• OLYMPIC TRAVEL
    Istanbul
    JUGOISTOČNA ANADOLIJA
  • JUGOISTOČNA ANADOLIJA
  • JUGOISTOČNA ANADOLIJA

LETOVANJE GRCKA 2022

LETOVANJE GRCKA 2022

Razgledanja OLYMPIC TRAVEL, Turska, Istanbul

Istanbul Razgledanja, JUGOISTOČNA ANADOLIJA

9 dana
8 noći
Prevoz
Usluga
  • Pun pansion

Program putovanja

Turska nisu samo mora i peščane plaže, Istanbul i Antalija. Turska je istorija, kultura, gastronomija i nikada ispričana priča. Ova priča nas vodi na sam jugoistok ove prelepe zemlje, kroz nepregledna polja pistaća oko Gaziantepa, uz obale Tigra i Eufrata kolevki civilizacija, na Nemrut planinu jedinstvenu u svetu pa do Mardina, jednog od najlepših gradova u ovom delu Turske. Sve ovo biće začinjemo mirisnom i ukusnom hranom po kojoj je Anadolija i poznata. Ovu, jednu od sedam geografskih regija Turske, krase mnogobrojni ostaci antičke umetnosti, arheološki lokaliteti, muzeji, gradovi interesantne i neobične arhitekture a pre svega, ljubazan i gostoprimljiv narod.

 

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN BEOGRAD – ISTANBUL – MARDIN (večera)

Sastanak grupe na aerodromu Beograd u 06.45 sati ujutru. Poletanje aviona za Istanbul broJ TK 1082 je u 08.55 sati. Nakon sletanja u Istanbul (12.40h po lokalnom vremenu), nastavak leta do Mardina u 15.15 sati. Po sletanju u Mardin oko 17.15, transfer do hotela, večera u nekom od mardinskih restorana, noćenje.
NAPOMENA:
Sve večere tokom ovog programa su planirane u nekom od lokalnih restorana osim u slučaju ako satnica to ne dozvoli kada će biti u hotelu u kojem je i noćenje.

2. DAN MARDIN-MIDYAT-MARDIN – (70 km) (doručak,ručak,večera)

Polazak za Midiyat, poznat kao Tur Abdin, grad koji datira iz trećeg milenijuma pre Hrista kao prestonica Hura. U 9 v.p.n.e pominje se kao Matiate ili grad pećina, kasnije postaje centar stare hrišćanske sirijsko-aramenske enklave. Posetićemo crkve i manastire u ovoj oblasti kao što je Mor Gabriel osnovan 397. godine koja je sedište Tur abdinskog mitropolita. Jedan je od najstarijih manastira i dalje aktivnih sa službom na svetu. Službe su i dan danas na aramejskom jeziku, jeziku Isusa; Crkva Device Marije u selu Anitli nekada izuzetno važan centar za obrazovanje u Gornjoj Mesopotamiji potiče najverovatnije iz šestog veka; i pećine antičke Dare jednog od najlepših arheoloških nalazišta Mesopotamije. Povratak u Mardin, večera i noćenje u hotelu.

 

3. DAN MARDIN-DIYARBAKIR (100 km) (doručak,ručak,večera)

Nakon doručka polazimo za Dijarbakir a pre toga u lepu šetnju kroz Mardin i posećujemo Ataturkovu kuću, On guzlu most ili most 10 lukova na reci Tigar iz 1065. godine, obilazamo Kirklar crkvu (Mor Behnam) iz 6 veka, Kasimiye medresu iz 15.veka delo nastalo pod vladavinom Kasım ibn Cihangira te je postala jedan od najvažnijih centara za obrazovanje i učenje na ovoj teritoriji, Deyrul Zafaran, najvažniji pravoslavni sirijski manastir podignut od žutog kamena iz 493.godine n.e. a na mestu nekadašnjeg hrama Sunca. Bio je sedište Sirijske orijentalno-pravoslavne crkve i patrijarha od 1160-1932. godine. Polazak za Diyarbakir, večera i noćenje u hotelu.

