• MAGELAN TRAVEL
  Manastir Gračanica
  Kosovo i Metohija - Putem crvenih božura, 3 dana, 2 noći
 • Kosovo i Metohija - Putem crvenih božura, 3 dana, 2 noći
 • Kosovo i Metohija - Putem crvenih božura, 3 dana, 2 noći

DDOR Putno Zdravstveno Osiguranje

Manastiri MAGELAN TRAVEL, Srbija, Manastir Gračanica

Manastir Gračanica Manastiri, Kosovo i Metohija - Putem crvenih božura, 3 dana, 2 noći

3 dana
2 noći
Prevoz
Usluga
 • Noćenje sa doručkom

Program putovanja

Otkrijte srpsku dolinu jorgovana i obiđite gotovo sve najznačajnije UNESCO lokalitete na teritoriji Srbije sa Kosovom i Metohijom. 
 

Aktivnosti:

 • Posetićete manastir Žiču iz XIII veka
 • Obići ćete Pećku patrijaršiju
 • Obići ćete, impresivnu zadužbinu Stefana Dečanskog, manastir Visoki Dečani
 • Obići ćete Prizren (Crkva sv.Đorđasa, crkva sv.Nikole, Bogorodica Ljeviška, Šadrvan)
 • Obići ćete kompleks manastira sv.Arhangela
 • Obići ćete manastirski komples Gračanicu
 • Priština i njeni istorijski spomenici 
 • Spomenik kosovskim junacima
 • Muratovo turbe
   

Opis ture:

Pođimo na putovnje tokom koga ćemo otkriti Kosovo i Metohiju; za srpski živalj – južnu pokrajinu Republike Srbije i kolevku istorije i kulture, za albanski – najmlađu samoopredeljenu evropsku državu . Posetimo neke od bisera UNESKO svetske kulturne baštine, nadahnimo se u viševekovnim centrima duhovnosti i tradicije, saznajmo mnogo o preplitanju i prožimanju tradicija i nasleđa dva velika kulturno-civilizacijska kruga, osetimo čari gastronomskih poslastica…Otkrijmo Kosovo i Metohiju zajedno! 

1. dan

Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod hotela Sajam u 06:00h, polazak iz Beograda u 07:30h. Putnici koji polaze iz Beograda će naknadno biti obavešteni o tačnom mestu polaska. Nastavak putovanja prema Kraljevu sa usputnim pauzama za odmor. Dolazak u manastir Žiča, zadužbinu Stefana Nemanjića iz XIII veka i prvo sedište Srpske pravoslavne crkve po dobijanju samostalnosti 1219. godine. Po završetku obilaska manastirskog kompleksa – nastavak puta prema Raškoj, te ručak u etno kući “Čakmara”. Nakon ručka - nastavak puta prema manastiru Banjska koji pripada Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve i koji se nalazi kod Zvečana u severnom delu Kosova i Metohije. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Manastir Banjska sa crkvom posvećenom Svetom arhiđakonu Stefanu, zaštitniku loze Nemanjića, sagrađen je između 1313. i 1317. godine, kao zadužbina srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina, jednog od najmoćnijih vladara iz dinastije Nemanjića i jednog od najmoćnijih vladara na Balkanu svoga doba. Nakon obilaska odlazimo do Kosovske Mitrovice gde po dolasku sledi panoramski obilazak grada, te kratko zadržavanje kod Crkve svetog Dimitrija sa čijeg platoa se pruža panoramski pogled na ceo grad, a zatim nas očekuje  smeštaj u hotel i večera. Noćenje.

