• BIG BLUE
    Bukurešt
    Rumunija i Moldavija 2019
  • Rumunija i Moldavija 2019
  • Rumunija i Moldavija 2019

Prolećna putovanja BIG BLUE, Rumunija, Bukurešt

Bukurešt Prolećna putovanja 2019

8 dana
7 noći
Prevoz
Usluga
  • Noćenje sa doručkom

Program putovanja

1.dan (27.04.2019.) BEOGRAD–KRAJOVA–BUKUREŠT

Sastanak putnika na parkingu Turistički terminal (SP Lasta A.D. autoput Beograd-Niš br 4) u 05:30h. Polazak autobusa u 06:00h. Vožnja preko Djerdapske klisure prema hidroelekrani Djerdap, i dalje kroz Rumuniju sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora do Krajove. Krajova je grad duge tradicije koja se ogleda kroz mnoštvo crkava, muzeja, celopkupnu gradsku arhitekturu… Po dolasku obilazak centralnog dela grada: Nikolae Romansku park, spomenik braći Buzesti, crkva Sv. Dimitrija, Gradska kuća, Administrativna palata, Univerzitet, Muzej umetnosti, Narodno pozorište...  Nastavak puta ka Bukureštu. Dolazak u Bukurešt. Smeštaj u hotelu. Noćenje.

2.dan (28.04.2019.) BUKUREŠT

Doručak. Nakon doručka polazak na panoramski obilazak autobusom glavnog grada Rumunije, Pariza Balkana: Kuća slobodne štampe, Trijumfalni luk, Piatea Victoriei-zgrade vlade, Akademija nauke, potom vožnja duž starog Bulevara pobede (Calea Victoriei) sa predivnim zgradama iz perioda Bell Epoque, Zdanje Ateneum-koncertna dvorana iz XIV veka u neoklasicističkom stilu, danas jedan od simbola Bukuresta i sediste filharmonije,Stara kraljevska palata Karola I i dom srpske kraljice Marije Karađorđević-danas Narodni muzej, statua Karola I, Univerzitetski trg sa četiri jedinstvene zgrade (Narodno pozorište, Arhitektonska škola, neoklasicistička zgrada Bolnice Koltea, Sutu Palata), Trg revolucije gde je 1989.godine počela pobuna protiv Čaušeskua, Piata Unirii i monumentalna Palata Parlamenta Rumunije, ranije poznata kao Narodna Palata, koju je sagradio komunistički vodja Nikolaje Čaušesku. Nastavak razgleda grada pešice po starom delu grada gde se nalaze ostaci kneževskog dvora koji je u XV veku sagradio Vlad Cepeš, Stavropolska crkva koju je podigao grčki monarh u XVIII veku, koju odlikuje spoj rumunske i vizantijske arhitekture, prekrasna fasada i vrhunski izrezbaren ulaz sa stubovima, crkva Sv. Antuna, četvrt Lipscani iz XV veka, nekada glamurozna zanatska i stambena četvrt, danas četvrt sa brojnim galerijama, antikvarnicama i kafeima. Slobodno vreme ili falkutativna poseta zgradi Parlamenta, druge po veličini zgrade Parlamenta na svetu. Povratak u hotel. Noćenje.

3.dan (29.04.2019.) BUKUREŠT–KIŠINJEV

Napuštanje hotela i polazak za Moldaviju. Vožnja kroz Rumuniju sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora. Dolazak u Kišinjev prestonicu Moldavije. Po dolasku razgledanje grada: Katedrala, Slavolok, Bulevar Stefan Cel Mare, Parlament, Predsednička palata, Gradsko tržište, Jevrejska četvrt… Slobodno vreme. Smeštaj u hotelu. Noćenje.

