• OLYMPIC TRAVEL
    Moskva
    BISERI KRIMA
  • BISERI KRIMA
  • BISERI KRIMA

Prolećna putovanja OLYMPIC TRAVEL, Rusija, Moskva

Moskva Prolećna putovanja 2019

7 dana
5 noći
Prevoz
Usluga
  • Polupansion

Program putovanja

Krim je rusko poluostrvo raskošne lepote koje se kupa u talasima Crnog i Azovskog  mora. Nekada poznato po dečijim sanatorijumima i studentskim odmaralištima, umnogome se izmenilo. Danas je koktel zapadne obale sa neformalnim boravkom miliona turista koji dolaze da vide blago zaključano u njegovim riznicama. Tavričevski muzej u Sevastopolju pod otvorenim nebom je od svetskog značaja. Carski kurgan ili drevna grobnica u Kerči, izgradjena je još u 4 veku p.n.e. Jedinstven u svetu krimsko-tatarski spomenik Bahčisaraj je čudo arhitekture. Voroncovski dvorac je jedno od najživopisnijih mesta cele krimske obale smešten u prelepom parku na obroncima planine Aj Petri. Kultno nesto je i, naročito za poklonike talenta Čehova, jaltanska „bela kuća“, dom pisca. A zamak „Lastavičje gnezdo“ pored Jalte je vizit karta čitavog poluostrva.

Program putovanja:

1. dan BEOGRAD – MOSKVA

Sastanak putnika na beogradskom aerodromu Nikola Tesla u 22.50 h

2. dan MOSKVA-SIMFEROPOLJ – JEVPATORIJA - SEVASTOPOLJ

Poletanje aviona za Moskvu (SU 2093) u 00.50 h. Obrok tokom leta. Sletanje na moskovski aerodrom u 04.35 h. Nastavak putovanja za Simferopolj u 07.25 h (Let SU 1644). Sletanje u Simferopolj u 10.00 časova. . Polazak autobusom prema Jevpatoriji (82 km). Po dolasku, odlazak na pešačku turu „Mali Jerusalim“ (tura traje oko 2,5 h, prelazi se pešice oko 3 km i posećuje se 9 objekata raznih konfesija). Uske uličice opasane zidinama, vode posetioce u srednji vek. Ono što izaziva najveću pažnju je mnogokupolna džamija Džuma, napravljena po projektu sjajnog osmanskog arhitekte mimara Sinana, zatim kompleks derviške tekije, vrata drevnog bazara iz 15. veka, sinagoga Jegije Kapaj, hamam, nešto savremenija crkva Svetog Ilije kao i jermenska crkva Svetog Nikole Čudotvorca. Zato je, s pravom, ova tura dobila gore navedeni naziv. Do danas je grad sačuvao oronule stogodišnje kuće i  gotovo puste ulice.  Na periferiji novog dela grada je jezero Majnaki sa  nekoliko sanatorijuma za lečenje kožnih i koštanih bolesti uz pomoć “plavog blata”. R Nastavak vožnje prema Sevastopolju (116 km). Po dolasku smeštau u hotelu. Slobodno vreme. Večera. Noćenje.

3. dan SEVASTOPOLJ – BAHČISARAJ - SEVASTOPOLJ

Doručak. Polazak autobusom na celodnevno razgledanje gradova Čufut Kalea i Bahčisaraja (134 km). Čufut Kale je udaljen od Bahčisaraja oko 1 km i smešten je na visini od oko 500 m. Uspon do gore traje 1 h. Ko ne želi da se penje može da ostane u podnožju i da čeka povratak grupe. Ima izgled srednjevekovnog grada-tvrdjave, poznatog još u 5. i 6. veku. Ime ovog utvrdjenja, na granici sa Vizantijom, se sa tatarskog jezika prevodi kao „Jevrejska tvrdjava“. Interesantno je da je još u 19. veku bio nastanjen a danas je muzej pod otvorenim nebom. Na putu kratko zadržavanje kod Uspenjskog manastira uklesanog u stenu, sagradjenog  još u 8. veku  od strane vizantijskih monaha.  Posle podne razgledanje Hanskog dvorca koji je tokom više od dva stoleća (1532 -1783) bio rezidencija vladara krimskog hanstva i politički, duhovni i kulturni centar države. Dvorac ima veliki značaj i danas jer je  nacionalna svetinja krimsko-tatarskog naroda i jedinstveni primer tatarske arhitekture u Evropi. Svaki vladar je dodavao nešto svoje dvorskom kompleksu. U prvom period se pojavio portal Aleviza, kupatila San Guzel i džamija Han. Sve zgrade su iznutra bogato ukrašene. Jedno od najpoznatijih ostvarenja u palate je “Fontana suza” podstaknuta romantičnom ali tužnom legendom. Arhitektonska raznovrsnost i bogata istorijska prošlost, učinili su Bahčisaraj “gradom pet vekova”. Posle posete ovog mesta veliki Puškin je napisao poemu “Bhčisarajska fontana”. U kompleksu srednjevekovnog feudalnog tipa su, osim dvorca, i ogromne bašte, mnogobrojne haremske zgrade, deo za smeštaj gostiju sa zapada, džamija, groblje i razne administrativne prostorije. Povratak u Sevastopolj. Večera. Noćenje.

