• Kairo putovanje
    Kairo
  • Kairo veliki gradovi
  • Kairo cene

LETOVANJE GRCKA 2024

LETOVANJE GRCKA 2024

Kairo, Egipat

Kairo je glavni i najveći grad Egipta ali i najveći grad čitavog afričkog kontinenta i celog arapskog sveta. Nalazi se u severnom delu Egipta, poznatijem kao Donji Egipat, na obalama moćnog Nila gde njegov tok, napuštajući pustinju prelazi u široku i dugačku deltu, još uvek udaljenu preko 160 kilometara od Sredozemnog mora.

Iako je zvanično osnovan „tek“ u X veku, zbog blizine Memfisa, Gize, velike sfinge...Kairo je usko povezan sa dugom istorijom drevnog Egipta. Vidljivi su i tragovi velikih civilizacija i istorijski tokovi različitih kultura koje su se smenjivale na ovom strateški važnom mestu. Na prostorima današnjeg Kaira, duž istočne obale Nila, Rimljani su u IV veku sagradili utvrđenje, poznato kao Vavilon – najstariju građevinu koja se danas može videti u delu grada nazvanom Stari Kairo. Duž zidina se pružaju najstariji ostaci hrišćanskih koptskih crkava, takozvani Koptski Kairo. Nakon muslimanskog osvajanja Egipta u VII veku, izgrađena je prestonica pod imenom Fustat i koja se nalazila severno od Vavilona i Koptskog Kaira. Tu se nalazi i sinagoga Ben Ezra podignuta krajem IX veka, kao i grčka crkva sv. Đorđa.

969. godine započeta je izgradnja novog grada, Kaira, koji će skoro dva veka kasnije postati i prestonica Egipta. Nakon izgradnje Citadele - Saladinovog utvrđenja iz XII veka, počinje oko nje širenje i izgradnja Kaira na jug i zapad. Zbog velike ekspanzije grada, danas se ruševine nekadašnje prestonice Fustata nalaze u samom Kairu.

Današnji Kairo je najpoznatiji po velikom broju velelepnih džamija koje pripadaju različitim istorijskim epohama islamske vlasti, zbog čega je i nazvan gradom „hiljadu minareta“.

Jedna od gradskih šoping ali i istorijskih atrakcija je i stari suk, tj. bazar Kan El-Kalili, nastao u XIV veku, sa karavansarajem koji još uvek stoji na istom mestu.

Egipatski muzej ili Muzej egipatskih antikviteta, sadrži najbogatiju zbirku ostataka drevnog Egipta - sa 136.000 stalno izloženih eksponata i stotinama hiljada predmeta u muzejskom depou, to je najveća kolekcija ove vrste na planeti.

Kairo je moderan, izuzetno razvijen grad, megapolis u čijem regionu živi gotovo četvrtina ukupnog stanovništva Egipta. Gradske zone se šire velikom brzinom „gutajući“ praktično nekadašnje gradove satelite i sjedinjujući na taj način tradicionalne orijentalne građevine sa modernom arhitekturom pod jakim evropskim uticajem. Kao rezultat ovakve „hiper-urbanizacije“, Kairo neprestano menja obrise, raste i živi na rubu pustinje koja se oko njega smanjuje.

Atmosfera u kojoj se vrlo živopisno dodiruju tradicionalno i savremeno, staro i novo, svakodnevno i univerzalno...vekovima je toliko izazovna za svetske putnike da se Kairu jednostavno ne može odoleti.

Kairo, PUTOVANJA 2024, LETOVANJA, Kairo Egipat

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?