• MAGELAN TRAVEL
  Novi Sad
  Skrivene tajne Petrovaradinske tvrđave, podzemnih vojnih galerija i podgrađa
 • Skrivene tajne Petrovaradinske tvrđave, podzemnih vojnih galerija i podgrađa
 • Skrivene tajne Petrovaradinske tvrđave, podzemnih vojnih galerija i podgrađa

DDOR Putno Zdravstveno Osiguranje

Jednodnevni izleti MAGELAN TRAVEL, Srbija, Novi Sad

Novi Sad Jednodnevni izleti, Skrivene tajne Petrovaradinske tvrđave, podzemnih vojnih galerija i podgrađa

1 dana
1 noći
Prevoz
Usluga
 • Najam

Program putovanja

Ova tura je koncipirana tako da će čak i Novosađani otkriti mnog nove stvari koje ranije nisu znali. Obići ćemo najzanimljivije građevine drevnog podgrađa, njegove dve crkve a potom i tvrđavu, nad i pod zemljom. 
 

Aktivnosti:

 • Poseta crkvi sv. Jurja - opciono, plaća se 100 din na licu mesta
 • Obilazak crkve sv. apostola Petra i Pavla 
 • Obilazak podzemnih vojnih galerija Petrovaradinske tvrđave (oficialni deo)
   

Opis ture:

Okupljanje grupe ispred Vojne bolnice. Uz specijalno odobrenje vojske ulazimo u krug vojne bolnice gde ćemo dobiti osnovne informacije o ovoj najstarijoj aktivnoj vojnoj bolnici u našoj zemlji, koja nema ni jednog dana prekida u svom radu. Kratak osvrt kako na baroknu arhitekturu ovog zdanja tako i na ovu ustanovu koja je od skoro dostupna svim građanima. Potom ulazimo u bolnicu u kratko razgledanje gde ćemo obratiti posebnu pažnju spomen ploči gde je sahranjen Mihael Vamberg, general koji je među prvima rukovodio izgradnjom tvrdjave.

Nastavak šetnje pored najstarijih kuća u podgrađu tvrđave ka crkvi apostola Pavla iz 1922. g. Nakon kraćeg zadržavanja u parku vojne bolnice nastavljamo ka rodnoj kući Josipa Jelačića, do zgrade Šajkaškog bataljona ukrašene skulpturama lavova, te do susedne "Maltarnice" gde se nekada naplaćivao prelaz za prelazak preko pontonskog mosta. Odavde nastavljamo ka Trgu vladike Nikolaja gde ćemo nakratko zastati kod neobeleženog gromnog mesta poginulih ruskih vojnika koji su ovde sahranjeni tokom Drugog svetskog rata.

Penjemo se Štrosmajerovom ulicom do crkve sv. Jurja, najstarije očuvane crkve na prostoru kako Petrovaradina tako i Novog Sada (1701. g.). Ovo je u arhitektonskom smislu najvrednija barokna crkva na našim prostorima. Pored ostalog u njoj se nalazi i kripta sa grobnim mestima značajnih ličnosti, aristokratskih porodica i plemića Pričaćemo i o legendi o tajnom ulazu u tunel ispod Dunava koji prema legendi povezuje Novi Sad sa tvrđavom. 

Odavde nastavljamo uz 214 stepenica ka platou na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ulazimo u podzemne vojne galerije i prolazimo tunelima u dužini od oko 800 m. Obilazak podzemnih vojnih galerija traje oko 45 min. 

Izlazimo na bastion Ludviga Badenskog kod Petrovaradinskog sata, a potom nastavljamo šetnju pokraj galerija novosadskih umetnika. 

Saznaćemo kako se u vreme Rimljana, kada je ovde bila tvrđava Kuzum (Cusum), slale poruke koje su za 1,5 sat stizale do Rima. Zatim ćemo se prisetiti najezde Huna koj su u V veku razororili rimsku tvrđavu da bi je za vreme Vizantije obnovio car Justinijan I Veliki između 535 i 555. godine. Otkrivamo i ko su monasi cisterciti kojima u XII v. ugarski kralj Bela IV dao petrovaradinsku opatiju. Otkrivamo i zašto se sumnja da su planovi francuskog arhitekte Vobana ukradeni i koje su još tvrđave imaju karakteristike Vobanovih fortifikacija.

Smene

10.03.2019; 14.04.2019; 01.05.2019; 12.05.2019; 09.06.2019; 14.07.2019.

Napomene o ceni

U cenu je uključeno

Ulaznica za podzemne vojne galerije Licencirani vodič

U cenu nije uključeno

Cena od
650 din
Više detalja
Ponuda na sajtu agencije

Povezane ponude

YUTA - Anketa

Da li na letovanje 2020 putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?Sve Yuta ankete