02.03.2020.
Povodom ugroženosti pojedinih destinacija korona virusom i planiranim putovanjima, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije – YUTA nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija izdaje sledeće :

S A O P Š T E NJ E

Na osnovu preporuka svi relevantnih državnih institucija, kao i Svetske zdravstvene organizacije - YUTA apeluje na svoje članice koje imaju ugovorena putovanja u ugrožena područja korona virusom u narednom periodu od tri nedelje ( Kina, Južna Koreja, Iran, Italija ) da putovanja otkažu ,ukoliko to ne prouzrokuje troškove otkaza od strane davaoca usluga ( hotela, avio prevoznika). U cilju pomoći ovim aktivnostima, YUTA je uputila molbu Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija da u ime organizatora putovanja iz Srbije pošalje zvaničnu molbu vlastima u oblastima severne Italije sa molbom za razumevanje prilikom otkaza putovanja i povratom uplaćenih sredstava.

 

Apelujemo na putnike i turističke agencije na strpljenje i međusobnu komunikaciju po ovom veoma osetljivom pitanju, obzirom da se radi o tzv „višoj sili“ kako bi se pronašlo najbolje rešenje u opštem interesu.

Za sve ostale destinacije, koje nisu označene kao ugrožene od pojave epidemije Korona virusa, u ovom trenutku NE POSTOJE opravdani razlozi za otkazivanje putovanja bez otkaznih penala. U svim ovim slučajevima primenjivaće se , shodno Zakonu o turizmu Republike Srbije odredbe Opštih uslova putovanja u delu –„otkaz putovanja od strane putnika“. U ovom trenutku na svim ostalim destinacijama turistički promet se obavlja nesmetano i ne postoji formalno pravni razlog za otkaz ugovorenih i plaćenih putovanja.

 

Sigurni smo da će kolege vlasnici i zaposleni u turističkim agencijama, kao i uvek u sličnim situacijama postupati profesionalno i sa dužnom pažnjom prema korisnicima svojih usluga u zaštiti njihovih prava kad god je to moguće i ukoliko to ne prouzrukuje troškove turističkim agencijama.

U narednom periodu ćemo nastaviti da pratimo situaciju i shodno razvoju situacije na terenu ustanovićemo naredne korake a u skaldu sa preporukama državnih organa Republike Srbije i Svetske zdravstvene organizacije.

Za realizaciju planiranih đačkih ekskurzija u periodu mart-april 2020 god i neopreznih izjava pojedinih zvaničnika ministarstva Prosvete, insistiraćemo na sastanku u Ministarstvu sa ciljem da pojasnimo situaciju u kojoj se nalaze agencije sa željom da nađemo najbolje moguće rešenje ne ugrožavajući bezbednost dece. Naime sva ova putovanja su ugovorena prošle godine, depoziti ili kompletni iznosi su odavno uplaćeni, pa rešenja treba tražiti u pomeranju planiranih putovanja u drugim terminima, jer povraćaj novca u ovim okolnostima može biti realan problem, pa i uvesti u problem insolventnosti veći broj agencija i time ugroziti daleko veći broj putnika.

U prilogu ovog dopisa Vam dostavljamo i dopis Instituta Batut sa njihovom preporukom za organizaciju putovanja i procedure ukoliko se putovanje ipak realizuje.

U potpunosti razumemo zabrinutost i strah naših putnika, ali obzirom da se radi o „višoj sili“ gde ni turističke agencije nisu ni na koji način odgovorne, moramo pronalaziti rešenja koja će u ovoj složenoj situaciji biti u korist svih zainteresovanih strana.

YUTA INFO

Prilog: Dopis Instituta Batut