• Resavska pećina putovanje
    Resavska pećina
  • Resavska pećina obilasci cene

DDOR Putno Zdravstveno Osiguranje

Resavska pećina, Srbija

Resavska pećina (ponekad nazivana i Divljakovačka), se nalazi u istočnoj Srbiji, na oko 20 km od Despotovca, na obroncima planine Beljanice. Slučajno je otkrivena 1962. godine a nakon 10 godina uređivanja, zvanično otvorena za posetioce 1972. godine. Dužina pećine je 4,5 kilometara, istraženo je manje od 3, a za turistički obilazak koji traje 40-ak minuta, obezbeđeno je oko 800 metara. Ulaz u pećinu nalazi se na visini od 485 metara dok je najniža tačka staze na 405 metara nadmorske visine. U čitavoj unutrašnjosti vlada konstantna temperatura od 7 stepeni C i vlažnost vazduha od 80 – 100%.

Pećina je nastala u krečnjačkim stenama a njena starost se procenjuje na 80 miliona godina. Svoje ime nosi po reci Resavi, čiji je sliv rečica i ponornica „kreirao“ ovu izvanrednu prirodnu lepotu.

Čitava okolina zapravo predstavlja jedinstvenu kombinaciju prirodnog i kulturno-istorijskog ambijenta sa predivnim šumama, klisurama, rečnim tokovima, vodopadima, srednjovekovnim manastirom Manasija...što ceo kraj čini atraktivnom destinacijom za mnogobrojne turiste tokom cele godine.

Resavska pećina je zaštićena kao prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Ponude članica vezane za ovu destinaciju

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje 2019 putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?



Sve Yuta ankete