• ODEON WORLD TRAVEL
    Bilbao
    BASKIJSKA TURA
  • BASKIJSKA TURA
  • BASKIJSKA TURA

LETOVANJE GRCKA 2022

LETOVANJE GRCKA 2022

Evropski gradovi ODEON WORLD TRAVEL, Španija, Bilbao

Bilbao Evropski gradovi, BASKIJSKA TURA

5 dana
4 noći
Prevoz
Usluga
  • Polupansion

Program putovanja

01.dan (28.novembar)                       Beograd – Frankfurt - Bilbao

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla 3 sata pre poletanja. Let za Frankfurt kompanijom Lufthansa, let LH1411 u 06.45h. Dolazak u Frankfurt u 08.50h. Nastavak putovanja za Bilbao u 10.00h, letom LH 1142. Dolazak u Bilbao u 12.15h. Nakon preuzimanja prtljaga, polazak na poludnevno panoramsko i pešačko razgledanje grada (bez ulaska u objekte) u pratnji vodiča. Tura počinje na vidikovcu Monte Arćanda (Monte Artxanda), sa kog se pruža najlepši pogled na grad. Obilazak grada se nastavlja ka starom gradskom jezgru (Casco Viejo). Šetnja kroz pešačku zonu, obilazak Santiago katedrale (Catedral de Santiago), Novog trga (Plaza Nueva) i pijace Ribera (Mercado de la Ribera), vrlo zanimljivo zdanje sa početka XIX veka, na obali reke Narvion, danas poznato i kao najveća natkrivena pijaca u Evropi. Ovo je ujedno i dobra prilika da se probaju proizvodi tipični za lokalnu gastronomiju. Sledi panoramski obilazak novog dela grada (Abandoibarra) gde se nalazi i najlepši gradski trg (Plaza de Federico Moyua), stadion San Mames na kom igra Atletiko Bilbao, kao i  muzej Gugenhajm, moderno arhitektonsko delo koje je postalo simbolom grada. Transfer do hotela. Večera. Noćenje.

02.dan (29.novembar)                       Bilbao - Bijaric – San Sebastian - Bilbao

Doručak. Odlazaka na izlet u Biaric i San Sebastian. Bijaric (Biarritz), nekada malo ribarsko naselje na obali Atlantika, slavno ime stiče sredinom XIX veka, kada je carica Evgenija, žena cara Napoleona III, baš ovde sagradila raskošnu vilu, na samoj obali. Danas je to čuveni hotel „Hotel du Palais”, jedan od simbola začetaka modernog turizma i aristokratskog duha francuske Baskije koji i danas živi. U Bijaricu je i kraljica Natalija Obrenović 1888. godine kupila dvorac koji je nazvala „Sašino”, po sinu Aleksandru Obrenoviću, koji se upravo tu i zaljubio u buduću suprugu i kraljicu Dragu Mašin. Predviđen je obilazak stare luke, pravoslavne crkve i vile carice Evgenije. Nastavak ka San Sebastianu. San Sebastian ili Donostia, još jedan mondenski biser kantabrijske obale, ujedno je i glavni grad baskijske provincije Gipuskoa. Smešten je u slikovitoj uvali La Konča, omeđen brdima Monte Iheldo (Monte Igeldo) i Monte Urgulj (Monte Urgull), na čijem vrhu se nalazi statua Hrista, te ga često porede sa Rio de Žaneirom. Odlikuju ga spoj tradicije, primorskog šarma i „ar nuvo” (art nouveau) arhitekture. San Sebastian je poznat i po prestižnom međunarodnom filmskom festivalu „Zlatna školjka”. Razgledanje grada počinje sa brda Igueldo, do kog se stiže žičarom i sa kog se pruža najlepši pogled na zaliv La Konča. Sledi odlazak do starog grada i šetnja uskim, živopisnim ulicama do glavnog Trga (Plaza de la Constitution), ribarske luke i najlepšeg gradskog parka Alderdi. Nakon obilaska grada u pratnji vodiča slobodno vreme za individualne aktivnosti do povratka u Bilbao. Večera. Noćenje.

