• BIG BLUE
    Dablin
    Irska tura 29.04.2019.
  • Irska tura 29.04.2019.
  • Irska tura 29.04.2019.

Prolećna putovanja BIG BLUE, Irska, Dablin

Dablin Prolećna putovanja 2019

6 dana
5 noći
Prevoz
Usluga
  • Noćenje sa doručkom

Program putovanja

1.dan (29.04.2019.) BEOGRAD– FRANKFURT – DABLIN

Sastanak putnika na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla” kod šaltera Big Blue u 04.00 sati. Poletanje za Frankfurt u 06.30 (let LH1411). Dolazak u Frankfurt u 08.25 sati. Nastavak putovanja za Dablin sa istog aerodroma u 10.15 (let LH978). Dolazak u Dablin u 11.20 sati. Transfer do hotela. Smeštaj . Slobodno popodne. Uveče mogućnost individualnog odlaska do Temple Bara, živopisne četvrti na južnoj obali reke Lifej, poznate po mnoštvu tradicionalnih restorana, barova i pabova. Noćenje

2.dan (30.04.2019.) DABLIN

Doručak. Panoramsko razgledanje Dablina ,glavnog grada Republike Irske:  vožnja severnom stranom reke Lifej do  zgrade Pošte, ulice O´Konel  (glavna ulica Dablina), zgrade Carine i najvećeg evropskog parka Feniks. Nastavak vožnje južnom stranom do  Pozorišta Gate, najpoznatijeg teatra koji datira iz 1928. godine; Dame Street, ulice u kojoj se nalazi poznati Dablinski dvorac iz XIII veka i zgrada opštine; Trg Merion na kome je Parlament i gde se nalazi kuća pisca Oskara Vajlda; Narodni muzej; Nacionalna galerija i stara bolnica; katedrala Sv. Patrika iz XII veka, najveća irska crkva posvećena njenom zaštitniku.  Nastavak do Trga Grafton , poznatog po mnogobrojnim radnjama, pored rodne kuće vojvode od Velingtona (pobednika nad Napoleonom kod Vaterloa). Obilazak Triniti koledža, najstarijeg koledža u Irskoj, koji je 1592. godine osnovala kraljica Elizabeta I i u kome se čuva The Book of Kells, stara knjiga sa ilustrovanim rukopisom pisanim oko osamstote godine. S tradicijom dugom 400 godina koledž se ubraja među najpoznatije svetske univerzitete a Džonatan Svift i Semjuel Beket su samo neki od poznatih učenika. Nakon obilaska grada, odlazak u pivaru Ginis (Guinness)degustacija  i upoznavanje sa načinom proizvodnje piva. Slobodno popodne. Noćenje. 

3.dan (01.05.2019.) DABLIN-KILKENI-KAŠEL STENA-LIMERIK 

Doručak. Polazak autobusom prema jugu Irske i dobro očuvanom srednjovekovnom gradu Kilkeni, jednom od najlepših gradića u Irskoj. Gradić je poznat po kilkenškom dvorcu koji se nalazi na uzvišenju, tik uz reku Nore. Šetnja glavnom ulicom do katedrale Sv. Marije iz XIX veka. Nastavak šetnje pored Gradske skupštine iz XVIII veka, kuće Rothe - trgovačke zgrade iz XVII veka u kojoj je danas smešten muzej, do Katedrale Sv. Canica (Kenet), jednog od najvećih propovednika hrišćanstva u Irskoj, iz XIII veka, sagrađene u ranogotičkom stilu. Nastavak puta prema zapadnoj obali do gradića Kašel poznatog po muzeju irske tradicionalne muzike i plesa  ali pre svega po jednom od najlepših dvoraca Irske, Kašel steni .  Iza ovog imena krije se jedan od najznačajnijih

arheoloških lokaliteta Irske. Kašel stena je ujedno i jedan od najlepših irskih zamkova iz koga  se krenulo u pokrštavanje Irske. Očaravajuća tvrđava ponosno stoji na brdu, krečnjačkoj steni, u okrugu Tiperari (Tipperary). U okviru sredjovekovnog kompleksa  nalaze se ostaci romanske kapele iz XII veka, gotska katedrala iz XIII veka, krst iz XIX veka. Obilazak impresivnog kompleksa sa kapelom sagrađenom u romanskom stilu iz XII veka, gotiske katedrale i okruglog tornja. Odlazak do ruševina obližnje  cistercitske opatije (Hore Abbey) iz XIII veka. Ostaci manastirskog kompleksa pokazuju sve odlike jednostavnosti ovog monaškog reda.Ovo je ujedno i jedina cistercitska opatija u irskoj u kojoj je manastir okrenut ka severu.  Put iz Kešela se nastavlja prema jugozapadu i gradu Limerik, sedištu istoimene oblasti, uglavnom ruralne.  Limerik se nalazi na početku široke delte reke Šenon u Atlanski okean, prirodnom zaklonu, koga su  u IX veku osnovali Vikinzi. Ovaj grad, inače prestonica kulture Irske, karakterističan je po svojim mostovima, po katedrali Sv.Meri, podignutoj na brdu u XII veku, a pre svega po impozantnom dvorcu kralja Džona. Dvorac se sastoji od pet tornjeva opasanim moćnim zidinama a  prostire  se na Kraljevskom ostrvu, u centru Limerika. Potiče iz XIII veka i jedan je od najbolje sačuvanih normanskih dvoraca Evrope. Obnovljen je 2013.godine kada je sagrađen moderan vizitorski centar i od kada postaje velika turistička atrakcija Irske. Kraći panoramski obilazak grada koji se završava obilaskom  dvorca kralja Džona .Upoznavanjem sa istorijatom dvorca. Transfer do hotela. Smeštaj . Noćenje.