 

 

 

4. DAN DIYARBAKIR-KAHTA (175km) (doručak,ručak,večera)

Celodneni obilazak Diyarbakira grada na obalama reke Tigar. Sa svojih preko 600.000 stanovnika je deveti grad po veličini u Turskoj. Antički Amid je od 13veka pne prestonica aramejskog kraljevstva. Konstancije II zida 349. godine čuvene zidine oko grada (najduže u Turskoj) uz posetu Ulu džamiji najstarijoj džamiji u Anadoliji iz 639. godine kada su je iz crkve konvertovana u džamiju; poseta crkvi Device Marije čiji temelji datiraju iz 1.veka p.n.e a sadašnji oblik ima od 3 veka. Videćemo i sirijsku crkvu Sv. Georgi, nakon čega odlazimo za Kahtu. Smeštaj u hotel. Večera, noćenje.

 

5. DAN KAHTA-NEMRUT-ŠANLIURFA (145 km) (doručak,ručak,večera)

Rani polazak za Nemrut, 2134 metara visoku planinu (do vrha treba oko 35 minuta pešice) gde je Antioh I Komagenski podigao veliku kraljevsku grobnicu čiji ostaci u vidu 16 ogromnih glava i danas stoje. Kao takvo, upisano je 1987 u Unesco-v popis mesta svetske baštine. Kolosalne sedeće figure su Apolon, Hermes, Zevs i Herkul. Pratiti izlazak sunca preko obala Eufrata je spektakularan i objašnjavaju zašto su antiohićani baš ovde, na ovom mestu, osigurali sebi mesto za istoriju. Nakon izlaska sunca vraćamo se ka Kahti gde ćemo obići ostatke Arsemie, prestonice Komagedona, most iz rimskog doba Cendere i grobnicu Karakus. Povratak u hotel na doručak pa put nastavljamo ka Šanliurfi. Nakon doručka polazimo u obilazak živopisnog sela Haran poznatog iz Biblije, Knjige o postanku, mestu života Adama i Eve, poznatom po svojim okruglim kućama nalik košnicama, zidanim od nepečene opeke bez upotrebe drveta. Izuzetno otporne traju po 3000 godina, danas nisu nastanjene a neretko bivši stanovnici i vlasnici kuća su vaši vodiči na lokalitetu. Put nastavljamo ka lokalitetu Gubeklitepe otkrivenom 1995.godine koji iz korena menja čitavu istoriju sveta a datira od pre 9000 p.n.e. Prijava u hotel , večera i noćenje.

 

6. DAN ŠANLIURHA-HALFETI -GAZIANTEP (152 km) (doručak,ručak,večera)

Dan u Urfi započinjemo obilaskom Avramove pećine (mesto rođenja proroka Avrama), obilazimo prelep Avramov bazen, mesto gde je Nimrod u vatru bacio Avrama a Bog je pretvorio vatru u vodu a ognjene vatre u ribu, te se danas ovaj kompleks naziva i jezero riba. Obilazimo orijentalni bazar. Na putu ćemo krstariti po velikom jezeru Birecik, nastalom gradnjom brane na Eufratu. Ovo jezero je poznato kao jedino stanište ćelavih ibisa na svetu. Halfeti je lociran na levoj obali Eufrata. Podizanje nivoa vode u Bireciku, poplavelo je celu dolinu i ostavilo Halfeti pod vodom. Od Halfetija krećemo na sat i po dugo krstarenje uz obilazak samo sa vode Rumkale tvrđave. Dolazak u Gaziantep,večera, noćenje.