2. dan
Posle doručka – nastavak puta za Peć i obilazak Pećke patrijaršije, jednog od dragulja srpskog graditeljstva iz XIII veka. Godine 2006. upisana je na UNESKO listu svetske kulturne baštine, a do sredine XVIII veka bila napredno monaško središte sa stotinama monaha. Ona je i danas sedište srpskog Patrijarha, koji se na tom mestu hirotoniše – uvodi u tron Patrijarha. Pećka patrijaršija je uglavnom obuhvatala Srbe, ali i mnoge druge pravoslavne balkanske narode pod njenom nadležnošću, te je tako i Rilski manastir u Bugarskoj jedno vreme bio pod njenom jurisdikcijom. U periodu otomanske vladavine je imala ogroman značaj za očuvanje verske autonomije i hrišćanskog identiteta. Nastavak putovanja za Visoke Dečane, te obilazak impresivne zadužbine Stefana III Dečanskog. Gradnja je dovršena sredinom XIV veka, pre Kosovske bitke. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem – Spasovdanu. Po završetku predviđenih obilazaka sledi ručak i nastavak putovanja prema Prizrenu. Po dolasku u Prizren – tročasovnio bilazak kulturno – istorijskih znamenitosti (crkva sv. Đorđa sa kraja XIX veka, sedište  vladike raško – prizrenskog, prizrenska srpska pravoslavna Bogoslovija, otvorena krajem XIX veka, crkva sv. Nikole  iz XIV veka poznate i pod nazivom Tutićeva crkva, Bogorodica Ljeviška– zadužbina kralja Milutina iz XIV veka, te sedište prizrenskog episkopa koja je 2006. godine stavljena na UNESKO listu svetske kulturne baštine kao deo ansambla srednjevekovnih spomenika na Kosovu i Metohiji, a stradala kako za turske vlasti u XVIII veku kada je deo fresaka uništen čekićima, prekriven malterom, a crkva pretvorena u džamiju, tako i u napadima albanskih ekstremista 2004. godine, Šadrvan – centralni gradski trg sa česmom,  hamam, derviška tekija–islamske sakralne građevine za okupljanje derviša – sledbenika sufizma, katolička crkva Naše gospe od večne pomoći…). Po završetku predviđenih obilazaka – nastavak puta prema Manastiru sv. Arhangela, te obilazak kompleksa. Manastir svetih Arhangela je zadužbina srpskog cara Stefana Dušana Silnog (kralj 1331 — 1346, car 1346—1355), koji se nalazi u kanjonu reke Bistrice nedaleko od Prizrena u Metohiji, u podnožju Dušanovog grada i pripada raško-prizrenskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve. Građen je u periodu od 1343. do 1352. godine, na mestu starije crkve u sklopu tvrđave Višegrad kao grobna crkva cara Dušana i smatra se da je predstavljao vrhunac srpskog sakralnog graditeljstva. Manastir je uništen još tokom XVII veka kako bi se dobio građevinski material kojim je Sinan Paša izgradio džamiju koja se i danas nalazi u centru Prizrena, te su vidljivi samo njegovi ostaci. Smeštaj u manastirski konak i noćenje.

3. dan
Doručak. Posle doručka nastavak puta prema Gazimestanu i obilazak Spomenika kosovskim junacima. Potom sledi odlazak do Muratovog turbeta u kome je pohranjena Muratova utroba, dok se balsamovano telo nalazi u Bursi u Turskoji. Obilazak kompleksa. Po završetku obilaska odlazimo u Prištinu gde sledi jednoipočasovni obilazak grada i njegovih najznačajnijih kulturno – istorijskih  spomenika (centar grada, korzo Majke Tereze, pozorište, spomenik Skenderbegu, Jašar Pašina džamij), te novoizgrađene katedrale posvećene Majki Terezi, najvećem rimokatoličkom hramu na Balkanu čija je gradnja završena 2010. godine. Sledeće stajanje biće u  manastiru Gračanica, zadužbini kralja Milutina iz XIV veka, te obilazak manastirskog kompleksa. Gračanica je jedan od najznačajnijih spomenika stare srpske kulture, nastala u 14. veku. Na zidovima ove crkve takođe se mogu naći i portreti srpskih arhiepiskopa i patrijaraha kao i pogrebna scena gračaničkog mitropolita Dionisija. U manastiru se i danas čuva zbirka starih ikona, među kojima je značajna ikona Hrista Milostivog koja datira iz 14. veka i koja je jedinstvena po svojim dimenzijama (269 cm x 139 cm). Posle obilaska odlazimo u Gračanicu na ručak. Po završetku ručka (oko 16:00h) očekuje nas nastavak putovanja preko Niša prema Beogradu i Novom Sadu. Dolazak u Novi Sad oko 23:45h. Kraj programa.

Smene

05.04.2019; 03.05.2019; 05.07.2019; 02.08.2019; 06.09.2019; 04.10.2019; 01.11.2019.

Napomene o ceni

Doplata za polazak iz Novog Sada 850 RSD

U cenu je uključeno

usluge turističkog vodiča tokom celog puta 1 noćenje s doručkom u hotelu 4* u Kosovskoj Mitrovici http://www.northcity.rs/ 1 noćenje sa doručkom u Konaku Manastira sv Arhangela kod Prizrena. 1 večeru u hotelu u Kosovskoj Mitrovici 1 večeru u Konaku Manastira sv. Arhangela kod Prizrena Ručak 2. i 3. dana ulaznice za sve navedene lokalitete

U cenu nije uključeno

individualne troškove za vreme trajanja putovanja

Cena od
10980 din
Više detalja
Ponuda na sajtu agencije

Povezane ponude

YUTA - Anketa

Da li na letovanje 2020 putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?Sve Yuta ankete