• Split putovanje
    Split
  • Split letovanje
  • Split cene

DDOR Putno Zdravstveno Osiguranje

Split, Hrvatska

Sa populacijom od oko 180.000 stanovnika. Split je najveći grad Dalmacije i posle Zagreba, drugi po veličini u Hrvatskoj.

Osim što je administrativni, finansijski, lučki i industrijski centar jadranskog primorja, Split je jedna od vodećih kulturno-istorijskih i turističkih atrakcija ovog regiona koja obiluje brojnim ostacima bogate prošlosti. Zbog izuzetne važnosti sačuvanog nasleđa, uvršten je 1979. godine na UNESCO listu svetske baštine.

Položaj Splita u centralnom delu Dalmacije sa ostrvima Brač, Hvar i Šolta preko puta glavne gradske luke, čini ga najvažnijim transportnim čvorištem u pomorskom saobraćaju između kontinentalnog dela Hrvatske i njenih mnogobrojnih razuđenih arhipelaga.

Najpoznatija atrakcija u gradu je velelepna i očuvana Dioklecijanova palata iz IV veka, nekadašnja carska rezidencija iz koje se vekovima postepeno razvijao Split. Mermerni peristil, Katedrala, popločani trgovi, pročelja reprezentativnih građevina...svedoče o važnosti i značaju ovog grada kroz čitavu dugu istoriju.

Split je obeležen delima velikog skulptora Ivana meštrovića, u gradu se nalazi njegova galerija, a monumentalna skulptura Grgura Ninskog krasi severni ulaz u Dioklecijanovu palatu.

Split, LETO 2020 / 2021, PUTOVANJA TURISTIČKIH AGENCIJA YUTA ZA Split Hrvatska

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje 2020 putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?