• Atina putovanje
    Atina
  • Atina veliki gradovi
  • Atina cene

LETOVANJE GRCKA 2022

LETOVANJE GRCKA 2022

Atina, Grčka

Glavni i najveći grad, smešten na poluostvu Atika na krajnjem jugu kontinentalnog dela teritorije Grčke i samom kraju Balkanskog poluostrva. Dobio je ime po Ateni, mitološkoj boginji mudrosti.                                                         

Legenda kaže da su se Atena i Posejdon, bog mora, takmičili za mesto glavnog božanstva i zaštitnika Atinjana. Oboje su morali da daju narodu neki poklon na osnovu kojeg će biti odlučeno ko bi zauzeo ovo mesto. Posejdon je trozupcem udario u zemlju iz koje je potekla voda dok je Atenin poklon bila maslina. Grci su izabrali čudesnu biljku boginje mudrosti, Atenu izabrali za svoju zaštitnicu i svom gradu i prestonici antičke civilizacije dali ime po njoj – Atina.   Atina spada u najstarije gradove, njena zvanična pisana istorija traje već 3.400 godina dok je grad konstantno naseljen u proteklih 7.000 godina.

Prestonica moderne Grčke postala je 1834. godine.

U užoj gradskoj zoni danas živi preko 800.000 stanovnika dok širu naseljava oko 4 miliona.

Atina je izvršila ogroman uticaj na sve narode koji su tokom vekova došli u dodir sa njenim nasleđem i s punim pravom je proglašena kolevkom čitave Zapadne civilizacije i rodnim mestom demokratije.                                                                     

1896. godine u Atini su se održale prve moderne Olimpijske igre.

Najznačajniji spomenici čitave antičke Grčke nalaze se u samom centru Atine, na brdu Akropolj, visokom 120 m -  Propileji, Partenon, Erehtejon, Dionisovo pozorište, Tezeon…

U samom gradu, paralelno sa savremenim građevinama, među bučnim ulicama, uklopljeni u svakodnevni život, ponosno stoje Olimpijski stadion, Zevsov hram, Hadrijanov slavoluk, Kula vetrova…

Zbog velike površine koju zauzima urbana gradska zona, u Atini je u severnim predgrađima zastupljen umereni tip klime, dok je centar i južni deo sa tipičnom Sredozemnom klimom.

Atina, PUTOVANJA 2023, LETOVANJA Atina Grčka

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?