Pretraga putovanja po?
Pretražite YUTA članice
First minute ponude agencija
Last minute ponude agencija
Evropski gradovi ODEON WORLD TRAVEL, Portugalija, Porto
Porto Evropski gradovi, PORTO I GALICIJA
Prevoz
Usluga
- Noćenje sa doručkom
Program putovanja
1.dan/13.Oktobar Beograd – Porto
Sastanak sa vodičem na aerodromu Nikola Tesla minimum 2 i po sata pre leta. Let za Porto na liniji JU568 u 13:50. Dolazak u Porto u 16:35. Po sletanju i prolasku pasoških i carinskih formalnosti sledi transfer ka hotelu. Nakon prijave i smeštaja sledi šetnja orjentacije u pratnji vodiča. Slobodno veče. Noćenje.
2.dan/14.Oktobar Porto – Braga – La Korunja (310 km)
Doručak, odjava iz hotela. Razgledanje grada u pratnji lokalnog vodiča. Najveća znamenitost grada je njegovo staro jezgro, koje je od 1996-e godine pod zaštitom UNESCO-a, gde se nalazi niz trgova sa uskim ulicama i brojnim crkvama, palatama i zdanjima. Od pojedinačnih značajnih građevina potrebno je spomenuti gradsku katedralu, koja je izgrađena u XVII veku u baroknom stilu i staru berzu sa veoma lepim "Arapskim salonom". Železnička stanica S.Bento je jedna od najlepših železničkih stanica na svetu gde su zidovi i plafon prekriveni sa 22.000 pločica. Odlazak do obale reke Duro i kratka pauza sa pogledom na glavni most preko reke Dom Luis. Slobodno vreme za ručak u sopstvenoj režiji. Nastavak putovanja ka Bragi koja je udaljena 55km, glavnom gradu provincije koja je u vreme Rimljana bila sedište Galicije (sadašnje Španije) i sedištu najstarije arhiepiskopije u današnjem Portugalu koja datira još iz rimskih vremena. Obilazak katedrale, a zatim poseta svetilištu Bom Žezus koje se nalazi na brdu iznad samog grada i do koga vodi velelepno barokno stepenište i uspinjača. Vožnja uspinjačom do vrha (uključeno u cenu). Nastavak putovanja ka Galiciji i La Korunji. Dolazak u večernjim satima, smeštaj, noćenje.
3.dan/15.Oktobar La Korunja – Betanzos (50km)
Doručak. Nakon doručka obilazak grada u pratnji vodiča. La Korunja se nalazi na obali Atlanstkog okeana, glavni je grad istoimene pokrajine. Arhitektura grada obuhvata mešavinu tradicionalnih španskih zgrada i modernih struktura. Grad sa bogatim kulturnim nasleđem, muzejima i galerijama, među kojima se posebno ističe Herkulov toranj (Toree de Hercules), drevni rimski svetionik koji je pod zaštitom UNESCO-a. Najstariji svetionik koji radi i danas, podigli su Rimljani pre 2000 godina. Prvobitno je bio visine 25 m, a u XVIII veku je nadograđen sa još 32m. Smatra se da je sagrađen po uzoru na svetionik u Aleksandriji. Podignut je za vreme Trajanove vladavine na mestu gde se nalazio feničanski svetionik. Ime je dobio po grčkom junaku i za svetionik se vezuje legenda da je Herkul na ovom mestu ubio diva sa tri glave – Geriona. Veruje se da je taj podvig toliko značajan i da je skelet diva i danas duboko u temeljima svetionika. Ulaznica za toranj se dodatno doplaćuje, do samog vrha vodi 234 stepenika. Toranj se nalazi uz promenadu duž obale koja je