• Portorož putovanje
    Portorož
  • Portorož letovanje
  • Portorož cene

DDOR Putno Zdravstveno Osiguranje

Portorož, Slovenija

Portorož je malo mesto na obali Jadranskog mora u jugozapadnom delu Slovenije, sa manje od 3.000 stanovnika, ali predstavlja jedan od najznačajnijih hotelsko-turističkih centara u čitavoj zemlji. Nalazi se u jugozapadnom delu Tršćanskog zaliva, na manje od 10 kilometara severno od granice sa Hrvatskom i oko 20 kilometara jugozapadno od granice sa Italijom.

Ime mesta dolazi od italijanskog naziva Portorose što bi u prevodu značilo „luka ruža“. Istorijski, ovo ime potiče od stare srednjovekovne crkve Santa Maria delle Rose koja je u prošlosti pripadala benediktinskom manastiru.

Turizam u Portorožu počinje naglo da se razvija u drugoj polovini XIX veka kada su posete obogaćene lekovitim tretmanom slanom vodom i slanim blatom.

Početkom XX veka je znatno unapređena saobraćajna infrastruktura a u istom periodu počinje i otvaranje prvih kazina i velikih luksuznih hotela. Čak i u periodu socijalizma u bivšoj Jugoslaviji, Portorož je bio poznat kao kazino destinacija a ta tradicija se nastavila i danas, tako da se u Portorožu i okolini nalazi veliki broj popularnih kockarnica.

U kombinaciji sa ostalim atrakcijama i blagom mediteranskom klimom, Portorož je opravdano u samom vrhu slovenačkih turističkih destinacija.

Portorož, LETO 2021, PUTOVANJA TURISTIČKIH AGENCIJA YUTA ZA Portorož Slovenija

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?