03.dan (30.novcembar)                     Bilbao - Gernika – Santander - Bilbao

Doručak. Celodnevni izlet do Guernike i Santandera. Gernika (Guernica) predstavlja za Baskiju simbol slobode. Upravo ovde se nalazio nekadašnji parlament, kao i čuveni stari hrast kod kog su vođe Baskijaca donosile sve važne odluke. Godine 1937. grad je stradao u nacističkom bombardovanju, a ubijeno je više od 1600 civila. Ovaj događaj je ovekovečio i Pikaso, čuvenom slikom koja nosi naziv „Gernika”. Nakon obilaska grada i kraće pauze nastavak putovanja ka Santanderu. Santander, koji često nazivaju najlepšim gradom španskog severa, pripada pokrajini Kantabrija, čiji je glavni grad. Zahvaljujući izvanrednom prirodnom ambijentu, kojim dominiraju duge plaže i zelena pobrđa, od XIX veka je jedno od omiljenih stecišta španske i evropske aristokratije. Tokom obilaska grada se mogu videti Paseo de Pereda – stari dok pretvoren u šetalište uz more, gradska većnica, Madalena park, kraljevska palata. Nakon obilaska grada slobodno vreme za indiviadualne aktivnosti. Povratak u Bilbao. Večera. Noćenje.

04.dan (01.decembar)                       Bilbao -  Vitoria – Laguardia – Bilbao

Doručak. Celodnevni izlet koji obuhvata posetu gradovima Vitoria i Laguardia. Vitoria (Gasteiz) je glavni grad provincije Alava i pokrajine Baskija. Jedan je od najzelenijih gradova Španije, zbog čega je 2012. godine poneo titulu „Zelena prestonica Evrope”. Osnovao ga je Sančo VI, kralj Navare, krajem XII veka. Staro jezgro grada sa brojnim vinarijama i barovima turiste ne ostavljaju ravnodušnim. Tokom razgledanja grada se mogu videti i Trg Bele Device (Plaza de la Virgen Blanca), sata gotska katedrala iz XIII veka, kao palata Bendanja, u kojoj se nalazi i muzej sa najvećom kolekcijom karata za igru u Eropi, zgrada Parlamenta Baskije. Nakon kraće pauze nastavak puta ka Laguardiji. Laguardia (Guardia) je mali utvrđeni grad nastao u X veku, kao odbrambeno utvrđenje kraljevine Navara. Nalazi se u provinciji Alava koji pripada čuvenom vinskom regionu Rioha (Rioja Alavesa). Slikoviti srdnjovekovni grad je smešten na brdu, okružen vinogradima i pejzažima Kantabrijskih planina. Šetnja starim gradom, obilazak starih zidina i crkava posvećenih Devici Mariji i Svetom Jovanu Krstitelju. Sledi poseta lokalnoj vinariji, uz degustaciju Nakon obilaska i kraće pauze povratak za Bilbao. Večera. Noćenje.

05.dan (02.decembar)                       Bilbao – Frankfurt - Beograd

Doručak i odjavljivanje iz hotela. Slobodno vreme do polaska na transfer. Let za Frankfurt kompanijom Lufthansa, na liniji LH1143 u 13.05h. Dolazak u Frankfurt u 15.20h. Nastavak putovanja za Beograd letom LH1410 u 22.00h. Dolazak u Beograd u 23.55h. Kraj programa.

Smene

28.11.2023.

Napomene o ceni

SVI OBILASCI PREMA PROGRAMU SU UKLJUČENI U CENU

U cenu je uključeno

• Avio prevoz na relaciji Beograd – Frankfurt - Bilbao – Frankfurt - Beograd kompanijom Lufthansa • Aerodromske takse 50 eur (na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni) • 4 noćenja na bazi polupansiona u navedenom hotelu • Autobuski transferi i panoramska razgledanja prema programu • Vodič na srpskom jeziku • Troškovi organizacije putovanja

U cenu nije uključeno

• napojnice za vozače i lokalnog vodiča • putno zdravstveno osiguranje • osiguranje od otkaza aranžmana – cena zavisi od trenutka uplate, putnicima se preporučuje da imaju oba osiguranja • ostale nepomenute usluge

Cena od
1099 eur
Više detalja
Ponuda na sajtu agencije

Povezane ponude

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?