• Madrid putovanje
    Madrid
  • Madrid veliki gradovi
  • Madrid cene

DDOR Putno Zdravstveno Osiguranje

Madrid, Španija

Prestonica Španije od 1562. godine (vladavina Filipa II). Smešten je na reci Manzanares u centralnom delu Pirinejskog poluostrva, u istoimenoj pokrajini.

Madrid je najveći grad u Španiji, finansijski i politički centar u kojem se nalazi sedište Vlade Španije kao i Rezidencija španskog kralja.

U njemu živi preko 3,2 miliona stanovnika u užoj i skoro 6 miliona u široj gradskoj zoni.

Zahvaljujući geografskom položaju, Madrid ima kontinentalnu sredozemnu klimu koju karakterišu hladne i suve zime  i veoma topla i suva leta.

Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 665 m i to ga čini najvišom prestonicom u Evropi.

Istorija Madrida počinje u II veku pre Hrista, kad su Rimljani na ovom mestu osnovali prvo naselje, ali grad zaista kontinuirano živi od dolaska Mavara i gradnje prvih utvrđenja polovinom IX veka. Svaki sledeći osvajač Iberije ostavio je materijalne tragove, koji Madrid čine gradom velikih i značajnih spomenika. Od islamskih osvajanja, preko evropskog srednjeg veka, vladavine Habzburga, ratova sa velikim silama, do Frankove diktature i savremenog trenutka – svaki period se može “pročitati” u nekom od prestižnih umetničkih dela.

Mnogi se slažu da je Madrid jedna od prestonica noćnog života Evrope. To je ujedno i jedini glavni grad na planeti koji u svom imenu ima reč “mad”.

Svako ko dolazi u ovaj grad trebalo bi da zna da će u njemu sigurno naći nešto po svom ukusu – bez obzira na to kakav mu je ukus.

Madrid je grad koji nikada ne staje, a Španci su poznati po dinamičnim izlascima, menjanju lokala - iz jednog u drugi, tako da nije retka slika prave saobraćajne gužve u 4 sata ujutru (dobar deo ovih ljudi će istog dana otići i na posao).

Madrid, LETO 2021, PUTOVANJA TURISTIČKIH AGENCIJA YUTA ZA Madrid Španija

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?