija

Sicilija Evropski gradovi 2019

7 dana
6 noći
Prevoz
Usluga
  • Noćenje sa doručkom

Program putovanja

1.dan      (19.septembar – četvrtak)                                Beograd – Palermo

Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla” kod šaltera agencije Odeon World Travel (broj 702), dva sata pre poletanja. Poletanje za Palermo direktnim čarter letom aviokompanije Air Serbia oko 12.00 (let JU 9260). Dolazak na aerodrom u Palermu oko 13.50h. Transfer do hotela u mestu Ćefalu, lepog primorskog gradića, udaljenog od Palerma oko 70km. Slobodno vreme za odmor i predveče šetnja gradom sa vodičem. Ćefalu je smešten ispod krečnjačke stene, karakterističnog starog gradskog jezgra orijentalnog izgleda, sa ostacima antičkog hrama i prelepom peščanom plažom. Obeležje grada je najstarija katedrala iz XII veka, koja datira iz doba Normana, čije je temelje postavio kralj Rožer II. Spoljna fasada sa strogim portalom s lukovima i dva moćna odbrambena tornja, kao i visoki uzani enterijer crkve, su fascinantni. Majstori iz Konstantinopolja su, još za života osnivača, postavili u horu crkve mozaike neverovatne lepote… Nakon šetnje povratak u hotel. Noćenje.

2.dan      (20.septembar – petak)                     Ćefalu – Monreale – Palermo – Ćefalu

Doručak. Polazak za Monreale, biskupski gradić, radi obilaska čuvene katedrale Duomo, koju je podigao Vilijem II u XII veku. Ova najveća crkva na Siciliji, počiva na 18 antičkih stubova i važi za najlepšu normansku baziliku. Najveća atrakcija su jedinstveni pozlaćeni mozaici na površini od 6500 kvadratnih metara koji prikazuju biblijske prizore, zatim mermerni podovi, bronzani portali i sakofazi Vilijema I i II. Slobodno vreme za šetnju do polaska za Palermo, glavni grad Sicilije. Palermo je peti po veličini i jedan od najstarijih gradova Italije, na čijim su ulicama vidljivi tragovi burne istorije još od vremena Feničana koji su ga osnovali, zatim vladavine Rimskog i Vizantijskog carstva do danas. Grad sicilijanskih kraljeva, koji je u Punskim ratovima bio uporište kartaginske flote, a kasnije je doživeo procvat pod Arapima i Normanima. Iz svih tih epoha sačuvane su izuzetne građevine. Tako, u samom gradu vizantijske crkve stoje pored džamija, barokne i katalonske palate pored arapskih i klasicističkih kasarni. Obilazak obuhvata ulice Vitorio Emanuele, palata Normana, katedrala iz XII veka, trg Kvatro Kanti, crkva La Martorana, Trg Srama, pozorište Masimo… Slobodno vreme i šetnja do povratka u hotel u mestu Ćefalu.Noćenje.

3.dan      (21.septembar – subota)                   Ćefalu – Korleone – Vila Del Kasale – Đardini Naksos

Doručak. Odjavljivanje iz hotela u mestu Ćefalu. Odlazak u Korleone, grad udaljen oko 100 km od mesta Ćefalu, smešten u unutrašnjosti ostrva. Smatra se da iz ovog grada potiču predstavnici najsurovije mafije koja je vladala 80-ih godina. Mogućnost fakultativne posete dokumentarnom muzeju o mafiji. Nakon obilaska, nastavak putovanja do Vile Del Kasale koja se nalazi pored mesta Pjaca Armerina. Ova velika građevina iz IV veka nove ere je ukrašena podnim mozaicima koji se prostiru na 3500 kvadratnih metara, neprocenjive vrednosti (pod zaštitom UNESCO-a). Izuzetno bogatstvo elemenata i dekoracije navode na pretpostavku da je bila vlasništvo jednog od rimskih careva. Za stilski rad mozaika može se naći analogija i povezanost sa radionicama sa severa Afrike. Nastavak putovanja do mesta Đardini Naksos na zapadnoj obali ostrva i smeštaj u hotel. Noćenje.

4.dan      (22.septembar – nedelja)                  Đardini Naksos – Etna – Taormina – Đardini Naksos

Doručak. Vožnja do Etne, simbola Sicilije, najvišeg aktivnog vulkana u Evropi, koji doseže visinu od 3400 metara. Putovanje vodi crnim putevima, kojima je nekada prolazila užarena lava. Odlazak do kratera Silvestri koji se nalazi na 1800 metara nadmorske visine. Nakon obilaska, polazak ka Taormini, koja se nalazi na brdu Monte Tauro. Ovaj grad je još poznat kao Biser Mediterana zbog svog geografskog položaja i šarma. Obilazak gornjeg dela grada, u koji se može ući kroz vrata Porta Mesina ili Porta Katanija. Impresivne crkve, manastiri, palate, kao i čuveno grčko-rimsko pozorište iz III veka pre nove ere, koje je jedno od najbolje očuvanih teatara antičkog doba (ulazak nije uključen u cenu i može biti fakultativan). Šetnja glavnom ulicom Korso Umberto i obilazak gradskog parka. Slobodno vreme do povratka u Đardini Naksos. Noćenje.

