• FELIX TRAVEL
    Baden Baden
    Alzas Švarcvald 2023
  • Alzas Švarcvald 2023
  • Alzas Švarcvald 2023

LETOVANJE GRCKA 2022

LETOVANJE GRCKA 2022

Evropski gradovi FELIX TRAVEL, Nemačka, Baden Baden

Baden Baden Evropski gradovi, Alzas Švarcvald 2023

6 dana
3 noći
Prevoz
Usluga
  • Noćenje sa doručkom

Program putovanja

1.dan BEOGRAD – NOVI SAD
Polazak sa parking kod Sava Centra, sa savske strane, u 18h. Skup putnika je u 17:30h. Noćna vožnja preko Mađarske i Austrije.

 

2.dan  STRAZBUR  – KEL

Dolazak u podnevnim časovima u Strazbur, sedmi po veličini grad u Francuskoj i glavni grad pokrajine Alzas. Strazbur se nalazi na istoku Francuske, na levoj obali reke Rajne i danas broji oko 280000 stanovnika. Nemačko ime grada je Štrasburg, a Alzašani svoj glavni grad na lokalnom dijalektu, zovu Šdrosburi. Po dolasku sledi razgledanje grada: Grande Ile, odnosno “veliko ostrvo”, koje je zvanično prvi centar grada na svetu, koji je stavljen pod zaštitu UNESCO – a, što je i dan danas. U ovom istorijskom centru grada, krije se i impozantna gotička katedrala Notre Dame sa zvonikom visine 142 metra (kažu da je Strazbur "grad hiljadu crkava"), Palata Rohan, kuća Kamerzel, Gutenbergov trg, Mala Francuska. Mala Francuska – Petite France - deo starog grada koji presecaju reka i još tri kanala, a na obalama su bajkovite kuće iz XVI I XVII veka. Nekada je ovde bilo mnoštvo radionica za štavljenje kože, a noću su se, kažu, unaokolo muvali sumnjivi tipovi, jer je tu bila smeštena i ulica crvenih fenjera. Ovaj najslikovitiji deo Strazbura, sa brojnim kanalima i srednjovekovnim kućama, te saga o samom naselju i njegovom nazivu, kriju vrlo zanimljive, i ne tako prozaične priče. Ovde ćete biti svedoci istorije, koja beleži da je grad u više navrata prelazio iz nemačkih u francuske ruke i obrnuto. Danas, centar Strazbura, dokazuje upravo to. Šarenolika kombinacija gotike i srednjoevropske renesanse, dominira na svakom koraku, a kroz sam grad, lako je uočljivo prožimanje nemačke i francuske kulture. Lokalni stanovnici će vam na pitanje zašto je njihov sistem toliko efikasan, odgovoriti: ”Zato što živimo francuski život po nemačkim zakonima” . Slobodno vreme.  Smeštaj u hotel. Noćenje.  

3. dan KEL – HAJDELBERG –BADEN BADEN

Doručak. Mogućnost odlaska na fakultativni izlet u Heidelberg. Hajdelberg je jedan od najživopisnijih i najromantičnijih gradova u Nemačkoj. Ovaj slikoviti barokni grad, smešten u sred prirode i na obalama reke Nekar (Neckar), svojim uskim stazama, vijugavim ulicama i šarmantnim trgovima, bio je inspiracija mnogim umetnicima. Dominantnim, starim, renesansno gotičkim dvorcem iznad grada, šetali su brojni pisci, među kojima je bio i Johan Volfgang fon Gete. Po dolasku, sledi razgledanje istorijskog gradskog jezgra: crkva Sv. Duha, najpoznatiji gradski univerzitet, glavni  Trg Marktplatz, glavna ulica Hauptstrasse, koja je prepuna slatkih restorana i prodavnica. Iz glavne ulice ćemo produžiti do Starog mosta, odnosno kamenog mosta, koji povezuje Stari grad sa istočnom obalom reke Nekar. Iako je ovaj kameni most izgrađen u XVIII veku, ime Stari dobio je po drvenom mostu koji su antički Rimljani izgradili na ovom mestu. Na zapadnoj strani mosta nalazi se i skulptura majmuna koji drži u ruci ogledalo (Heidelberg Bridge Monkey). On je simboličan prikaz kako smo svi isti, živeli mi u gradu ili sa druge obale reke, a ako ne verujemo u to, samo se moramo pogledati u ogledalo. Slobodno vreme.

