• OLYMPIC TRAVEL
    Kapadokija
    KAPADOKIJA
  • KAPADOKIJA
  • KAPADOKIJA

LETOVANJE GRCKA 2022

LETOVANJE GRCKA 2022

Evropski gradovi OLYMPIC TRAVEL, Turska, Kapadokija

Kapadokija Evropski gradovi, KAPADOKIJA

5 dana
4 noći
Prevoz
Usluga
  • Polupansion

Program putovanja

Kapadokija je zadivljujuća oblast centralne Anadolije. Postala je poznata po svojim podzemnim gradovima nastalim u prvom milenijumu nove ere i velikim pećinskim manastirima koji datiraju s početka hrišćanstva. Pri susretu sa Kapadokijom nevoljno se nameće misao da je to druga planeta. Pejzaži koji se ukazuju ne liče ni na šta do tada vidjeno, tamo su vulkani sa zasneženim vrhovima, kameniti masivi i plodne doline. Glavna znamenitost su ogromne prirodne figure formirane od tufa i bazalta za koje se teško može poverovati da je delo prirode a ne ljudskih ruku. Ovaj region je interesantan  ne samo po izuzetnoj prirodi već i po mogućnosti pronicanja u prve godine istorije hrišćanske crkve. Pećinska naselja  i nacionalni park Goreme su danas na spisku svetske kulturne baštine UNESCO.

Program putovanja:

1. dan BEOGRAD – ISTANBUL- NEVŠEHIR

Sastanak grupe na aerodromu Beograd u 07.00 sati ujutru. Poletanje za Istanbul (TK let 1082 u 09.10 sati). Nakon sletanja u Istanbul nastavak putovanja letom TK 2004 u 13.20 za Nevsehir. Sletanje u Nevsehir je oko 14.30 po lokanom vremenu, transfer do hotela, večera i noćenje.

2. dan KAPADOKIJA

Let balonom; rano jutarnji polazak.
Nakon doručka, polazi se u razgledanje ovog po svemu jedinstvenog mesta na svetu. Krećemo od Nacionalnog parka Goreme,nastavljamo ka Ućhisar kućama u stenama i Dolini golubova. Obilazi se muzej na otvorenom Goreme sa mnoštvom crkvica oslikanih vizantijskim freskama. Prolazeći kroz Pašaba dolinu pogled će vam privući kupasto oblikovane ćelije koje izgledaju kao da ih je radio neki savremeni umetnik! Iskoristite posetu ovom mestu za jedinstvene fotografije ove lepe doline. Poslednje mesto u današnjem programu je Avanos, poznati grad ove regije po svojoj ručno radjenoj keramici. Grad su osnovali Hetiti na obalama reke Halys. Koristeći crvenu glinu sa priobalja reke, razvili su jedinstveni stil u proizvodnji keramike. Pre povratka u hotel poseta i mala zabava u Dolini Ruža uz zalazak sunca i degustaciju vina. Povratak u hotel, večera, noćenje.

 

3. dan KAPADOKIJA

Nakon doručka, polazimo u vožnju do Derinkuyu podzemnog grada otkrivenog tek 1963. apsolutno očaravajući inžinJerski poduhvat, grad izgrađen oko 85 metara ispod površine zemlje, grad u kojem je moglo stanovati čak 20.000 stanovnika! Prema rečima Odeljenja za kulturu Turske, ovaj podzemni grad su izgradili Frigijci, indoevropski narod iz vremena antike, u periodu između 8. i 7. veka pre nove ere, a veruje se da je proširen u doba Vizantijskog carstva. Obilazak Ihlara doline koju jedinstvenom čini istorija njenih prvih stanovnika. Ceo kanjon je u saćasto raspoređenim ćelijama, u stenama isklesanim podzemnim crkvama iz vizantijskog perioda. Kako je cela dolina imala dovoljno vode i obilovala ovako skrivenim mestima, baš ovde su nastale i prve naseobine Hrišćana koji su bežali od progona rimske vojske. Odlazimo do manastira Selime nastalog u 8-9 veku p.n.e. Povratak u hotel, večera, noćenje. Opciono: Tursko veče u restoranu ( folklor, trbušni ples, neograničena količina lokalnog pića, transferi…cena 25 eur po osobi)

