• BIG BLUE
    Bukurešt
    Bukurešt
  • Bukurešt
  • Bukurešt

Prolećna putovanja BIG BLUE, Rumunija, Bukurešt

Bukurešt Prolećna putovanja 2019

5 dana
4 noći
Prevoz
Usluga
  • Noćenje sa doručkom

Program putovanja

1. dan (28.04.2019.) BEOGRAD - BUKUREŠT
Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ kod šaltera Big Blue u 10:30 časova. Poletanje za Bukurešt u 12:45 
časova (Let JU642). Sletanje na aerodrom u Bukureštu u 15:10 časova.  Po dolasku  u Bukurešt kraći panoramski obilazak autobusom glavnog grada Rumunije, Pariza Balkana: Kuća slobodne štampe,Trijumfalni luk, Piatea Victoriei - zgrade vlade, Akademija nauke, potom vožnja duž starog Bulevara pobede (Calea Victoriei )sa predivnim zgradama iz perioda Bell Epoque, Zdanje Ateneum – koncertna dvorana iz XIV veka u neoklasicističkom stilu, danas jedan od simbola Bukuresta i  sediste filharmonije, Stara kraljevska palata Karola I i dom srpske kraljice Marije Karađorđević- danas Narodni muzej, statua Karola I- replika Meštrovićeve statue iz 1930.god, hotel Athenee Palace (trenutno luksuzni Hotel Hilton),Trg revolucije gdje je 1989.godine počela pobuna protiv Čaušeskua, Piata Unirii i monumentalna Palata Parlamenta Rumunije, ranije poznata kao Narodna Palata, koju je sagradio komunistički vođa Nikolaje Čaušesku, posle Pentagona, druga po veličini upravna zgrada na svetu. Transfer do hotela. Smeštaj.Nastavak razgleda grada pešice po starom delu grada gde se nalaze ostaci kneževskog dvora( Curtea Veche) koji je u XV veku sagradio Vlad Tepeš, Stavropolska crkva (Biserica Stavropoleos) koju je podigao grčki monarh u XVIII veku i koju odlikuje spoj rumunske i vizantijske arhitekture, prekrasna fasada i vrhunski izrezbaren ulaz sa stubovima; Crkva Sv. Antuna, četvrt Lipscani iz XV veka, nekada glamurozna zanatska i stambena četvrt , danas četvrt sa brojnim galerijama, antikvarnicama i kafeima . Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan (29.04.2019.) BUKUREŠT- BRAŠOV - zamak BRAN-BUKUREŠT ( oko 310 km)
Doručak. Slobodan dan ili fakultativni celodnevni izlet Brašov i zamak Bran. Polazak autobusom prema gradu  koji se nalazi u centralnom delu Rumunije, na oko 166 km od Bukurešta. Brašov je deo regiona Transilvanije, okružen južnim Karpatima. Grad je podeljen na stari i novi deo. Stari deo grada su izgradili Sasi, sa trgom smeštenim ispod Planine Tampe  a drugi, novi, industrijski deo sagrađenje  u XX velu.Stari deo Brašova je jedan od najbolje očuvanih starih gradova Evrope, koga krasi predivna arhitektura i stara utvrđenja. Brašov je grad burne istorije, nastajao pod velikim uticajem nemačkog i austro-ugarskog carstva, kao i nekadašnjeg komunističkog sistema Rumunije. Obilazak grada: Glavni trg, gradska većnica i trgovačke kuće iz XVI veka, najstarija građevina Brašova, Kuća Hirscher, koja je bila u vlasništvu bogatog trgovca; “Crna crkva” (Biserica Neagra), sagrađena u gotskom i renesansnom  stilu u  XIV i XV veku na ostacima nekadašnje crkve. Kraća vožnja do zamka Bran u kome je povremeno boravio Vlad Tepeš, Drakula. Izgrađen je na 60 metara visokoj steni, s prekrasnim pogledom na celu dolinu. Mesto je poznato u svetskoj literaturi i ujedno je jedna od najvećih misterija Rumunije. Zamak su napravili od drveta Teutonski vitezovi u XIII veku na ulazu u dolinu koju okružuju planine i kojom su trgovci prolazili vekovima. Ime Bran prvi put se pojavljuje u aktu Ludiga Prvog od Mađarske u XIV veku kada je Saksoncima dozvoljeno da izgrade  utvrđenje u gradu Brašovu. U tom period prvi put je zamak korišćen za odbranu od napada Otomana.Mnoge vladarske porodice nastanjivale su zamak Bran a svi eksponati u zamku potiču iz perioda vladavine Marije Edinburške. I pored brojnih stanara plave krvi zamak je svetsku slavu stekao zahvaljujući svom najpoznatijem upravniku grofu Vladu Cepešu poznatijem kao Drakula. Vlad je zbog svoje surovosti prema Turcima, ali i ostalim neprijateljima, dobio ovaj neobičan nadimak. Obilazak zamka i slobodno vreme za kupovinu suvenira.  Povratak u Bukurešt. (Cena izleta: oko 65  €) Noćenje.

