Beograd, 31.08.2021. godine

NAPOMENA: Preporučujemo da nas zapratite na VIBERU kako bi na najbrži način dobili eventualne nove izmene o uslovima za ulazak u R. Albaniju, kao i druge važne informacije vezane za putovanja u druge države. Zapratite nas klikom OVDE.

USLOVI ZA ULAZAK - PUTOVANJE U REPUBLIKU ALBANIJU

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u R. Albaniju. Počev od 6. septembra, putnici koji ulaze u Republiku Albaniju, na svim graničnim prelazima, moraju posedovati jedan od sledećih dokumenata:

  • Potvrda o vakcinaciji (potrebno da je od datuma potpune vakcinacije proteklo najmanje dve nedelje);
  • Negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati);
  • Potvrda o preležanoj bolesti COVID-19 (validna do 6 meseci nakon izlečenja).

 

Navedena pravila važe za sva lica (osim za decu do 6 godina starosti), uključujući i ona koja tranzitiraju kroz R. Albaniju.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Državljani Republike Srbije koji poseduju važeću putnu ispravu ili biometrijsku ličnu kartu, mogu ući, tranzitirati i boraviti u Republici Albaniji bez vize 90 dana, u periodu od 180 dana od datuma prvog ulaska na teritoriju zemlje.

Takođe, maloletna lica starija od 10 godina života (u daljem tekstu dete)  koja po Zakonu o ličnim kartama Republike Srbije imaju pravo na ličnu kartu, s njom mogu ući i boraviti u Republici Albaniji.

Državljanima Republike Srbije koji nameravaju da u Albaniju putuju preko južne srpske pokrajine Kosova i Metohije za prelazak administrativnih linija  potrebna je važeća  lična karta.

Maloletna lica tj. deca starija od 10 godina koja poseduju ličnu kartu, s njom mogu putovati preko Kosova i Metohije.

Deci koja ne poseduju lične karte, za prelazak administrativnih linija i putovanje preko KiM, potreban je Izvod iz matične knjige rođenih na koji je neophodno zalepiti ili zaheftati fotografiju deteta, a za ulazak u Republiku Albaniju potreban im je pasoš.

Ulazak kućnih ljubimcima je moguć uz pasoš vakcinacije veterinarske Ambulante i potvrdu veterinara da je ljubimac zdrav.

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Na teritoriji Republike Albanije, zbog pandemije virusa COVID - 19, na snazi je zabrana kretanja od 00-06 časova. Turistima koji u zemlju ulaze u vreme zabrane kretanja omogućeno je da od graničnog prelaza na kom su ušli u zemlju, bez zadržavanja tokom puta, stignu do željene destinacije.

TRANSPORT – U Republiku Albaniju možete putovati preko međunarodnog aerodroma „Majka Tereza“ koji se nalazi u blizini Tirane. Er Srbija ima četiri linije nedeljno, let traje oko 60 min. Takođe, iz Tirane svakodnevno ima tri autobuske linije za Prizren i Prištinu odakle, uz pauzu od 30-45 minuta, put možete nastaviti za Beograd ili ostale gradove u Srbiji. Od nedavno saobraćaju i direktni autobusi na relaciji Beograd-Drač i Beograd-Valona.

Neophodno je biti oprezan kada je saobraćaj u pitanju, jer kod vozača, bilo automobila, motocikala ili biciklista u Albaniji, pogotovo u većim gradovima, postoji visok stepen slobode ponašanja, što dovodi do velikih gužvi i neretko do saobraćanih nesreća. Oprez i visok nivo koncentracije neophodan je, takođe, na regionalnim putevima gde je naročito u blizini naseljenih mesta moguća pojava domaćih životinja koje se slobodno, bez nadzora kreću po putu.

Izuzetno je važno poštovati saobraćajnu signalizaciju i ograničenje brzine na auto, magistralnim i regionalnim putevima kroz zemlju, jer su česte kontrole radara saobraćajne policije.

OSTALO – Albanska valuta je LjEK čija vrednost u januaru 2021 za .1 evro iznosi 123, ljeka, odnosno, 1 dolar=101.75 ljeka. U hotelima, većim trgovinskim centrima, radnjama i sl. moguće je koristiti platne kartice naših banaka.

Kontakti

Prilikom boravka u R. Albaniji za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi R. Srbije u Tirani, putem sledećih kontakt telefona: +355-4-2223-042; +355-42232-091 i elektronske adrese: srb.emb.albania@mfa.rs

Važno: Uslovi za ulazak u R. Albaniju podložne su izmenama  i preuzete su 31.08.2021. godine sa sajta Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije.  Preporučuje se da se, pre putovanja, provere uslovi za putovanje u R. Albaniju, link: Ministarstvo spoljnih poslova R. Srbije https://www.mfa.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/albanija

 

YUTA info