• Evia putovanje
    Evia
  • Evia letovanje
  • Evia ostrvo cene

DDOR Putno Zdravstveno Osiguranje

Evia, Grčka

Evia, Evija ili Eubeja je najveće ostrvo u Egejskom moru i drugo po veličini ostrvo Grčke (posle Krita). Dužina ostrva je 180 km a širina varira između 6 i 50 km.

Ostrvo Evija se prostire uz obalu Beotije i Atike i zahvaljujući svom geografskom položaju i prirodnom bogatstvu, u antičko doba je bilo jedan od najrazvijenijih i najjačih regiona stare Grčke. Svoje kolonije imala je na Halkidikiju, u maloj Aziji i južnoj Italiji.

Nekadašnja antička prestonica ostrva Halkida i danas je glavni i najveći grad sa oko 55.000 stanovnika.

Evija je zapravo veštačko poluostrvo jer je sa kontinentalnim delom grčke obale vezuju dva velika viseća mosta.

Glavni turistički centri ostrva nalaze se u severnom delu - Pefki, Limni, Edipsos, Agios Georgios...posebno je popularno mestoPefki na obali okrenutoj prema Skiatosu. Evija je od davnina poznata po svojim lekovitim izvorima termomineralne vode tako da mnoga primorska mesta kao što je npr. Edipsos, takođe imaju i status banja.

Prirodne lepote Evije, kulturni ostaci daleke i bliže prošlosti, ogromna arheološka blaga, od kojih je veliki deo još uvek skriven pod talasima Egejskog mora, čine ovo ostrvo izuzetnom destinacijom koja se izdvaja među nebrojenim grčkim atrakcijama – što nije nimalo lako.

Evia, LETO 2021, PUTOVANJA TURISTIČKIH AGENCIJA YUTA ZA Evia Grčka

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?