3. dan (30.04.2019.) BUKUREŠT- palata MOGOSOAIA -  manastir SNAGOV – BUKUREŠT ( oko 95 km)
Doručak. Slobodan dan ili  poludnevni fakultativni izlet Palata Mogosoaia i manastir Snagov. Polazak autobusom prema selu i istoimenoj palati Mogosoaia, koji se nalaze na obali istoimenog jezera. Palata Mogosoaia arhitektonski podseća na Brancovenesc stil (spoj renesansnog i orijentalnog stila), koga odlikuju rumunski balkoni sa stepeništem, lukovi i stubovi. Palatu Mogosoaia, sa predivnom lođom  venecijanskog stila na fasadi koja gleda na jezero i balkonima koje ukrašavaju veličanstveno složeni Brancovenesc duborezi, sa pogledom na glavno dvorište je u periodu od 1698. do 1702. godine podigao vlaški knez Konstantin Brancoveanu. Danas se u Mogosoaia palati nalazi muzej, koji čuva dragocena platna, skulpture od drveta i kamena, zlatan i srebrni vez, retke knjige i vredne rukopise. U okviru kompleksa palate nalazi se crkva, koju su XVII veku sagradili i ukrasili grčki umetnici. Originalne freske u unutrašnjosti  crkve sa prikazom likova Konstantina Brancoveaua i njegove brojne porodice u kraljevsku odeći, dobro su očuvane. Nastavak putovanja do jezera Snagov i istoimenog manastira, gde se po predanju nalazi grob Vlada Cepeša, poznatijeg pod imenom Grof Drakula. Jezero Snagov se nalazi oko 40 km severno od Bukurešta i zbog svog  izduženog oblika prostire se u dužinu od 12 km. Na ostrvu u sredini jezera Snagov se nalazi predivan manastir iz XVI veka, koga je proslavila legenda, po kojoj je ispred njenog oltara, sahranjen zloglasni Vlad Tepeš-Drakula. Postoje mnogi delovi priče o životu Vlada Cepeša koji nedostaju, naročito o poslednjim satima njegovog života. Veruje se da su njegovo obezglavljeno telo pronašli monasi u šumama u okolini Bukurešta i doneli ga u manastir Snagov da bi ga sahranili. Međutim, arheološkim istaživanjima ovog mesta, sprovedenim 30-tih godina XX veka, je otkriven prazan grob. Ova činjenica je bila jedan od razloga nastanka legende o “vampiru Drakuli”. Na ploči koja se nalazi na podu crkve manastira Snagov je obeleženo mesto gde se veruje da leže ostaci grofa Vlada Tepeša.  (Cena izleta oko: 40 €) Povratak u Bukurešt. Noćenje.

4. dan (1.05.2019.) BUKUREŠT
Doručak. Slobodan dan za individualni obilazak grada, šetnju, kupovinu suvenira ili odlazak u neki od brojnih bistroa i restorana u ulicama Lipscani i Franceza. Preporučujemo obilazak  Etno Sela Satului, koji se nalazi u okviru parka Herastrau a  pored istoimenog jezera. Muzej na otvorenom predstavlja izložbu oko 300 ruralnih, istorijskih, rumunskih zgrada, poput seoskih kuća i štala, starinskih crkava, kao i kuća sa karakteristikama transilvanijske arhitekture. Moguća šetnja uz jezero u parku Herastrau. Noćenje. 

5. dan (2.05.2019.) BUKUREŠT - BEOGRAD
Doručak. Odjavljivanje iz hotela do 10 h. Slobodno vreme do polaska na aerodrom. Transfer do aerodroma. Poletanje za Beograd u 15.40 (let JU 643) Dolazak u Beograd u 16.10 časova.

Smene

Napomene o ceni

Cene aranžmana kao i svih drugih doplata su izražene u evrima (osim ako drugačije nije definisano). Plaćanje se vrši isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu AIK banke na dan uplate. Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom, garantovan je samo iznos akontacije, a ostatak je podložan promeni.

U cenu je uključeno

U cenu aranžmana je uračunato: Prevoz letom Air Serbia na relaciji Beograd-Bukurešt-Beograd, transferi autobusom aerodrom-hotel-aerodrom, smeštaj u dvokrevetnim sobama u hotelu sa 4 *, na bazi 4 noćenja sa doručkom, panoramsko razgledanje grada, troškovi organizovanja putovanja, usluge vodiča Big Blue .

U cenu nije uključeno

U cenu aranžmana nije uračunato: Avio-takse 101,72 evra( od toga evra 58.00 YQ ne podležu refundaciji i takse eura 0.98RF, 16.72RS, 0.22RS, 7.00DC, 4.48LG, 14.32RO podležu refundaciji), plaćaju se u agenciji, po prodajnom kursu Banca Intesa, na dan uplate), posluženje u avionu, dinarski deo aranžmana u iznosu od 1790 rsd po osobi, fakultativni izleti (obavezno prijavljivanje u agenciji), međunarodno putno osiguranje.

Cena od
319 eur
Više detalja
Ponuda na sajtu agencije

Povezane ponude

YUTA - Anketa

Da li na letovanje 2019 putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?Sve Yuta ankete