• ODEON WORLD TRAVEL
    Sicilija
    SICILIJANSKA TURA
  • SICILIJANSKA TURA
  • SICILIJANSKA TURA

DDOR Putno Zdravstveno Osiguranje

Evropski gradovi ODEON WORLD TRAVEL, Italija, Sicilija

Sicilija Evropski gradovi, SICILIJANSKA TURA

7 dana
6 noći
Prevoz
Usluga
  • Noćenje sa doručkom

Program putovanja

1.dan       (1.april 2020 – sreda)                             Beograd – Palermo

Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla” kod šaltera agencije Odeon World Travel (broj 702), dva sata pre poletanja. Poletanje za Rim letom aviokompanije Alitalija u 11.35h (let AZ591). Dolazak u Rim u 13.10h. Nastavak putovanja za Palermo u 17.40h (let AZ1795). Dolazak u Palermo u 18.45h. Transfer do hotela u mestu Ćefalu, udaljenog od Palerma oko 70km. Smeštaj. Slobodno veče za odmor. Noćenje.

2.dan       (2.april 2020 – četvrtak)                        Ćefalu – Monreale – Palermo – Ćefalu

Doručak. Polazak za Monreale, biskupski gradić, radi obilaska čuvene katedrale Duomo, koju je podigao Vilijem II u XII veku. Ova najveća crkva na Siciliji, počiva na 18 antičkih stubova i važi za najlepšu normansku baziliku. Najveća atrakcija su jedinstveni pozlaćeni mozaici na površini od 6500 kvadratnih metara koji prikazuju biblijske prizore, zatim mermerni podovi, bronzani portali i sakofazi Vilijema I i II. Slobodno vreme za šetnju do polaska za Palermo, glavni grad Sicilije. Palermo je peti po veličini i jedan od najstarijih gradova Italije, na čijim su ulicama vidljivi tragovi burne istorije još od vremena Feničana koji su ga osnovali, zatim vladavine Rimskog i Vizantijskog carstva do danas. Grad sicilijanskih kraljeva, koji je u Punskim ratovima bio uporište kartaginske flote, a kasnije je doživeo procvat pod Arapima i Normanima. Iz svih tih epoha sačuvane su izuzetne građevine. Tako, u samom gradu vizantijske crkve stoje pored džamija, barokne i katalonske palate pored arapskih i klasicističkih kasarni. Obilazak obuhvata ulice Vitorio Emanuele, palata Normana, katedrala iz XII veka, trg Kvatro Kanti, crkva La Martorana, Trg Srama, pozorište Masimo… Slobodno vreme i šetnja do povratka u hotel u mestu Ćefalu. Ćefalu, gradić koji je smešten ispod krečnjačke stene, karakterističnog starog gradskog jezgra orijentalnog izgleda, sa ostacima antičkog hrama i prelepom peščanom plažom. Obeležje grada je najstarija katedrala iz XII veka, koja datira iz doba Normana, čije je temelje postavio kralj Rožer II. Spoljna fasada sa strogim portalom s lukovima i dva moćna odbrambena tornja, kao i visoki uzani enterijer crkve, su fascinantni. Majstori iz Konstantinopolja su, još za života osnivača, postavili u horu crkve mozaike neverovatne lepote… Noćenje.

3.dan       (3.april 2020 – petak)                             Ćefalu – Vila Del Kasale – Kaltađirone – Đardini Naksos

Doručak. Odjavljivanje iz hotela u mestu Ćefalu. Odlazak do Vile Del Kasale koja se nalazi pored mesta Pjaca Armerina. Ova velika građevina iz IV veka nove ere je ukrašena podnim mozaicima koji se prostiru na 3500 kvadratnih metara, neprocenjive vrednosti (pod zaštitom UNESCO-a). Izuzetno bogatstvo elemenata i dekoracije navode na pretpostavku da je bila vlasništvo jednog od rimskih careva. Za stilski rad mozaika može se naći analogija i povezanost sa radionicama sa severa Afrike. Nastavak putovanja za Kaltađirone, grad pod zaštitom UNESCO-a i grad čuvene keramike, smešten duboko u unutrašnjost ostrva. Mavari su ga nazivali “Brežuljak vaza”. Glavna atrakcija grada su monumentalne stepenice Santa Maria del Monte koje povezuju Donji i Gornji grad, izgrađene u fazama između XII i XV veka. Posle slobodnog vremena za razgledanje i uobičajnu kupovinu suvenira ili upotrebnih predmeta od keramike, nastavak putovanja do mesta Đardini Naksos na zapadnoj obali ostrva i smeštaj u hotel. Noćenje.