duga čak 13 km i kao takva najduža je u Evropi. Nastavak ka brdu Monte San Pedro, vidikovac i park pored okeana sa zelenim površinama u obliku lavirinta. Osim tornja i vidikovca, gradom dominira glavni trg posvećen Mariji Piti, heroini koja je 1589-e godine uspešno odbranila grad od pirata. Na trgu se može videti Gradska kuća, monumentalno zdanje koje ni jednog turistu ne ostavlja ravnodušnim. Ovde se nalazi najvažnija kolekcija satova u Španiji. U sredini trga nalazi se spomenik posvećen Mariji Piti, a sam trg je četvrtastog oblika, ograđen sa svih strana i osim spektakularne arhitekture čiji je glavni materijal u izgradnji granit, turisti mogu uživati i u brojnim kafićima, barovima i restoranima. U sklopu trga nalazi se mala katedrala posvećena Svetom Georgiju, sagrađena u XIX veku u baroknom stilu. Pikaso je deo svog detinjstva proveo u La Korunji, Herkulov toranj je prvi put nacrtao kada je imao 13 godina. Upravo u La Korunji se odigrala bitka britanskih i španskih trupa protiv Napoleonove armije. Nakon razgledanja grada predviđena je kraća pauza za predah i ručak. Predlažemo da posetite neki od tapas barova. Galiciji se pripisuje popularna empanada, testo punjeno mesom, ribom ili povrćem. Često dolazi u obliku pite, ali u pojedinim krajevima se može videti i u obliku punjenje pogačice. Pulpo a Feira je još jedno tradicionalno galicijsko jelo. U pitanju je oktopod koje se ovde sprema u svim restoranima, tapas barovima, na pijacama. Jelo je jednostavno, obično se služi na tacnama, bez pribora, a komadiće oktopoda gosti konzumiraju čačkalicama. Jelo se posipa maslinovim uljem, suvom paprikom i limunom. Ponekad dolazi u kombinaciji sa kuvanim krompirom. Rasprostranjeno je širom Galicije, predstavlja jedno od najosnovnijih, te predlažemo da svoju gastronomsku avanturu započnete ovde u kombinaciji sa Albarinjom – lokalnim vinom. Nakon ručka sledi nastavak ture i odlazak autobusom u obližnji gradić po imenu Betanzos, udaljen svega 25km. Betanzos koji se u vreme Rimljana zvao Brigantium, je još jedan srednjovekovni gradić izgrađen u tipičnom galicijskom stilu. Betanzos ima važan istorijski značaj. Nekada je bio glavni grad jedne od sedam provincija drevne Kraljevine Galicije. Danas je jedan od najbolje očuvanih istorijskih centara u Galiciji. Gradom dominiraju tri crkve u gotičkom stilu: Santiago, Santa Maria Do Azogue i San Francisko. Nakon razgledanja slobodno vreme za šetnju. Povratak u La Korunju. Večera u sopstvenoj režiji. La Korunja ima mnoštvo restorana u kojima se poslužuju razne vrste mesa. S obzirom na veliko prisustvo šuma i zelenih površina, jedan od specijaliteta je i Lacon con greloc – svinjetina u kombinaciji sa krompirom i začinima. Drugi kažu da je galicijska govedina jedna od najboljih. U ovim krajevima se uzgaja posebna vrsta govedine čije je meso sočno i jednostavno se sprema u pećnici ili na roštilju. Najpoznatija je rubia galjega, što bi u prevodu značilo galicijska plavuša. Povratak u hotel. Noćenje.
