YUTA Home | Moj favorit | Moj No.1 sajt | Yuta pošta | YUTA Login | English   
 
LETO 2015 ARANZMANI

LAST MINUTE PUTOVANJA > PONUDE LETO 2016>
GRČKA LETOVANJE 2016 >
Putovanja GRADOVI EVROPE >
PONUDA SRBIJE >
KATALOZI LETOVANJE >

FANTAST TOURIST, TURISTIČKA AGENCIJA NOVI SAD, Letovanje, Metropole, Avio Karte
NI TRAVEL, PUTOVANJA, METROPOLE, LETOVANJA
TURISTIČKA AGENCIJA SABRA - KRSTARENJA 2015, WELLNESS, LETOVANJA, EVROPSKI GRADOVI
TURISTICKA AGENCIJA BELVI TRAVEL, LETO 2015, GRCKA OSTRVA LETOVANJE 2015, METROPOLE
TRIM TRAVEL, LETOVANJE 2015 GRCKA HALKIDIKI HOTELI / KASSANDRA,  GRCKA HOTELI / SITHONIA, TURSKA LETOVANJE, TUNIS, EGIPAT, METROPOLE
LETOVANJE 2016
BIG BLUE, EVROPSKI GRADOVI, LETOVANJE, KRSTARENJA, WELLNESS
Turisticka agencija MONTESOL - GRADOVI EVROPE, LETOVANJE, APARTMANI 2015 GRCKA
TURISTIČKA AGENCIJA SOLE AZUR - LETOVANJA, PUTOVANJA - GRADOVI EVROPE
PONTE TRAVEL, TURISTICKA AGENCIJA, BEOGRAD - LETO, ZIMA
TURISTICKA AGENCIJA FIBULA - TURSKA LETO MARMARIS, ANTALIJA, ALANJA... GRCKA LETOVANJE
KON TIKI TRAVEL, METROPOLE, DALEKA PUTOVANJA, GRCKA LETOVANJE
LETO 2016
HOTEL MONA ZLATIBOR
MEDITERANEO ex Kalodoukas
Turistička agencija Intertravel
TOP TOURS


Nacionalni parkovi

Planinski reljef Srbije i Crne Gore objašnjava pojavu mnogih kanjona, klisura i pecina, a dodatnu lepotu obezbedjuje bogatstvo izuzetno ocuvanih šuma u cijem sastavu ima mnogo endemskih vrsta, te bogatstvo voda, potoka, izvora, pašnjaka...

U prirodnoj baštini svake zemlje nacionalni parkovi zauzimaju posebno mesto. Svojim ukupnim vrednostima nacionalni parkovi nadilaze granice Srbije i ukljuceni su u Evropsku Federaciju Nacionalnih parkova - EUROPARC.

Svi nacionalni parkovi poseduju visoke klimatske i zdravstveno-rekreativne vrednosti.

Kopaonik Tara Fruška Gora

DELIBLATSKA PEŠČARA je poslednja pešcara u Evropi. Nalazi se u južnom Banatu izmedu Dunava i zapadnih padina Karpata. Pešcara zahvata površinu od 27477 ha, duga je 35, a široka 11 km. Proglašena je za nacionalni park 1965. godine. Bogata je florom i faunom, prekrivena lekovitim biljem, jelama, brezama i bagremima. Privlačna je za odmor, rekreaciju i za lov.

Turističku ponudu Srbije i Crne Gore upotpunjuju i sledeće prirodne retkosti:

ĐAVOLJA VAROŠ je kanjon koji se nalazi na jugu Srbije, na južnoj padini Radan planine, 30 km jugoistočno od Kuršumlije, na nadmorskoj visini 660-700 m i jedinstvena je prirodna retkost erozivnog porekla. Ovaj vrlo atraktivan spomenik prirode sačinjavaju 202 zemljane piramide, visine 2-15 m, širine 0,5-3 m. Figure su smeštene u dve jaruge Đavoljoj i Paklenoj. Atraktivnost Đavolje varoši leži u pojavi bizarnih oblika reljefa, koji svojim izgledom, veličinom i brojnošću predstavljaju prirodnu retkost evropskog i svetskog značaja. Mnogi ovu pojavu porede sa Baštom bogova u SAD. U Đavoljoj varoši postoji i vrlo retka hidrološka pojava - dva jako mineralizovana i kisela izvora. Dodatnu atraktivnost predstavlja činjenica da se stubovi u Đavoljoj varoši pomeraju, smanjuju i nestaju. Ta pojava je retkost u svetu.

KANJON TARE je prvi u Evropi po dubini i dužini, a drugi u svetu. Najdublji je kod Obzira (1250-1300 m), a dugačak je 90 km. Ovo je jedna od retkih oaza netaknute prirode i rezervat je za mnoge endemske vrste biljaka i životinja zbog čega se i nalazi na UNESC-ovoj listi. Posebnu turističku atrakciju predstavlja splavarenje Tarom.

ĐERDAPSKA KLISURA je najveća klisura u Evropi (oko 100 km duga) nastala protokom Dunava kroz oblast Južnih Karpata. Nalazi se u Istočnoj Srbiji izmedju gradova Golupca i Kladova. Dunav u Đerdapskoj klisuri ima veliki pad (blizu 30 m) što je omogućilo podizanje hidrocentrale.


YUTA Info

Biramo najbolje

Foto galerija
YUTA
Vaš komentar
Optimized for IE4+, 800 x 600. Copyright © 2002-2014 by YUTA. All rights reserved.