4.dan       (4.april 2020 – subota)                           Đardini Naksos – Etna – Taormina – Đardini Naksos

Doručak. Vožnja do Etne, simbola Sicilije, najvišeg aktivnog vulkana u Evropi, koji doseže visinu od 3400 metara. Putovanje vodi crnim putevima, kojima je nekada prolazila užarena lava. Odlazak do kratera Silvestri koji se nalazi na 1800 metara nadmorske visine. Nakon obilaska, polazak ka Taormini, koja se nalazi na brdu Monte Tauro. Ovaj grad je još poznat kao Biser Mediterana zbog svog geografskog položaja i šarma. Obilazak gornjeg dela grada, u koji se može ući kroz vrata Porta Mesina ili Porta Katanija. Impresivne crkve, manastiri, palate, kao i čuveno grčko-rimsko pozorište iz III veka pre nove ere, koje je jedno od najbolje očuvanih teatara antičkog doba (ulazak nije uključen u cenu i može biti fakultativan). Šetnja glavnom ulicom Korso Umberto i obilazak gradskog parka. Slobodno vreme do povratka u Đardini Naksos. Noćenje.

5.dan       (5.april 2020 – nedelja)                          Đardini Naksos – Katanija – Sirakuza – Đardini Naksos  

Doručak. Polazak za Kataniju, grad koji predstavlja privredni centar i najveću luku na Siciliji. Zbog blizine aktivnog vulkana Etna (svega 30 km pravolinijski), tokom 3 veka svoje istorije, mnogo puta je bio razaran erupcijama lave i pratećim zemljotresima. Poslednji put to je bilo krajem XVII veka, kada je ponovo izgrađen od vulkanskih stena u stilu kasnog baroka, prema strogim urbanističkim pravilima. Među mnogim raskošnim palatama i crkvama vezanim za taj period, posebno se ističe katedrala Svete Agate koja se nalazi u centru starog grada na Pjaci Del Duomo. Oblilazak zamka Ursino iz XIII veka, kapija Uzeda, Trg slona, crkva Sveta Agata, glavna ulica Etnea… Nakon obilaska, nastavak putovanja ka gradu Sirakuza, koji su Grci osnovali još u VIII veku pre nove ere. Grad koji je bogat grčkom kulturnom zaostavštinom, arhitekturom, amfiteatrima, poznat i kao Arhimedov grad. Obilazak i šetnja na ostrvu Ortiđija koje predstavlja staro jezgro grada, Apolonov hram, zidine grčkog polisa, barokna opštinska zgrada, dorski hram koji je današnja katedrala, fontana Aretuza… Slobodno vreme do povratka u Đardini Naksos. Noćenje.

6.dan       (6.april 2020 – ponedeljak)                    Đardini Naksos – Fakultativni izlet “Barokna Sicilija” – Đardini Naksos

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja fakultativnog izleta za Raguzu, Modiku i Noto. Odlazak do grada mostova Raguze Ibla, koji je razoren u zemljotresu 1693 godine i niče ponovo u XVIII veku. Ima bogato barokno jezgro na litici iznad provalije, obilazak grada: portal Svetog Đorđa, crkve Svetog Đorđa, gradskog parka, zatim slobodno vreme do nastavka putovanja ka gradu Modika, u kome se nalazi crkva Svetog Đorđa, kao i poslastičarnica Antica Dolceria Bonajuto, u kojoj možete probati čokoladu koja se pravi po staroj recepturi još iz doba španskih kolonija (degustacija nije uključena u cenu). Nakon obilaska, nastavak putovanja ka gradiću Noto koji se još naziva i “kameni vrt”. Noto je prestonica sicilijanskog baroka sa predivnim građevinama i skulpturama isklesanih u kamenu. Obilazak najvažnijih znamenitosti: kapija, Duomo, Palata Plemstva, Biskupska palata, crkva San Domenico, palata Landolinijevih (bez ulaznica). Slobodno vreme do povratka u Đardini Naksos. Noćenje.

7.dan       (7.april 2020 – utorak)                           Đardini Naksos – Katanija – Rim – Beograd

Doručak. Slobodno vreme do transfera za aerodrom. Transfer na aerodrom. Poletanje iz Katanije za Rim aviokompanijom Alitalija u 13.05h (let AZ 1730). Dolazak u Rim u 14.30h. Nastavak putovanja za Beograd u 16.15h (let AZ 594). Dolazak u Beograd u 17.50h. Kraj programa.

Smene

01.04.2020.

Napomene o ceni

AERODROMSKE TAKSE SU UKLJUČENE U CENU!

U cenu je uključeno

· Avio prevoz na relaciji Beograd-Rim-Palermo i Katanija-Rim-Beograd aviokompanijom Alitalija · Transferi na relacijama aerodrom – hotel – aerodrom prema programu · Aerodromske takse 158 € (plaćaju se u agenciji i podložne su promeni do polaska na putovanje) · Smeštaj u hotelima 3* na bazi 6 noćenja sa doručkom u standardnim dvokrevetnim sobama u mestu Ćefalu (2 noćenja) i Đardini Naksos (4 noćenja) · Panoramska razgledanja prema programu · Ulaznice za lokalitete prema programu · Usluge vodiča na srpskom jeziku · Troškovi organizacije putovanja

U cenu nije uključeno

· Gradsku taksu - hoteli 3* - oko 2 eur po noći po osobi (plaćanje u hotelu na recepciji u gotovini) · Fakultativni izlet „Barokna Sicilija“ · Putno zdravstveno osiguranje

Cena od
799 eur
Više detalja
Ponuda na sajtu agencije

Povezane ponude

YUTA - Anketa

Da li na letovanje 2020 putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?