 

4. dan KAPADOKIJA

Nakon doručka, posetiće se lepo očuvane kuće i u stenama isklesane vizantijske crkvice. Sinassos je nekada bio letovalište bogatih ribara iz Istanbula. Kada bi se završila sezona ribolova na Crnom i Mramornom moru, ovi grčki ribari iz Konstantinopolja i okoline, bi dolazili u Sinassos da provedu dugačke letnje mesece u mirnoj atmosferi i na suvom vazduhu. Kamene kuće u Sinassosu sa svojim lepo ornamentisanim prozorima i vratima će vas navesti da se osetite kao da ste na snimanju nekog filma u 19. veku. Do 1923. godine i razmene stanovništva u Sinasosu su živeli složno i Grci i Turci. Posetiće se crkva Konstanina I Elene iz 1729. godine, obnovljena 1850. godine. Sinasos se smatrao “Atinom Kapadokije” sve do razmene stanovništva zato što je bio kulturni centar Grka u ovoj regiji.
Odlazimo do Manastira Kešlik iz 13 veka, manastira Arhanđela Mihajla i Stevana. Videćemo freske i monaške odaje pa odlazimo do Soanli doline sa uklesanim crkvicama u steni. Povratak u hotel, slobodno vreme, večera i noćenje.

 

5. dan KAPADOKIJA-ISTANBUL-BEOGRAD

Nakon doručka, odjava iz hotela, slobodno vreme do polaska na transfer. Polazak za Nevšehir i let za Istanbul TK 2005 u 15.20 sati i nastavak leta za Beograd, letom TK 1083 u 18.50 sati u lokalu. Sletanje u Beograd je predviđeno za 19.30 sati po lokalnom vremenu. Kraj programa.

Smene

POLASCI: 17.maj 2022

Napomene o ceni

SVI IZLETI UKLJUČENI U CENU / POLUPANSION ZA OVO PUTOVANJE JE POTREBNO MINIMUM 20 OSOBA! Državljanima Republike Srbije potrebno je da pasoš važi najmanje 6 meseci od datuma povratka sa ovog putovanja. **Cene putovanja su iskazane u evrima. Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.. Plaćanje se može vršiti u gotovini, platnim karticama (Dina, Master Card, Visa, Visa Electron, Maestro i American express), čekovima građana, kreditima poslovnih banaka ili avansnim računom (profakturom) sa rokom uplate od dva dana od datuma izdavanja profakture. U slučaju promene kursa dinara nenaplaćeni deo podleže promeni (valutna klauzula). Rezervacija se potvrđuje uplatom akontacije u iznosu od 40% od cene putovanja. Ostatak od 60% uplaćuje se najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje. GARANTOVANE CENE Prilikom prijave putnik može uplatiti celokupan iznos putovanja, čime se garantuje cena, bez obzira na datum polaska.

U cenu je uključeno

Hotelski smeštaj u navedenim hotelima ili sličnim na bazi polupansiona. Aerodromske takse Svi unutrašnji avio letovi ako su predviđeni programom. Sva razgledanja prema programu. Sve ulaznice za muzeje prema programu. Svi obroci prema programu. Prevoz autobusom prema planu. Profesionalni vodiči. Napojnice u hotelima. Lokalne takse.

U cenu nije uključeno

Pića i obroci koji nisu navedeni u programu Svi lični troškovi TroškovI obaveznog međunarodnog putnog osiguranja, sa doplatom za covid, po važećoj tarifi osiguravajuće kuće. Napojnice vozaču i vodiču.

Cena od
647 eur
Više detalja
Ponuda na sajtu agencije

Povezane ponude

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?