• Abu-Dabi-UAE-grad-panorama-city-break-putovanja-3.jpg
    Abu Dabi
  • Abu-Dabi-UAE-grad-panorama-ponuda-aranzmani-2.jpg
    Abu Dabi
  • Abu-Dabi-UAE-grad-panorama-putovanja-aranzmani-1.jpg
    Abu Dabi

LETOVANJE GRCKA 2022

LETOVANJE GRCKA 2022

Ujedinjeni Arapski Emirati, PUTOVANJA

Ujedinjeni Arapski Emirati su federacija sedam država – emirata, zvanično pod ovim imenom postoje tek oko 40 godina, u istoriji je ova oblast bila poznata kao Obala gusara a sve do 1971. godine kao Ugovorne države. Iste godine je stečena i zvanična nezavisnost od Velike Britanije.
Od XVI veka i Portugalske ekspanzije na Arabijskom poluostrvu i Indijskom okeanu kao i uspostavljanja plovnog trgovačkog puta kroz Persijski zaliv, teritorija današnjih Emirata bila je idealna baza za pirate koji su presretali i pljačkali brodove kolonijalnih sila. Nadimak Obala gusara čitavom regionu su nadenuli Britanci, a gusarenje je trajalo sve do XIX veka stvarajući velike probleme u interkontinentalnoj trgovini.
Trgovina biserima bila je takođe tradicionalni i vrlo ozbiljan izvor prihoda sve do prve polovine XX veka, kada je, usled ekonomske krize, međunarodnih carinskih propisa i japanskog otkrića veštačkih uzgajališta bisernih školjki, ova grana privrede potpuno ugašena.
Šezdesetih godina XX veka počela je eksploatacija nafte i prirodnog gasa. Desetina rezervi sirove nafte planete Zemlje, nalazi se na teritoriji Emirata i ova grana industrije je postala najveći i skoro jedini izvor državnih prihoda. Nagli razvoj uslovio je do ubrzano doseljavanje emigranata radnika u velike industrijske centre, gradnju infrastrukture i usmeravanje države ka savremenim ekonomskim izazovima. Oko 88% ukupne populacije Emirata danas živi u urbanim sredinama - gradovima. Ostatak živi u malim naseljima i pustinjskim kampovima na naftnim poljima.
Više informacija


Abu Dabi putovanje

Abu Dabi

Broj ponuda: 0

Abu Dabi

Dubai putovanje

Dubai

Broj ponuda: 6

Dubai

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?