• KARPATI
    Temišvar
    Vikend u Carskoj banji Herkulane
  • Vikend u Carskoj banji Herkulane
  • Vikend u Carskoj banji Herkulane

DDOR Putno Zdravstveno Osiguranje

Razgledanja KARPATI, Rumunija, Temišvar

Temišvar Razgledanja, Vikend u Carskoj banji Herkulane

2 dana
1 noći
Prevoz
Usluga
  • Noćenje sa doručkom

Program putovanja

1. dan: Polazak u 6h iz Novog Sada (ispred železničke stanice), a u 7.30h (sa perona glavne autobuske stanice). Putovanje ka Rumuniji kroz impresivnu Đerdapsku klisuru.

Dolazak u Banju Herkulane (Băile Herculane). Banja Herkulane (Băile Herculane) smeštena je u Karpatima, u slikovitom kanjonu reke Černe (Cerna). Udaljena je oko 30 km od Đerdapske klisure. Banja Herkulane najpoznatija je i najstarija banja u Rumuniji i jedna od najstarijih banja sveta. Prema legendi, Herkules je ovde dobio još veću snagu i uspeo da pobedi hidru. Za lekovite vode ove banje znali su i Dačani i Rimljani. Banja Herkulane spominje se prvi put 153. godine nove ere, u vreme rimskog imperatora (i filozofa) Marka Aurelija, koji se odmarao i lečio u ovoj banji. Mnogo vekova kasnije, u XVIII veku, Banja je modernizovana i rekonstruisana u impresivnom arhitektonskom stilu austrijskog baroka. Mnoge krunisane glave Evrope boravile su od tada u Banji Herkulane: carica Marija Terezija, car Franc Jozef (Franja Josif) i njegova supruga Elizabeta-Sisi, srpski kralj Aleksandar Obrenović, rumunski kralj Karol I Hoencolern... Banja, inače, leži na nadmorskoj visini od oko 170 m i jedinstvena je po vazduhu bogatom negativnim jonima. Koncentracija negativnih jona od preko 2000 jona po cm3 (kao na nadmorskoj visini od 2000 m!) izrazito ublažuje negativne efekte stresa. Banja Herkulane poznata je, pre svega, po termalnim izvorima, za koje su Rimljani verovali da su čudotvorni. Postoji 19 mineralnih izvora slane termalne vode, od kojih se 9 koristi u terapeutske svrhe.

Smeštaj u hotel. Organizovano razgledanje Banje i njene interesantne arhitekture (karakteristični detalji jesu i bronzana statua Herkula iz 1847. godine, simbol Banje, i park sa stablom mamutske sekvoje). Slobodno vreme za kupanje u zatvorenom bazenu ili fizički oporavak u fitness-salonu. Noćenje.


2. dan: Doručak. Napuštanje hotela. Odlazak autobusom do grada Oršova (Orşova), na ušću Černe u Dunav. Polazak na krstarenje brodom po Đerdapskoj klisuri: Trajanova tabla (Tabula Traiana; natpis uklesan u stenu 103. godine, povodom prosecanja puta u doba rimskog imperatora Trajana), skulptura dačkog kralja Decebala (skulptura, visoka 40 m, predstavlja najvišu skulpturu u steni u Evropi), manastir Mrakonja (zabeležen u dokumentima iz 1453. godine; razoren u vreme rusko- -austrijsko-turskih ratova, a obnovljen 1968. godine); ušće reke Ješelnice (Ieşelniţa), Mali kazan, zaliv Dubova, Veliki kazan, pećine Veterani i Ponikva (Ponicova)... Povratak brodom u Oršovu. Polazak autobusom za Srbiju. Povratak u Beograd, odnosno Novi Sad, u kasnim večernjim časovima.

Smene

7–8. septembar, 12–13. oktobar

Napomene o ceni

POPUSTI I DOPLATE: - deca do 4 godine besplatno; - deca do 4-12 godina ostvaruju popust 30% od cene aranžmana u pratnji dve odrasle osobe (dete koristi pomoćn ležaj); - treća odrasla osoba u 1/2+1 sobi (dvokrevetna soba sa pomoćnim ležajem) plaća 65€; - doplata za jednokrevetnu sobu 15€ za noć.

U cenu je uključeno

CENA ARANŽMANA OBUHVATA: - prevoz udobnim turističkim autobusom (sa klima-uređajem te audio- i video-opremom); - smeštaj u hotelu "Diana"*** ili nekom drugom iste kategorizacije, dvokrevetne sobe; evropska kategorizacija hotela; smeštaj na bazi 1 noćenja s doručkom (švedski sto); tačan naziv hotela biće objavljen 15 dana pre polaska na put; - krstarenje brodom po Đerdapskoj klisuri; - usluge vodiča/pratioca agencije „Karpati“.

U cenu nije uključeno

Cena aranžmana ne obuhvata osiguranje putnika (255 din.) i doplatu za peronsku kartu kartu (50 din., samo za putnika koji ulaze u Beogradu).

Cena od
75 eur
Više detalja
Ponuda na sajtu agencije

Povezane ponude

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?