4.dan/16.Oktobar La Korunja –Muhia – Finistere – Santiago De Kompostela (205 km)
Doručak. Odjava iz hotela. Polazak za Muhiju (Muxia), Costa de la Muerte (Obala smrti) i Finistere. Obilazak Virše da Barka (Virxe da Barca), svetilište izgrađeno u baroknom stilu koje je u velikoj meri stradalo u požaru 25.decembra 2013-e godine. Costa de la Muerte, neukroćena obala, svoje ime je dobila zbog velikog broja brodoloma duž njene stenovite obale. Od davnina ljudi su verovali da je ova obala kraj sveta i da je ovo „kapija“ zagrobnog života. Regija je jedno od najsvetijih mesta, prepuna legendi, prirodnih lepota i jedinstvenog ambijenta. Prema legendi Bogorodica se ovde pojavljuje i danas, pa se njen lik može videti u masivnim stenama. Stene obale smrti su nekada bile značajno mesto za Kelte koji su ovu regiju naseljavali i upražnjavali svoje paganske običaje mnogo pre dolaska Rimljana. Veruje se da se Bogorodica ukazala Sv.Jakovu – zaštitniku hrišćana upravo ovde i na taj način pružila podršku u širenju hrišćanstva. Danas ova regija poseduje divne peščane plaže i skrivene pećine. Posetioci će imati priliku da vide jednostavnost života kakav danas vode stanovnici ove regije. Danas izvor života u ovoj regiji čini okean, privreda se zasniva na ribolovu i uzgajanju školjki. Ovde ćete naći najrazličitije vrste školjki koje ne postoje u drugim krajevima sveta. Nastavak puta za Finistere (na galicijskom Fistere). Finistere je živopisno ribarsko mestašce koje svojim bojama u kombinaciji sa zalaskom sunca zaseni svakog turistu. Čine ga brojne uzane ulice koje vode do centralnog trga na kojem se nalazi kapela iz XVIII veka. U blizini grada, na oko 3 km udaljenosti, nalazi se svetionik na rtu, visine 17 m – Monte Fačo. Slobodno vreme za ručak u sopstvenoj režiji. Ukoliko ste ljubitelj mlečnih proizvoda, na ovoj turi imaćete prilike da se upoznate sa galješkim sirevima. Mogu se naći u svim gradovima, ali i na lokalim pijacama. Galicija prema nekim podacima proizvede 20 miliona kilograma sira godišnje. To su uglavnom razne vrste kačkavalja različite starosti. Keišo de Tetilja (Queixo de Tetilla) je sir u obliku male kupe. Kremaste je teksture, u kombinaciji sa lokalnom pršutom, maslinama i vinom je sjajan odabir jednog obroka. Jedno od takođe laganih obroka, a tradicionalnih jeste Pimientos de Padrom – pržene slane paprike. Ukoliko pitate prosečnog Galižanina kakvog su ukusa paprike, za odgovor ćete dobiti „neke su ljute, a neke nisu“. Jedna od karakteristika koja se vezuje za Galižanine jeste da ne daju konkretne odgovore i da na pitanje najčešće odgovaraju pitanjem. Tako je i sa paprikama. Nastavak putovanja ka glavnom gradu pokrajne Galicija – Santiago De Kompostela. Na putu je predviđen obilazak vodopada Ezaro, još jednog prirodnog bogatstva. Dolazak u Santiago u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Slobodno veče. Noćenje.
5.dan/17.Oktobar Santiago De Kompostela – Vigo (88 km)
Doručak. Odjava iz hotela. Obilazak Starog grada koji je od strane UNESCO-a proglašen svetskom kulturnom baštinom. Nakon Jerusalim i Rima, ovo je treći po važnosti religijski centar za hrišćane. Svake godine milioni hodočasnika posećuju glavni grad Galicije. Placa De Obradorio je istorijski centar grada, jedan od najznačajnijih trgova u okviru cele Španije. Trgom dominiraju objekti čija arhitektura je rađena u neoklasicizmu, baroknom, gotičkom i renesansnom stilu. Bogato dekorisane fasade čuvaju kulturno nasleđe staro i do 700 godina. Palata Rakoi se nalazi suprotno od katedrale na pomenutom trgu. Fasada je primer neoklasicizma i oslanja se na granitnu kolonadu sa 14 lukova. Prvobitno je korišćena u religijske svrhe, dok je danas sedište gradske skupštine i galicijske vlade. Druga važna građevina koju treba istaći je Manastir Sv.Martina koji pokriva površinu od 20 000 m2. Fasada je rađena u baroknom stilu i duga je 100 m. Najvažnija građevina je svakako Katedrala Santiago De Kompostela koja dominira gradom i predstavlja najviše poštovanu versku građevinu u okviru čitave Španije. Predviđen je ulazak u katedralu. Prema legendi ovde leže ostaci Sv.Jakova, jednog od 12 Hristovih apostola. Najpre građena je u