4.dan (30.04.2019.) KIŠINJEV–VINARIJA CRICOVA–KIŠINJEV

Doručak. Nakon doručka slobodno vreme ili fakultativni odlazak do jedne od najvećih turističkih atrakcija Moldavije, jedna od najvećih vinarija na svetu - Vinarije Cricova, podzemni grad i vinski podrum sa jednom od najvećih kolekcija vina. Danas vinski grad zauzima površinu od 53hektara, a podzemne galerije su transformisane u ulice i imaju ukupnu dužinu od 120km. Lavirinti se nalaze na dubini do 80m na nekim mestima, u zavisnosti od reljefa. Kao u stvarnom gradu, postoje ulice, semafori i putokazi. Ulice lavirinta imaju nazive kao što su "Cabernet", "Dionis", "Feteasca", "Aligote", "Sauvignon", tako da se svaka ulica podudara sa nazivom vina koji se čuva u susednoj niši. Temperatura u podzemnim galerijama ostaje konstantna tokom cele godine, što čini oko 12-14°C, dok je relativna vlažnost vazduha oko 97-98%. Ovi prirodni uslovi omogućavaju očuvanje i starenje vina najvišeg kvaliteta, kao i klasičnog pjenušavog vina i stvaranje njihovog autentičnog karaktera. Poznati podrumi su bili rudnici kamena… Podzemni grad raste! Povratak u Kišinjev i slobodno vreme. Noćenje.

 

5.dan (01.05.2019.) KIŠINJEV–JAŠI–BRAŠOV

Doručak. Napuštanje hotela i polazak za Jaši. Jaši je grad na severu Rumunije, blizu granice sa Moldavijom. Grad je nekada bio prestonica Kneževine Moldavije od XVI veka do 1861.godine, kada je stvorena Rumunija, a bio je i prestonica Rumunije za vreme I svetskog rata. Danas je Jaši veliki privredni, kulturni i univerzitetski centar, sa širokim ulicama i prostranim trgovima, ukrašen brojnim velelepnim zdanjima i sa pedeset crkava. Po dolasku obilazak grada: Univerzitet, Narodno pozorište, Centralna univerzitetska biblioteka, Botanička bašta, Filharmonija... Medjutim za vernike Jaši je mesto hodočašća, grad u kome počivaju mošti najpoštovanije i najdraže svetiteljke pravoslavlja, Prepodobne majke Paraskeve - Svete Petke. Slobodno vreme za posetu crkvi. U dogovoreno vreme nastavak puta ka Brašovu. Dolazak u Brašov. Smeštaj u hotelu. Noćenje.

6.dan (02.05.2019.) BRAŠOV–SIGIŠOARA–BRAŠOV

Doručak. Nakon doručka obilazak Brašova. Brašov je deo regiona Transilvanije, okružen južnim Karpatima. Grad je podeljen na stari i novi deo. Stari deo grada su izgradili Sasi, sa trgom smeštenim ispod Planine Tampe, a drugi novi deo sagradjen je u XX veku. Stari deo Brašova je jedan od najbolje očuvanih starih gradova Evrope, koga krasi predivna arhitektura i stara utvrdjenja. Brašov je grad burne istorije, nastajao pod velikim uticajem nemačkog i austro-ugarskog carstva, kao i nekadašnjeg komunističkog sistema Rumunije. Obilazak grada: glavni trg, gradska većnica i trgovačke kuće iz XVI veka, kuća Hirscher koja je bila u vlasništvu bogatog trgovca, Crna crkva, sagradjena u iz XV veku, najveća gotička crkva izmedju Beča i Carigrada. Slobodno vreme ili fakultativni izlet za Sigišoaru. Sigišoara, najočuvaniji srednjovekovni grad Rumunije, u kojem je, 1431.godine, rodjen kontroverzni vlaški vladar Vlad Cepeš, poznatiji kao grof DrakulaRazgledanje vrlo atraktivnog starog gradskog jezgra Sigišoare, koje se nalazi na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-aU slobodno vreme preporučujemo posetu Istorijskom muzejuU dogovoreno vreme povratak u Brašov. Noćenje.