5.dan      (23.septembar – ponedeljak)           Đardini Naksos – Kaltađirone – Katanija – Đardini Naksos

Doručak. Polazak za Kaltađirone, grad pod zaštitom UNESCO-a i grad čuvene keramike smešten duboko u unutrašnjost ostrva. Mavari su ga nazivali “Brežuljak vaza”. Glavna atrakcija grada su monumentalne stepenice Santa Maria del Monte koje povezuju Donji i Gornji grad, izgrađene u fazama između XII i XV veka. Posle slobodnog vremena za razgledanje i uobičajnu kupovinu suvenira ili upotrebnih predmeta od keramike, nastavak puta prema najvećoj luci Sicilije, Kataniji. Katanija, privredni centar koji je zbog blizine aktivnog vulkana Etna (svega 30 km pravolinijski), tokom 3 veka svoje istorije, mnogo puta bio razaran erupcijama lave i pratećim zemljotresima. Poslednji put to je bilo krajem XVII veka, kada je ponovo izgrađen od vulkanskih stena u stilu kasnog baroka, prema strogim urbanističkim pravilima. Među mnogim raskošnim palatama i crkvama vezanim za taj period, posebno se ističe katedrala Svete Agate koja se nalazi u centru starog grada na Pjaci Del Duomo. Oblilazak zamka Ursino iz XIII veka, kapija Uzeda, Trg slona, crkva Sveta Agata, glavna ulica Etnea…  Zatim, slobodno vreme za individualno razgledanje ovog, drugog po veličini grada Sicilije. Povratak u Đardini Naksos. Noćenje.

6.dan      (24.septembar – utorak)                   Đardini Naksos – Fakultativni izlet “Barokna Sicilija” – Đardini Naksos

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja fakultativnog izleta za Raguzu, Modiku i Sirakuzu. Odlazak do grada mostova Raguze Ibla, koji je razoren u zemljotresu 1693 godine i niče ponovo u 18 veku. Ima bogato barokno jezgro na litici iznad provalije, obliazak grada: portal Svetog Đorđa, crkve Svetog Đorđa, gradskog parka,zatim slobodno vreme do nastavka putovanja ka gradu Modika, u kome se nalazi crkva Svetog Đorđa, kao i poslastičarnica Antica Dolceria Bonajuto, u kojoj možete probati čokoladu koja se pravi po staroj recepturi još iz doba španskih kolonija (degustacija uključena u cenu). Nakon obilaska, nastavak putovanja ka Sirakuzi, grad bogat grčkom kulturnom zaostavštinom, arhitekturom, amfiteatrima, poznat i kao Arhimedov grad. Obilazak starog grada na ostrvu Ortiđija, Apolonov hram, graske zidine, barokna opštinska zgrada, dorski hram koji je današnja katedrala, fontana Aretuza… Povratak u Đardini Naksos. Noćenje.

7.dan      (25.septembar – sreda)                     Đardini Naksos – Katanija – Rim – Beograd

Rani doručak ili spakovan doručak za poneti. Transfer na aerodrom. Poletanje iz Katanije za Rim aviokompanijom Alitalija u 06.00h (let AZ 1722). Dolazak u Rim u 07.25h. Nastavak putovanja za Beograd u 09.10h (let AZ 592). Dolazak u Beograd u 10.45h. Kraj programa.

 

Smene

19.09.2019.

Napomene o ceni

AERODROMSKE TAKSE SU UKLJUČENE U CENU!

U cenu je uključeno

- Avio prevoz na relaciji Beograd-Palermo čarter letom aviokompanije Air Serbia i Katanija-Rim- Beograd aviokompanijom Alitalija - Transferi na relacijama aerodrom – hotel – aerodrom u mestu Ćefalu i Kataniji prema programu - Aerodromske takse 100 € (plaćaju se u agenciji i podložne su promeni do polaska na putovanje) - Smeštaj u hotelima 3* na bazi 6 noćenja sa doručkom u standardnim dvokrevetnim sobama u mestu Ćefalu (2 noćenja) i Đardini Naksos (4 noćenja) - Pešačko razgledanje grada Ćefalu - Panoramska razgledanja prema programu - Ulaznice za lokalitete prema programu - Usluge vodiča na srpskom jeziku - Troškovi organizacije putovanja

U cenu nije uključeno

- Gradska taksa - hoteli 3* - oko 2 eur po noći po osobi (plaćanje u hotelu na recepciji u gotovini) - Fakultativni izlet „Barokna Sicilija“ - Putno zdravstveno osiguranje

Cena od
769 eur
Više detalja
Ponuda na sajtu agencije

Povezane ponude

Izdvojeno
Sicilija putovanje Sicilija
SICILIJA - PALERMO LETOVANJE 2019
Izdvojeno
Sicilija putovanje Sicilija
SICILIJA - KATANJA LETOVANJE 2019

YUTA - Anketa

Da li na letovanje 2019 putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?Sve Yuta ankete