• Manastir Mileševa obilasci cene
    Manastir Mileševa

DDOR Putno Zdravstveno Osiguranje

Manastir Mileševa, Srbija

Mileševu kod Prijepolja, podigli su kralj Vladislav, sin Stefana Prvovenčanog i Sv. Sava. Manastirska crkva je posvećena Vaznesenju Gospodnjem U njoj su od 1236/37. do 1594. godine počivale mošti Sv. Save.

Mileševske freske su izuzetno visokog umetničkog kvaliteta, inspirisane kasnoantičkim i vizantijskim mozaicima. Oslikali su ih majstori školovani u nekom od vodećih umetničkih centara Vizantije, nesumnjivo najveći koje je imalo evropsko slikarstvo XIII veka. Posebno se izdvajaju Bogorodica iz scene Blagovesti i Anđeo na kamenu Hristovog groba iz kompozicije Mironosice na grobu Hristovom, čuveni mileševski ''beli Anđeo''.

Upravo je freska Belog anđela iz Mileševe bila prva slika koja je prenesena iz Evrope u Ameriku kada je ostvaren satelitski kontakt između dva kontinenta, kao simbol ukupne evropske tradicije i kulture. To pokazuje koliko je poruka velikih mileševskih umetnika univerzalna i vanvremenska, a slikarstvo Mileševe je jedinstveno i zbog činjenice da je ona jedini sačuvani spomenik u kojem su ovi slikari ostavili svoj trag.

Ponude članica vezane za ovu destinaciju

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje 2019 putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?Sve Yuta ankete