• MAGELAN TRAVEL
  Manastir Studenica
  Riznica duhovnosti i lepote (Žiča, Studenica, Uvac, Sirogojno), 2 dana
 • Riznica duhovnosti i lepote (Žiča, Studenica, Uvac, Sirogojno), 2 dana
 • Riznica duhovnosti i lepote (Žiča, Studenica, Uvac, Sirogojno), 2 dana

DDOR Putno Zdravstveno Osiguranje

Manastiri MAGELAN TRAVEL, Srbija, Manastir Studenica

Manastir Studenica Manastiri, Riznica duhovnosti i lepote (Žiča, Studenica, Uvac, Sirogojno), 2 dana

2 dana
1 noći
Prevoz
Usluga
 • Polupansion

Program putovanja

Ovaj izlet vas vodi u srce Srbije gde prvi dan obilazimo najznačajnije srpske crvke i manastire a drugi dan uživamo u fenomenalnoj prirodi i etno ambijentima zapadne Srbije. Izlet Uvac, Žiča, Studenica, Oplenac.
 

Aktivnosti:

 • Obići ćete crkvu sv. Đorđa na Oplencu
 • Obići ćete kuću Petra I Oslobodioca na Oplencu
 • Obići ćete Karađorđev grad, muzej, školu i crkvu u Topoli 
 • Posetićete manastir Žiča kojeg je podigao Stefan Prvovenčani
 • Obići ćete manastir Studenicu
 • Obići ćete specijalni rezervat prirode "kanjon Uvac"
 • Obići ćete vodopad Gostilje
 • Posetićete muzej na otvorenom Sirogojno
   

Opis ture:

1. dan  Novi Sad - Beograd – Topola - Oplenac – Žiča – Studenica    

Polazak iz Novog Sada (sa parkinga ispred hotela Sajam 7,00 h) ka Beogradu (Putnici koji kreću iz Beograda naknadno će biti obavešteni o tačnom mestu polaska, 8,15 h) i potom prema Topoli. Stižemo do mauzoleja srpske kraljevske porodice podignut na samom vrhu brda Oplenac. Obilazak crkve Svetog Đorđa. Ova crkva zaista ostavlja bez daha. Dominira svojim položajem na vrhu brda i okružena lepo uređenim parkom i šumom. Crkva je izgrađena u vizantijskom stilu (petokupolna osnova) i obložena je belim venčačkim mermerom. Jedinstvena je po tome što je prekrivena mozaicima (40 miliona kockica u 15.000 nijansi). Među mozaicima su i kopije najlepših fresaka iz 60 srpskih manastira, 725 kompozicija sa 1.500 figura i tako predstavlja antologiju srpskog srednjevenkovnog fresko slikarstva. U crkvi se nalaze kripte sa ostacima 24 člana porodice Karađorđević među kojima i Kralja Petra II, poslednjeg srpskog kralja, čije su mošti donešene prošle godine. Nećemo propustiti ni posetu kući Petra I Oslobodioca u kojoj se danas nalazi muzej galerija sa postavkama vezanim za život ove dinastije. Među predmetima se nalaze i neki predmeti neprocenjive vrednosti.

Nakon Oplenca krećemo ka centru Tople gde ćemo posetiti Karađorđev grad, muzej, školu i crkvu. Slobodno vreme za ručak. Nastavljamo ka srednjovekovnom manastiru Žiča iz prve polovine VIII veka.

Ktitor manastira Žiča je Stefan Nemanjić, rođeni brat Svetoga Save. U istoriji je upamćen kao Stefan Prvovenčani. U manastiru Žiča ga je Sava i krunisao po odobrenju pape Horonija III i tako postao prvi kralj iz dinastije Nemanjića. U Žiči je kasnije krunisano još 6 kraljeva iz roda Nemanjića. Kada je 1219.g. srpska pravoslavna crkva dobila samostalnost od Carigradske patrijaršije, Žiča je tada postala sedište Srpske autokefalne arhiepiskopije na čelu sa Svetim Savom.

Nakon posete Žiči krećemo ka manastiru Studenica. Ovaj manastir zadužbina je Stefana Nemanje, osnivača srednjovekovne srpske države i njegove supruge Ane. Manastir je osnovan 1190. godine. Manastir Studenica je jedan od najvećih i najbogatijih manastira Srpske Pravoslavne crkve i smatra se krunskim ostvarenjem srednjovekovne srpske kulture i umetnosti, te je zbog tih svojih vrednosti 1986.g. uvršćen na UNESCO listu svetske kulturne baštine. Sledi noćenje u konacima manastira.

2. dan Studenica – Kanjon Uvac – Sirogojno – Beograd - Novi Sad

Zainteresovani za jutarnju molitvu poraniće. Doručak u 8 h i nakon toga sledi dvoipočasovna vožnja na ka specijalnom rezervatu prirode „kanjonu Uvac“. Reka Uvac leži između severnih padina Zlatara i južnih ogranaka Zlatibora. Posebna vrednost kanjonskih delova doline su uklješteni meandri koji se nalaze u inventaru geomorfoloških objekata geonasleđa Srbije. Jedinstvenost ovog područja čini  prisustvo  i gnežđenje veoma retke i malobrojne vrsrte lešinara – beloglavog supa. U cilju zaštite ove vrste prostor oko klisure reke Uvac kao staništa beloglavog supa, proglašeno je za specijalni rezervat prirode. Među brojnim pećinama izdvajaju se Ledena pećinaTubića pećina i Ušačka pećina, jedna od najdužih u Srbiji. Ulazi u pećine su povremeno potopljeni ali  se čamcem može ući unutra. Zaista ćete videti čudesnu prirodu Srbije.

Ovaj izlet Uvac, koji će trajati oko tri i po sata provešćemo u vožnji kroz prelepu prirodu. sa pešačkom turom i vožnjom čamcem (katamaran) do Ledene Pećine, gde ćete imati priliku da vidite beloglave supove, retku vrstu ptice u Srbiji, koja je pod zaštitom. U toku puta možete provešćemo određeno vreme na vidikovcima i uživati u pogledu okolne prirode i reke. Posle obilaska Uvca slobodno vreme za ručak u jednom od restorana na jezeru. Krećemo dalje prema vodopadu Gostiljegde sledi pauza za fotografisanje pored vodopada. Nastavak putovanja ka muzeju na otvorenom - Sirogojno, koji opisuje tradicionalan život srpskog sela. Nastavak putovanja ka Beogradu i Novom Sadu. Kraj putovanja.

Smene

23.03.2019; 27.04.2019; 01.05.2019; 25.05.2019; 22.06.2019; 27.07.2019S; 24.08.2019; 28.09.2019; 26.10.2019.

Napomene o ceni

Doplata za polazak iz Novog Sada iznosi 850 din po osobi.

U cenu je uključeno

prevoz turističkim autobusom licencirani turistički vodič smestaj u konaku manastira Studenica sa uslugom polupansion

U cenu nije uključeno

Oplenac kompleks ulaznica 400 din Uvac (vožnja brodom + obilazak ledene pećine) 1100 din - opciono Sirogojno ulazinica 150 din Vodopad Gostilje ulaznica 150 din Obroci Individualni troškovi

Cena od
5990 din
Više detalja
Ponuda na sajtu agencije

Povezane ponude

YUTA - Anketa

Da li na letovanje 2020 putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?Sve Yuta ankete