Nastavak putovanja do mesta Baden Baden koje se nalazi u zapadnom podnožju planine Švarcvald, na obalama reke Os i koje je prava oaza nemačke kulture i istorije. U samoj Baden Baden banji, jednoj od najpoznatijih svetskih banja, postoji 14 termalnih izvora sa temperaturom izmedju 14 i 66 °C, koji dnevno izbace preko 3,5 miliona litara vode. Sa svojim lekovitim izvorima, visokospecijalizovanim klinikama, izuzetnim hotelima i prelepim parkovima, Baden Baden je idealno mesto za odmor i oporavak. O njegovoj slavnoj prošlosti svedoče raskošne palate i vile, izgrađene u bel–epok stilu, sa savršeno uređenim vrtovima. Da nije obična banja, govori i činjenica da je od XVI veka ovo mesto sedište grofovije, te da je oduvek bilo izbor bogatih i slavnih, posebno od XIX veka, kada je Baden Baden postao “letnja evropska prestonica” usred Švarcvalda. Baden Baden su posećivali poznati umetnici, među kojima su Dostojevski, Turgenjev, Brams, Klara Šuman. Slobodno vreme. Povratak u Kel. Noćenje.

4. dan KEL  – FRAJBURG – KOLMAR – KAJZERSBERG - RIKEVIR

Doručak. Mogućnost odlaska na celodnevni fakultativni izlet u pokrajinu Alzas . Prvi gradić koji ćemo obići, a sa ponosom nosi naziv “dragulj Švarcalda” je Freiburg. Frajburg je poznat po najvećem broju sunčanih dana u Nemačkoj, ali i po neobičnim, uskim vodenim kanalima, tik uz ulične pločnike, kao i po prelepim trgovima. Frajburg doslovno znači "slobodni zamak", a to ime dobija još u XIII veku od kad je imao status slobodnog grada. Starim jezgrom i glavnim trgom Munsterplacom, dominira gotička katedrala Munster i njen zvonik visok 116 metara, Trgovačka kuća iz XVI veka, sa tamno crvenom fasadom, Muzej istorije grada i Gradska kuća podignuta 1559. godine. Međutim, omiljeno mesto okupljanja stanovnika, ali i mnogobrojnih turista je trg Augustinaca sa istoimenim manastirom, oko čega se nalaze ostaci kamenih zidina, gde dominiraju velike stepenice koje će vas podsetiti na čuvene Španske stepenice u Rimu. Slobodno vreme.

Nakon slobodnog vremena, sledi vožnja prema živopisnom gradiću Colmar (Kolmar), smeštenom u podnožju planine Vogezi, na reci Laugh, koja je kanalom povezana s Rajnom. Ovim šarenolikim i bajkovitim gradom u istočnoj Francuskoj, sa bogatom srednjovekovnom istorijom, dominira veoma unikatna i jedinstvena arhitektura, te najšarenije kuće sa drvenim okvirima i gredama, a istorijsko jezgro, zanimljiva je kombinacija nemačkog i francuskog uticaja. Svojim neobičnim izgledom, bio je inspiracija za selo iz Diznijevog crtanog filma Lepotica i zver, što možete primetiti šetnjom kroz njegove nesvakidašnje ulice. Razgledanje grada: glavni trg – Rue des Marchands i Rue Merciere – kuća stare carine, dominikanska crkva okružena kanalima, crkva sv. Martina. Ne propustite ni Kip slobode, Muzej Bartodli, posvećen umetniku koji je uradio čuveni Kip slobode u Njujorku, kao i najslađe mesto u Kolmaru, Zlatni kroasan – Au croissant Dore, jedan od najslađih i najslikovitijih kafića, sa tradicionalnim kolačima i alzaškim vinom. Zbog mnogobrojnih mostova, kanala i predivnih trgova, Kolmar, a posebno jedna njegova četvrt, nose naziv “mala Venecija”, pa ne propustite da se izgubite u lepotama ove gradske četvrti, gde su nekada živeli trgovci, koji su svoje kuće krečili u različite boje, ne bi li se tako raspoznavalo kojom se trgovinom bave. Slobodno vreme.