periodu od 1075 – 1211. godine, kasnije dopunjena baroknim i gotičkim stilom. Na glavnom ulazu nalazi se 200 slika koje opisuju apokalipsu. Unutrašnjost katedrale je jednako bogato dekorisana kao i spoljašnjost. Treba istaći da jedan od prvih Univerziteta u Evropi, a po nekima i u svetu, osnovan u Santiagu i njegova istorija seže 500 godina unazad. Nakon razgleda sledi slobodno vreme predviđeno za ručak u sopstvenoj režiji. Santiago de Kompostela nije samo riznica verskih objekata i sjajne arhitekture, već i grad sa mnoštvo restorana, barova, tapas barova i ukusnih galicijskih specijaliteta sa primesama aromatičnih vina koja dolaze iz ovih krajeva. Ukusni lagani obroci se mogu naći na svim lokacijama širom regiona. Nakon ručka, slobodno vreme za individualna razgledanja. U blizini srca grada nalazi se Park de Alameda, još jedno od najviše fotografisanih mesta ovog grada. Parkovi i zelene površine u ovom delu Španije svoj sjaj duguju vlažnoj klimi i puno su lepši od svih ostalih koji su dostupni za javnost. Među turistima se govori da regiju niste videli ukoliko niste obišli pijacu. U Santiagu je pijaca živopisna i predstavlja atrakciju sama za sebe. Stara je oko 80 godina, arhitektonski se savršeno uklapa uz okruženje i ovde se mogu videti razne kulture i gastronomija u jednom prijatnom ambijentu. Nakon celodnevnog razgledanja, sledi nastavak putovanja za Vigo. Na putu ka Vigu predviđen je obilazak Pazo de Oca, barokni vrt poznatiji kao “Galicijski Versaj”. Nastavak ka Vigu. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme za večeru u sopstvenoj režiji. Kako se Vigo nalazi na obali okeana, ovde preporučujemo da odete i testirate morske specijalitete. Herbias je lokalno piće – liker, koji se pravi od anisa i sa ovim se obično završava obrok. Oruho (Orujo) je još jedno lokalno piće, brandy, koje se pravi od ostatka grožđa nakon ceđenja za vino. Destiluje se začinskim biljem i orašastim plodovima. Noćenje.
6.dan/18.Oktobar Vigo – Cambados – O Grove – Isla De la Toja (144 km)
Doručak. Celodnevni izlet za Kampados (Cambados), O Grove i Tohu (Isla De La Toja). Kambados je još jedan primer Starog grada, nalazi se na obali reke Arusa. Njegova peščana obala zaštićena je od vetra poluostrvom O Grove i prevlakom La Lanzada. Smatra se prestonicom sorte grožđa Albarinjo i ukusne morske hrane. Ovde ćete imati priliku da gustirate i razumete zašto ovu regiju zovu rajem za hedoniste. Predviđena je degustacija tipičnog vina ovog kraja. Ulice Kambadosa ispunjavaju monumentalne građevine kao i veličanstveni dvorci galicijske aristrokratije i plemstva. Nastavak ture ka mestu O Grove gde je predviđeno ukrcavanje na brod i početak podvodne avanture. Brodovi su sa staklenim dnom. Na taj način gosti mogu da se upoznaju sa načinom uzgoja školjki i ono važnije sa vrstama koje postoje. Nakon razgleda podvodnog sveta, sledi kratka degustacija školjki. Nastavak ture do ostrvca Toha koje se nalazi preko puta i povezano je mostićem iz XVIII veka. Šetnja ostrvcem koje ima jako puno zelenila, nekoliko hotela, golf terene, par prodavnica među kojima su i razne rukotvorine lokalnog stanovništva. Nakon razgledanja povratak u Vigo. Kako je dan u znaku školjki, predlažemo da večeru u sopstvenoj režiji nastavite u istom ukusu. Iskoristite priliku da probate školjke koje nisu tako lako dostupne u svetu, zovu se percebe. Rastu na nepristupačnim stenama, skupe su iz razloga što je teško loviti ih i po život rizično. Lovci se bore sa nemirnim okeanom i talasima, spuštaju se duž stene dok su sve vreme vezani konopcima ili sajlama poput onih planinarskih. Na taj način su zaštićeni od pada, ali ne i od sile talasa koji ovde nemaju milosti. Ova vrsta školjke je lako dostupna u Galiciji i na severu Portugalije gde ih još nazivaju Luciferovi prsti. U Galiciji njihov naziv bi značio leteća, beloglava guska. Poreklo naziva datira iz srednjeg veka kada ljudi nisu znali da se ptice sele, već su smatrali da one spontano nastaju. Nekada se verovalo da su odnekuda pale u vodu i kasnije pretvorile u školjke. Na oko podsećajući na kandže velikih zverki, ali su izuzetno ukusne, zdrave, hranljive i popularne u ovim krajevima. Noćenje.
