• Napoli putovanje
    Napoli
  • Napoli evropski gradovi
  • Napoli cene

DDOR Putno Zdravstveno Osiguranje

Napoli, Italija

Napulj, italijanski Napoli, nalazi se u južnoj Italiji u Napuljskom zalivu Tirenskog mora. Grad je treći po veličini, posle Rima i Milana, sa oko milion stanovnika u užoj i oko četiri miliona u široj gradskoj zoni.

Napulj predstavlja jedan od najstarijih stalno naseljenih gradova na svetu, veoma značajan u gotovo svakom periodu svoje duge i bogate istorije. Bio je kolonijalni centar antičke Grčke i jedan od glavnih kulturnih stožera Magna Grecije, kada je i dobio svoje današnje ime – Nea Polis, u prevodu sa grčkog „Novi Grad“.

Blaga sredozemna klima i banjske karakteristike toplih izvora u okolini grada – potekle od seizmičkih aktivnosti obližnjeg vulkana Vezuv, učinile su Napulj popularnim letovalištem rimskih careva.

Napulj je danas jedna od vodećih italijanskih i evropskih turističkih destinacija, čija tradicija seže u XVIII vek kad je bio deo čuvenog Grand Toura evropske aristokratije, temelja modernog turizma.

Veliko staro istorijsko jezgro grada, najveće u Evropi, je pod zaštitom UNESCO. U gradu se prepliću arhitektura i kultura srednjeg veka, renesanse, baroka i novijeg doba. U neposrednoj blizini je i jedna od najvećih arheoloških atrakcija današnjice – Pompeja, sa jedinstvenim „pogledom“ dva milenijuma unazad.

Grad Napulj je širom sveta poznat po čitavom nizu zanimljivosti – ako se izuzme negativno, kao što je organizovani kriminal i korupcija - ovo je grad u kojem je nastala pica, jedna je od najprometnijih luka na Mediteranu, u XVII veku je u Evropi od njega bio veći samo Pariz, direktno iz Napulja je dolazio lešnik, glavni sastojak čuvenih bečkih napolitanki Jozefa Manera...

Napoli, LETO 2020, PUTOVANJA TURISTIČKIH AGENCIJA YUTA ZA Napoli Italija

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje 2020 putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?Sve Yuta ankete