Nakon uzbudljive i zanimljive posete Kolmaru, nastavljamo našu vožnju dalje. Sledi dolazak u šarenoliko srednjovekovno selo Kajzersberg sa živopisnim zgradama različitih arhitektonskih perioda gde je svaka kuća različita, a ipak ista. U ovom seocetu nalazi se i rodna kuća doktora Alberta Švajcera, dobitnika Nobelove nagrade za mir 1952. godine. Nakon posete sela Kajzersberg, sledi vožnja prema selu Riquewihr, jedno od najlepših sela Francuske. Uske uličice u ovom naselju podsećaju na scenografiju za neki film iz srednjeg veka, pa i ne čudi činjenica da je ovde snimano više filmskih ostvarenja. Povratak u hotel. Noćenje.

 

5. dan KEL – JEZERO TITIZEE – DONAUEŠINGEN

Doručak. Napuštanje hotela. Sledi vožnja podnožjem Švarcvalda, kroz idilična planinska sela, ujedno i kroz jedan od najlepših prizora na čitavom putovanju. U brdu, iznad sela Triberg, nalazi se istoimeni najviši vodopad u Nemačkoj sa padom od 163m. Pauza za obilazak vodopada (karta oko 4,50 eur) ili šetnju kroz selo, poznato po ručno rezbarenim drvenim satovima sa kukavicom. Put se nastavlja do mističnog, glečerskog jezera Titize, najvećeg u Švarcvaldu, koje svoje ime duguje rimskom caru Titusu, koga je opčinila njegova lepota. Pauza za šetnju i ručak. Kraća vožnja do Donauešingena, sedišta prinčeva Furstenberg na čijem imanju, pored dvorca „zvanično“ izvire Dunav. Nastavka puta za Srbiju preko Bavarske, Austrije, Madjarske. Noćna vožnja.  

 

 

6.dan NOVI SAD  - BEOGRAD

Dolazak u podnevnim časovima. Kraj putovanja.                                                                                                                                                

Smene

01.03.2023. – 06.03.2023.

Napomene o ceni

U cenu je uključeno

- Vanlinijski prevoz autobusom (visokopodni ili dabldeker, audio, video opremljenosti, prosečne udobnosti, bez obuhvaćenih usluga pića, hrane i dr. tokom putovanja) na relaciji prema programu putovanja - Smeštaj u Kelu hotelu 3* u 1/2 i 1/3 sobama, usluga na bazi 3 noćenja sa doručkom - Razgledanje prema programu - Usluge vodiča i pratioca grupe - Agencijske usluge

U cenu nije uključeno

- Troškove medjunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja - Individualne troškove putnika - Doplata za jednokrevetnu sobu - isključivo na upit Fakultativne izlete: - Hajdelberg i Baden Baden 35€ odrasli / 25€ deca do 12 god - (u cenu uključen prevoz, razgledanje gradova) - Frajburg - Kolmar – Kajszersbeg – Rikevir 35 € odrasli / 25 € deca do 12 god – (u cenu uključen prevoz, razgledanje gradova)

Cena od
279 eur
Više detalja
Ponuda na sajtu agencije

Povezane ponude

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?