7.dan/19.oktobar Vigo – Pontevedra – Kombaro (62 km)
Doručak. Polazak na celodnevni izlet za Pontevedro i Kombaro. Obilazak Pontevedra, glavnog grada istoimene provincije. Gradom dominiraju uzane ulice i kamene vile koje se nazivaju pazosi. Prema mišljenjima i ocenama mnogih, ovo je mesto gde je najkvalitetniji život u Evropi. Život se odvija prilično jednostavno i sporo, nema puno saobraćaja, centralni delovi su uglavnom pešačke zone. Bazilika Santa Marije koja je podignuta u XVI veku, srce grada i centralni trg Fereria kojim dominira fontana koja je takođe iz XVI veka. Slobodno vreme za šetnju. Nastavak ture ka Kombaru. Kombaro se nalazi na rukavcu reke Rias Baišas, 6 km udaljen od gradića Pontevedra. Stara četvrt Kombare je proglašena za kulturno dobro. Na trgu Placa de San Rokue se može videti zgrada biblioteke koja datira iz XVIII veka, kao i dva krsta u gradu na kojima se nalaze lik Bogorodice i Isusa. Slobodno vreme za ručak u sopstvenoj režiji. Povratak u Vigo. Noćenje.
8.dan/20.Oktobar Vigo – Porto(155km) – Beograd
Doručak. Odjava iz hotela. Polazak za Porto. Na putu je predviđen obilazak tvrđave Kastro (O Castro). Tvrđava datira iz 1665-e godine, izgrađena je kao sistem odbrane od potenicjalnih napada engleskih snaga. Nastavak ka Bajoni, srednjovekovnom gradiću, gde je predviđena pauza za ručak u sopstvenoj režiji. Uzimajući u obzir da je ovo poslednji dan boravka u regiji Galicije i kako se dezert poslužuje na kraju, predlažemo da obrok završite Santiago kolačem koji je tradicionalni u ovoj regiji. Sastoji se iz jaja, badema, šećera, cimeta i korice limuna. Posut je šećerom u prahu formirajući oblik krsta Sv. Jakova, zaštitnika regije. Bajona se nalazi na poluostrvu, na samoj obali Atlanstkog okeana, na oko 18 hektara površine, opasana zidinama dugim 3km. Zidine poseduju tri kule, na ulazu Sat kula u kojoj je nekada bilo zvono koje je služilo za uzbunu u slučaju neprijateljskog napada. Bajona je prvo mesto u Evropi u kom se čula vest o otkriću Amerike. Dana 01.marta 1493-e godine Kolumbova galija La Pinta je stigla u Bajonu i donela vest. Danas je u luci vidljiva replika tadašnje galije. Polazak za Porto odakle je predviđen let za Beograd. Let za Beograd na liniji JU569 u 17:35h, dolazak u Beograd u 22:00. Kraj usluge.
Smene
13.10.2024.
Napomene o ceni
- Putno zdravstveno osiguranje - Ručkove i večere - Usluge koje nisu navedene programom
U cenu je uključeno
- Avio prevoz na relaciji Beograd – Porto – Beograd kompanijom Air Serbia sa pripadajućim taksama (66€ u trenutku objave programa, podložno promeni) - Smeštaj u navedenim hotelima 4* ili sličnim na bazi usluge noćenje sa doručkom, 7 noćenja - Ulaznicu za katedralu u Santiago de Kompostela - Uaznicu za katedralu u Bragi - Vožnju uspinjačom Bom Žesus - Transfere i obilaske na navedenim relacijama - Degustaciju vina - Vožnju brodom sa degustacijom plodova iz luke O Grove u trajanju od sat vremena - Ulaznicu za vrt Pazo de Oca - Usluge lokalnih vodiča - Usluge licenciranog vodiča na srpskom jeziku - Organizaciju putovanja
U cenu nije uključeno
-Gradska taksa oko 2€ dnevno po osobi, plaćanje na recepciji hotela -Fakultativni izleti po programu -Napojnice za lokalne vodiče i vozače -Putno zdravstveno osiguranje