 

7. DAN GAZIANTEP-ANTAKIJA (207km) (doručak,ručak,večera)

Gaziantep kog njegovi stanovnici zovu samo – Antep, je grad u jugoistočnoj Turskoj, administrativni centar Provincije Gaziantep, u regiji Jugoistočna Anadolija. Sa svojih 854 000 stanovnika u užem centru a preko milion sa obodima je šesti grad po veličini u Turskoj. Gaziantep je smješten na strateški izuzetno važnom položaju, u neposrednoj blizini drevnih trgovačkih putova. Nedavna arheološka istraživanja kad su otkriveni ostaci keramike iz početka 4. veka pne. ukazuju na to da on jedan od najstarijih gradova na svetu. Tokom srednjeg vijeka grad je bio poznat pod imenom – Hamtap, važno i strateško utvrđenje na putu za Siriju. Osmanlije su mu promijenili ime u Ajintab (Arapski: Aynṭāb: Dobar Izvor) i vladali njime sve do kraja Prvog svetskog rata tad je 1919. okupiran od strane britanskih okupacionih snaga. Nakon njih grad je bio deo francuske okupacione zone sve do 1921. Upravo u tom razdoblju Gaziantep je postao centar turskih nacionalista i otpora evropskim okupacijskim snagama. Upravo zbog toga je prvi predsednik Turske republike Kemal Ataturk preimenovao grad u novo ime – Gaziantep jer gazi na turskom znači prvak islama, nakon što je grad vraćen pod tursku upravu 1922. Krećemo sa posetom najvećem muzeju mozaika na svetu, Zeugma. Mozaici su od 2013.godine ovde smešteni usled GAP projekta i gradnje brana na Eufratu te su na taj način i sačuvani. Vraćamo se u centar Antepa i obilazimo tvrđavu i nadaleko poznati Hans bazar kao i Tahmis kafanu. Krećemo ka Antakiji i usput obilazimo Harbiye vodopade( antičke Daphne). Prijava u hotel, večera i noćenje.

 

8. DAN ANTAKIJA (doručak,ručak,večera)

Nakon doručka i krećemo u celodnevno istraživanje Antiohoje, trećeg po veličini grada u doba starog Rima.
Obilazimo crkvu Svetog Petra, prvu crkvu hrišćanskog sveta osnovanu u I veku, uklesanu u stenu koja je danas muzej.Nastavljamo posetu crkvi Sv.Petra i Pavla, koju su nazivali grčkom pravoslavnom crkvom i koja je bila centar učenja pravoslavnih arapa nekoliko vekova. Odlazimo u muzej Antakije koji kao svoje stalne postavke sadrži neke od najlepših kolekcija podnih i zidnih mozaika. Put nastavljamo vožnjom do Samandaga atičke luke Seleucia Pieria, osnovane 300. godine p.n.e. od strane Seleuka Nikatora kada brzo postaje i jedna od najznačajnijih luka ondašnjeg Mediterana. Posetićemo i čuveni Titusov tunel, jedinstbveni sistem odbrane Samandaga od poplava. Gradnju tunela u podnožju Nur planina je započeo Titusov otac Vespazijan rimski imperator. Obilazak završavamo posetom Bešikli (besik-kolevka) pećini, nekropoli od oko12 grobnica u stenama. Na kraju dana, prošetaćemo se starim ulicama Anakije i posetiti stari bazar. Odlazak u hotel, večera i noćenje.

 

9. DAN HATAJ – ISTANBUL – BEOGRAD (doručak)

Nakon doručka slobodno vreme do polaska na aerodrom. Let za Istanbul je u 16,35sati. Sletanje u Istanbul je u 18,30. Nastavak leta za Beograd u 19.500 a sletanje u Beograd je u 19.35 sati po lokalnom vremenu.

CENA ARANŽMANA

Smene

POLAZAK: 25/10/2022

Napomene o ceni

avionom i autobusom / pun pansion/ svi izleti uključeni u cenu

U cenu je uključeno

Hotelski smeštaj u navedenim hotelima kategorije 4* ili sličnim. Unutrašnji letovi ako je programom predviđeno. sva razgledanja prema programu. sve ulaznice za muzeje prema programu. svi obroci prema programu (pun pansion) prevoz luksuznim klimatizovanim autobusom prema planu. profesionalni vodiči. napojnice u hotelima . lokalne takse. aerodromske takse od 174 eur po putniku.

U cenu nije uključeno

pića i obroci koji nisu navedeni u programu svi lični troškovi napojnice vozaču i vodiču

Cena od
1429 eur
Više detalja
Ponuda na sajtu agencije

Povezane ponude

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?