 

4.dan (02.05.2019.) LIMERIK-BUREN-MOHERSKE LITICE-GOLVEJ 

Doručak. Polazak prema krajnjoj zapadnoj obali ostrva, prema litici Moher. Prolazak kroz oblast Kler, pored gradić Enis i ostataka istoimene franjevačke opatije  iz XIII veka.  Dolazak na zapadnu obalu Atlantskog okeana, na litice Moher, najveću atrakciju Irske. Obilazak centra za posetioce na liticama i pauza za fotografisanje . Moherske litice najposećenija su destinacija Irske i nalaze se u okrugu Kler, južno od sela Dulin i Buren. Hridi se uzdižu do 214 m nadmorske visine i prostiru na dužini od 8km. Na najvišoj tački smeštena je stara O'Brajenova kula sa koje se, po sunčanom danu, mogu videti Aransko ostrvo i Golvejski zaliv. U strukturi litica smenjuju se različiti slojevi kamena koje naseljavaju retke vrste ptica, zbog čega je proglašeno posebno zaštićenim područjem ptica. S litica se mogu videti i planine Maum Turk u Konemari i Lup Hed na jugu.  Nastavak putovanja prema  pokrajni Buren, kraškom fenomenu sa oko 2.000 primeraka retkih biljaka i cveća. Krečnjački stenoviti plato ispresecan usecima sastoji se od mnoštva  kamenih ploča koje su pre 2500. godina služile kao grobnice. Nastanak kamenih krugova i tragova naseobina iz neolitskog perioda i danas predstavljaju pravu zagonetku. Prolazak  i kraće zaustavljanje pored Polnambron megalitskog dolmena starog preko 4.000 godina. Foto pauza. Vožnja se završava u Golveju, gradu na ušću reke Korib u more. Golvej je poznati univerzitetski grad  i peti po veličini grad u Irskoj i odlična baza za izlete na ostrvo Aran (Aran) i oblsast Konemara (Connemara).Smeštaj u hotelu. Noćenje.

5.dan (03.04.2019.) GOLVEJ-KLONMAKNOIS (CLONMACNOISE) -DABLIN

Doručak. Vožnja kroz unutrašnjost Irske, slikovitim predelima, do srednjovekovnog manastira Klonmaknois na reci Šenon, sagrađenom sredinom VI veka.Ovde su prvi hrišćanski misionari sagradili crkvu i pretvorili ga, vremenom, u veliki manastirski kompleks sa značajnom bibliotekom, školom i crkvama. Do XIII veka stalno su ga napadali Vikinzi i Normani  a drvene građevine zamenile su kamenim. U njemu su utočište našli mnogi učeni ljudi toga doba. U manastirskom kompleksu su i grobovi ranih irskih kraljeva. Obilazak manastira sa ostacima katedrale, 7 crkava, 2 tornja, 3 velika krsta. Nastavak vožnje prema Dablinu . Dolazak u Dablin u ksnim popodnevnim satima. Smeštaj u hotelu. Noćenje.

6.dan (04.05.2019.) DABLIN-CIRIH-BEOGRAD

Doručak. Transfer do aerodroma. Poletanje  za Cirih u 11.15 (let LX0401). Dolazak u Cirih u 14.25 sati. Nastavak putovanja sa istog aerodroma za Beograd u 17.35 (let LX1418). Dolazak u Beograd u 19.20 sati.

Smene

Napomene o ceni

Cene aranžmana kao i svih drugih doplata su izražene u evrima (osim ako drugačije nije definisano). Plaćanje se vrši isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu AIK banke na dan uplate. Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom, garantovan je samo iznos akontacije, a ostatak je podložan promeni.

U cenu je uključeno

U cenu aranžmana je uračunato: Prevoz avionom na relaciji Beograd-Frankfurt-Dablin-Cirih-Beograd, smeštaj u hotelima sa 4* zvezdice u Dablinu, Limeriku i Golveju u dvokrevetnim sobama na bazi 5 noćenja sa doručkom, autobuski transferi i razgledanja prema programu, ulaznice: za Triniti koledž i Ginis prodavnicu u Dablinu, Kašel stenu,Hore opatiju,Zamak Kralja Džona u Limeriku, ulaznice za litice Mohera,opatiju Klonmaknois; usluge vodiča Big Blue i lokalnih vodiča, troškovi organizovanja putovanja.

U cenu nije uključeno

U cenu aranžmana nije uračunato: Avio-takse 155 evra( od toga evra 76.00 YQ ne podležu refundaciji i takse evra : 4.48LG,0.98RF ,16.72RS,0.22 RS,9.56 DE,33.34 RA,13.70UP podležu refundaciji) plaćaju se u agenciji, po prodajnom kursu za efektivu Aik banke, na dan uplate), dinarski deo aranžmana u iznosu od 1790,00 dinara po osobi, eventualni fakultativni izleti i posete, viza za Republiku Irsku (30 evra), usluga viziranja (10 evra), napojnica za vozača na turi, međunarodno putno osiguranje VIZA : Informacije o proceduri i potrebnoj dokumentaciji možete naći na sajtu www.bigblue.rs ili na telefon 011/4141411 Krajnji rok za predaju dokumentacije za vizu: 16. Mart 2019.

Cena od
1049 eur
Više detalja
Ponuda na sajtu agencije

Povezane ponude

YUTA - Anketa

Da li na letovanje 2019 putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?Sve Yuta ankete