• Đerdapska klisura putovanje
    Đerdapska klisura
  • Đerdapska klisura nacionalni park
  • Đerdapska klisura obilasci cene

DDOR Putno Zdravstveno Osiguranje

Đerdapska klisura, Srbija

Đerdapska klisura nalazi se na toku reke Dunav kroz Srbiju i predstavlja najveću i najdužu klisuru na evropskom kontinentu.

Čitava klisura, zajedno sa okolnim prirodnim okruženjem na desnoj obali Dunava, u dužini od oko 100 kilometara, proglašena je 1974. godine nacionalnim parkom.

Nacionalni park počinje kod Golupca, gde Dunav dostiže širinu od oko 6km, najveću na čitavom svom toku, pa sve do Karataša kod Kladova. Obuhvata pojas od nekoliko kilometara široke obale koja se na pojedinim mestima vertikalno uzdiže i do 800 metara iznad reke. Najatraktivniji deo klisure je Kazan, gde se širina Dunava sužava do 150 metara a dubina seže i do neverovatnih 90 metara što je ujedno i najdublji deo čitavog njegovog toka ali i jedna od najvećih izmerenih rečnih dubina na svetu.

Osim izuzetnih prirodnih lepota i geomorfoloških karakteristika, područje nacionalnog parka Đerdap je prepuno ostataka iz najrazličitijih istorijskih (i praistorijskih) perioda. Od samog ulaska u klisuru i srednjovekovnog utvrđenja Golubački grad, preko antičkih gradova i građevina iz rimskog perioda, kao što su ostaci Trajanovog mosta i Trajanove table, do najstarijih slojeva mezolitskih i neolitskih naselja misterioznog Lepenskog Vira.

Đerdapska klisura, LETO 2020, PUTOVANJA TURISTIČKIH AGENCIJA YUTA ZA Đerdapska klisura Srbija

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje 2020 putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?Sve Yuta ankete