7.dan (03.05.2019.) BRAŠOV–BRAN–PELEŠ–SINAJA–BRAŠOV

Doručak. Nakon doručka slbodno vreme u Brašovu ili fakultativni izlet Bran-Pečeš-Sinaja. Kraća vožnja do dvorca Bran. Po dolasku poseta dvorcu u kom je povremeno boravio Vlad Cepeš, grof Drakula. Izgradjen je na 60 metara visokoj steni, sa prekrasnim pogledom na celu dolinu. Mesto je poznato u svetskoj literaturi i ujedno je jedna od najvećih misterija Rumunije. Zamak su napravili od drveta Teutonski vitezovi u XIII veku na ulazu u dolinu koju okružuju planine i kojom su trgovci prolazili vekovima. Zamak je svetsku slavu stekao zahvaljujući svom najpoznatijem upravniku grofu Vladu Cepešu poznatijem kao Drakula. Vlad je zbog svoje surovosti prema Turcima, ali i ostalim neprijateljima, dobio ovaj neobičan nadimak. Nastavak puta ka dvorcu Peleš i Sinaji. Po dolasku obilazak jednom od najlepših dvoraca u ovom delu Evrope. Dvorac Peleš gradjen je na obroncima Južnih Karpata u periodu od 1873.-1914.godine. Zamak je prvobitno napravljen da služi kao letnja rezidencija prvog kraljevskog para Kraljevine Rumunije, Karola i Elizabete. Zvanično je otvoren 1883.godine, zatvoren dolaskom komunizma 1948.godine, da bi 1953.godine, zamak postao muzej. Dvorac Peleš je izgradjen od drveta, mramora, kamena i cigala. Pored veličanstvene spoljašnjosti u gotičkom, renesansnom i baroknom stilu sa vitražima koji su ručno oslikani u Švajcarskoj i brojnim skulpturama, bunarima i vazama koji okružuju zamak, unutrašnjost će učiniti da zanemite. Na zgradi je radilo oko 400 zanatlija i umetnika. Dvorac sadrži biblioteku, galeriju sa preko 2000 slika i reprodukcija, prelepih salona oslikanih likovima iz knjiga koje je pisala kraljica Elizabeta, skladišta oružja, lovački predmeti sa preko 4000 primeraka, kolekcija japanskog ili Zulu oružja. Nastavak puta do Sinaje, po dolasku poseta manastiru Sinaja iz XVII veka, koji se nalazi pod saštitom UNESCO-a. Povratak u Brašov. Noćenje.

8.dan (04.05.2019.) BRAŠOV–TEMIŠVAR–BEOGRAD

Doručak. Napuštanje hotela. Vožnja prema Temišvaru najvećem i najznačajnijem gradu Banata. Po dolasku razgledanje grada: Trg pobede, na kojem su zdanje Opere i nacionalnog teatra iz 1872.godine, Saborna (rumunska) crkva Banatske mitropolije iz 1946.godine, kip vučice koja doji Romula i Rema - poklon grada Rima iz 1926.godine, brojna reprezentativna zdanja secesije sagradjena izmedju 1910.-1914.godine, Trg slobode na kojem se nalaze stara gradska većnica iz 1734.godine, kip Device Marije i bista Decebala, poslednjeg dačkog kralja, Trg jedinstva na kojem se nalazi stub kuge, rimokatolička katedralna crkva, Barokna palata (nekadašnje sedište Srpske Vojvodine) i Saborna srpska pravoslavna crkva iz 1748.godine sa vrednim ikonostasom, delo Konstantina Danila i majstora Mihaila Janića iz Arada. Polazak za Srbiju. Vožnja terirorijom Rumunije i Srbije sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora. Dolazak u Beograd u kasnim večernjim satima.

Smene

Napomene o ceni

Cene aranžmana kao i svih drugih doplata su izražene u evrima (osim ako drugačije nije definisano). Plaćanje se vrši isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu za efektivu AIK banke na dan uplate. Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom, garantovan je samo iznos akontacije, a ostatak je podložan promeni.

U cenu je uključeno

U CENU ARANŽMANA JE URAČUNATO: Prevoz turističkim autobusom (klima, TV, DVD) na navedenoj relaciji, smeštaj u standardnoj dvokrevetnoj sobi u hotelima sa 3* na bazi 7 noćenja sa doručkom (2 noćenja u Bukureštu, 2 noćenja u Kišinjevu, 3 noćenja u Brašovu, doručak - švedski sto), razgledanje prema programu, usluge vodiča, troškovi organizacije putovanja.

U cenu nije uključeno

U CENU ARANŽMANA NIJE URAČUNATO: Dinarski deo aranžmana 1790,00 dinara po rezervaciji, fakultativni izleti, međunarodno putno osiguranje, ulaznice za dvorce, muzeje i galerije, lokalitete navedene u programu, individualni troškovi.

Cena od
349 eur
Više detalja
Ponuda na sajtu agencije

Povezane ponude

YUTA - Anketa

Da li na letovanje 2019 putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?Sve Yuta ankete