Vino

Tradicija duga više od hiljadu godina, šest vinskih regija i 22 vinska područja čine Mađarsku sledećom destinacijom za sve ljubitelje vina. Saznajte zašto je  Luj XV  „Vinom kraljeva, kraljem vina” nazvao Tokaj Aszu, vino koje je očaralo Petra Velikog , Luja XIV i Betovena i zašto su Napoleonovi vojnici plavim, a ne običnim, francima plaćali kekfrankoš ili plavu frankovku. Pođite na na čarobno vinsko putovanje u Mađarsku.

Kulturno nasleđe

Mađarska ima osam lokaliteta uvrštenih na Uneskovu listu svetske baštine. Obale Dunava i znamenitosti u okolini (zgrada Parlamenta, palata Grešam i Citadela), Budimska tvrđava i avenija Andraši znamenitosti su Budimpešte. Zaputite se u unutrašnjost Mađarske i otkrijte staro selo Holoke, Benediktansku opatiju u Panonhalmi, ranohrišćanske grobnice u Pečuju, vinsku regiju Tokaj, Nacionalni park Ferte-Hanšag, povezani sistem pećina Agtelekа i Slovačkog Karsta i Nacionalni park Hortobađ. Bogata kulturna baština Mađarske vas očekuje, zato krenite na put.

Budimpešta

Budimpešta, grad u kome svakoga dana možete otkriti hiljadu godina staru istoriju i kulturu. Mađarska prestonica čuva čak tri lokaliteta uvrštena na Uneskovu listu svetske baštine: obale Dunava i znamenitosti u okolini (zgrada Parlamenta, palata Grešam i Citadela), Budimska tvrđava i avenija Andraši. Ne propustite ni trg Heroja, lančani most, baziliku svetog Petra, Njujork kafe, kupališta Rudaš, Gelert...Možemo vam nabrajati do sutra razloge da posetite Budimpeštu, zato obujete udobne cipele i krenite u „kraljicu Dunava“

Banje

Da li ste znali da je skoro četiri petine teritorije Mađarske pokriveno termalnim vodama i da je Budimpešta jedini veliki grad na svetu koji leži na više od 100 termalnih izvora. Očekuje vas više od 200 banja otvorenih tokom cele godine među kojima su Heviz – najveće termalno, biološki aktivno jezero na svetu u kome se možete kupati tokom cele godine, pećinska banja Miškolctapolca, Hajdusoboslo … Zaronite u termalne lekovite vode i uverite se sami zašto je Mađarska prestonica banjskog i zdravstvenog turizma. 

 Skoro četiri petine Mađarske pokriveno je termalnim vodama, a ova zemlja koristi čak 1.500 termalnih izvora. Mađarska je takođe bogata i lekovitim vodama - ima preko dve stotine izvora vode sa dokazanim lekovitim dejstvom. Gde god se u ovoj zemlji zaputili, jedno je sigurno – naići ćete na neku banju.

SPA

Kupanje u ovim vodama preporučuje se kako za rekreaciju i prevenciju, tako i za lečenje određenih zdravstvenih problema. Zato je Mađarska poznata kao jedna od najpopularnijih međunarodno priznatih destinacija medicinskog i zdravstvenog turizma.

Povoljni geotermalni uslovi omogućili su Mađarskoj bogatu tradiciju banjskog lečenja, dugu gotovo dve hiljade godina. Još su Rimljani znali za blagodeti mađarskih termalnih i lekovitih voda, dok su Turci u 16. i 17. veku unapredili banjsku infrastrukturu. Na ovim istorijskim temeljima, izgrađene su u 19. veku nove banje i kupališta, koje su proteklih godina rekonstruisane na način da poštuju svoju tradiciju. Te istorijski značajne  banje i kupališta većinom su smeštene u impozantnim zdanjima i spomenicima kulture starijim od 100 godina.

Izdvojićemo samo neke od najpoznatijih mađarskih banja.

Divan primer baštine turskih hamama Mađarske se nalazi u gradu Eger, na 140 kilometara od Budimpešte. Ovde se možete kupati ispod renovirane pozlaćene kupole koja je građena pre 400 godina. Tradicionalni osmougaoni bazen i 200 000 pozlaćenih mozaik kocki stvaraju autentičnu atmosferu koja se intenzivira masažom u sapunici.

U gradiću Mako, nedaleko od srpsko-mađarske granice, banja je smeštena u fascinantnom zdanju koje je  projektovao poznati arhitekta Imre Makovec. Stil zgrade upućuje na narodne i paganske običaje Mađara, kao i na simbol Makoa, crni luk, pa se prema mađarskom nazivu luka banja zove Hađmatikum. Među vodenim doživljajima se izdvajaju tropska oluja u pećinskom bazenu, igranje šaha na otvorenom i relaksacija u lekovitom blatu reke Maroš.

U Segedinu, tik uz srpsku granicu, nalazi se stogodišnja termalna banja Anna, građena u neorenesansnom stilu, u kojoj imate mogućnost i za noćno kupanje.

Takođe, Segedin je poznat i po kupalištu Aquapolis u kome je smešten najduži zatvoreni tobogan u Evropi.

Jedan od najvećih kupališnih centara Evrope, nalazi u istočnoj Mađarskoj, u gradu Hajdusoboslo.

 A u mestu Đula, u jugoistočnom delu Mađarske, nalazi se Đula banja smeštena u tvrđavi.

Nadomak zapadnog vrha Balatona, nalazi se čuveno lekovito jezero Heviz, najveće termalno biološki aktivno jezero na svetu u kome se možete kupati 365 dana godišnje. Jezero je površine  4,4 hektara, sa lekovitim blatom na dnu, voda se u njemu menja dva puta nedeljno, a njena temperatura ne pada nikada ispod 23 stepena Celzijusa. U jezero ulazite direktno iz velikog banjskog kompleksa Heviz Lake Spa koje je otvoreno tokom cele godine. 

Tu su i lekovite banje. Za one koji pate od bolesti disajnih organa, na raspolaganju je lekovita pećinska banja u Tapolci, na severnoj obali Balatona. Sa temperaturom od 14 do 16 stepeni Celzijusa, vazduhom visoke vlažnosti, koji regeneriše disajne organe pomoću jona, i minimalnom količinom prašine, banja u Tapolci već dugo služi u zdravstvene svrhe. Lekovite banje Nađerde u Debrecinu, banja-pećina u Miškolctapolci, banja na otvorenom Šoštođođfirdo pored Njiređhaze, banja Šarvar u severozapadnom delu Mađarske i Harkanj banja, čuvene su lekovite banje.

Izdvojićemo još i Budimpeštu, jedini veliki grad na svetu koji leži na više od 100 termalnih izvora i bunara i koji gostima nudi bogato banjsko i wellness iskustvo. Rudaš kupalište kojie datira još iz turskog doba, neobarokno i neorenesansno zdanje kupališta Sečenji, Kupalište Gelert  sa spektakularnim panoramskim pogledom na Dunav i Aquaworld Resort pravi su vodeni dragulji mađarske prestonice.

MAĐARSKA - ISPUNITE JESEN AVANTURAMA