• Amsterdam-Holandija-grad-city-break-gradovi-Evrope-3.jpg
    Amsterdam
  • Amsterdam-Holandija-grad-panorama-city-break-ponude-aranzmani-2.jpg
    Amsterdam
  • Amsterdam-Holandija-grad-panorama-putovanja-gradovi-Evrope-1.jpg
    Amsterdam

Holandija

Holandija je zemlja jednoličnih, ravnih pejzaža prošaranih sistemom kanala čija je dužina preko 3000 km. Četvrtina teritorije se nalazi ispod nivoa mora, petina je prekrivena vodom a preko polovine je na granici nadmorske visine. Najveća i najstrašnija istorijska opasnost za ovu zemlju bile su naravno poplave. Poslednja velika desila se sredinom XX veka i tada je vlada preduzela izgradnju zaštitnog sistema Delta koji danas predstavlja jedan od najvećih graditeljskih poduhvata u istoriji čovečanstva i smatra se svetskim čudom modernog sveta. Projekat je okončan krajem XX veka, procenjuje se da će smanjiti mogućnost  poplave u Južnoj Holandiji i Zelandu na samo jednu u narednih 10.000 godina a za ostatak zemlje u narednih 4.000 godina.
U međuvremenu, Holandija nastavlja da povećava svoju površinu stvaranjem “poldera” – isušenih delova Severnog mora. Tako je npr. nastala čitava holandska provincija Flevoland.
Holandija je po mišljenju istoričara ekonomije, prva kapitalistička zemlja u svetu, razvila je najmoćniji trgovački grad moderne Evrope – Amsterdam i prvu robnu berzu u istoriji, što je postavilo temelje i današnjeg svetskog ekonomskog poretka. Vredi pomenuti da je “čak i stari Njujork jednom bio Novi Amsterdam”...


Amsterdam putovanje

Amsterdam

Broj ponuda: 4

Amsterdam

YUTA - Anketa

Da li na letovanje 2019 putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?Sve Yuta ankete