Uslovi za putovanje u Grčku - Informacija sa sastanka sa Grčkim Ministrom turizma G-din Teoharisom

Beograd, 29.03.2021. godine

Danas je održan sastanak koji je organizovan na zahtev Grčkog ministra turizma, a na inicijativu naših kolega iz privatnog sektora u Grčkoj koji su u komunikaciji sa YUTA-om.

Sastanak je organizovan u direktnom kontaktu Grčkog ministra turizma Harisa Teoharisa  i direktora YUTA-e –Aleksandra Seničića. Sa Grčke strane su prisustvovali saradnici ministra i direktorka NTO Grčke g-đa Sofija Lazaridou. Sa Srpske strane su prisustvovale pomoćnica ministra g-đa Renata Pindžo, i pomoćnica ministra za turističku inspekciju Dunja Đenić.

Tema sastanka bili su uslovi za putovanje u Grčku, a na osnovu sporazuma dve zemlje koji će biti potpisan u prvoj polovini aprila meseca.

Ulazak u Grčku će biti omogućen srpskim državljanima sa sertifikatima o vakcinaciji protiv COVID-19 (bez obzira na poreklo vakcine).

Za putnike koji nisu vakcinisani omogućiće se ulazak sa negativnim PCR testom, kao i negativnim anti-genskim testom (deca do 10 god u pratnji roditelja ne moraju  imati test).

Već od polovine aprila će biti omogućen ulazak Srpskih državljana u Grčku (samo preko Bugarske uz obavezan PCR test za sve u ovom periodu), a od 14. maja se očekuje primenjivanje sporazuma i protokola kako je navedeno.

Takođe, napomenuli smo i objasnili značaj otvaranja prelaza sa Severnom Makedonijom i dobili uveravanja da će u maju biti omogućen ulazak preko ovih prelaza.

YUTA info