4. dan SEVASTOPOLJ – BALAKLAVA - SEVASTOPOLJ

Doručak. Odmah posle doručka polazak na celodnevno razgledanje najvećeg grada Krima, Sevastopolja i susedne Balaklave. Sevastopolj je okrenut  ka zalivu i ukrašen  prelepom alejom i nizom spomenika vezanih za njegov nastanak i istoriju. Tu je Monument potopljenim brodovima, biološka stanica i veliki akvarijum. Odlazak do Hersonisa Tavričeskog, koji pripada grčkoj i rimskoj istoriji. Muzej je pod otvorenim nebom i nastao je još u 5. veku  p.n.e. Ima veliki religiozni značaj jer je tu u crkvi, kasnije kršten i ruski princ Vladimir.   Odlazak do pristaništa i ukrcavanje na brodić sa kog se mogu videti brodovi koji pripadaju Ruskoj vojnoj floti. Plovidba traje 30 minuta.  U nastavku razgledanje remontnog zavoda podmornica.  U vreme „hladnog rata“ 1957 godine, tamo se nalazio, jedini na svetu podzemni zavod za remont brodova i podmornica. U slučaju nuklearnog napada  mogao je da primi  nekoliko hiljada ljudi. Pomorska baza u zalivu je za vreme rata radila tajno pa je posle rata i čitav grad pao u zaborav.Malo slobodnog vremena za odmor ili šetnju pored mora. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Večera. Noćenje

5. dan SEVASTOPOLJ – ALUPKA – LASTAVIČIJE GNEZDO - JALTA

Doručak. Polazak autobusom prema Jalti. Zaustavljanje u Alupki pored  čuvenog Voroncovskog dvorca i razgledanje letnje rezidencije guvernera Krima M.S. Voroncova kao i parka remek-dela arhitekture i umetnosti pravljenja parkova.  Razgledanje zaštitnog znaka Krima sa vidikovca pored puta. To je malo, živopisno zdanje, „prilepljeno“ za stenu koje je danas simbol poluostrva. Nije moguće prilaženje osim brodićem. Rastojanje od vidikovca do Lastavičijeg gnezda vazdušnom linijom je oko 200 metara. Po dolasku u Jaltu smeštaj u hotelu. Polazak na pešačko razgledanje najlepšeg letovališta Južne obale, koje već decenijama privlači veliku pažnju kao jedno od najpopularnijih mesta Krima. Slobodno vreme. Večera. Noćenje.

6. dan JALTA 

Doručak. Polazak odlazak prema palati Masandra blizu Jalte, koja spada medju najlepša zdanja Krima. Impresionira svojim arhitektonskim neobičnostima, gracioznošću i kraljevskom elegancijom. Istorija skrivena iza veličanstvenih zidova, privlači pažnju svih posetilaca.  Izgradjena je krajem 19. veka. Nekada je bila raskošna rezidencija Romanovih a posle rata je smatrana državnom palatom sovjetskih političara. Razgledanje. Slobodno posle podne. Večera. Noćenje.

7. dan JALTA – SIMFEROPOLJ - BEOGRAD

Doručak. U 10.00 h polazak prema Simferopolju (80 km).  Transfer do aerodroma. Poletanje aviona za Moskvu u 15.35 h (Let SU 1623). Sletanje na moskovski aerodrom Šeremetjevo u 18.15 h. Nastavak  putovanja za Beograd u 20. 10 h (Let SU 2092). Obrok tokom leta. Sletanje na beogradski aerodrom Nikola Tesla u 22.10 časova.

Smene

28.april 2019.

Napomene o ceni

Doplata za jednokrevetnu sobu:€ 120 (na upit) Aerodromska taksa: € 190 ZA OVO PUTOVANJE JE POTREBNO MINIMUM 20 OSOBA! Za državljane republike Srbije viza nije potrebna! Cene putovanja su iskazane u evrima. Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu za efektivu Banke Intesa na dan uplate. Plaćanje se može vršiti u gotovini, platnim karticama (Dina, Master Card, Visa, Visa Electron, Maestro i American express), čekovima građana, kreditima poslovnih banaka ili avansnim računom (profakturom) sa rokom uplate od dva dana od datuma izdavanja profakture. U slučaju promene kursa dinara nenaplaćeni deo podleže promeni (valutna klauzula). Rezervacija se potvrđuje uplatom akontacije u iznosu od 40% od cene putovanja. Ostatak od 60% uplaćuje se najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje. GARANTOVANE CENE Prilikom prijave putnik može uplatiti celokupan iznos putovanja, čime se garantuje cena, bez obzira na datum polaska.

U cenu je uključeno

Prevoz avionom na liniji Beograd – Moskva – Simferopolj – Moskva - Beograd Smeštaj u hotelima 3* na turi prema programu Prevoz komfornim autobusom tokom cele ture Ishrana na bazi polupansiona (doručak i večera) Sve neophodne ulaznice Sva razgledanja prema programu sa vodičem na našem jeziku Usluge lokalnog vodiča i vodiča agencije Troškovi organizacije i realizacije putovanja

U cenu nije uključeno

Aerodromska taksa u zemlji i inostranstvu (€ 190 ). Cena je podložna promeni Doplata za jednokrevetnu sobu Medjunarodno zdravstveno osiguranje Napojnice za lokalnog vodiča i vozača i nosače prtljaga (oko € 20) po osobi Usluge koje nisu predvidjene programom Individualni troškovi

Cena od
849 eur
Više detalja
Ponuda na sajtu agencije

Povezane ponude

YUTA - Anketa

Da li na letovanje 2019 putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?Sve Yuta ankete