• Firenca putovanje
    Firenca
  • Firenca evropski gradovi
  • Firenca cene

LETOVANJE GRCKA 2024

LETOVANJE GRCKA 2024

Firenca, Italija

Firenca se nalazi u centralnom delu Italije, na obalama reke Arno, skoro na podjednakoj udaljenosti (oko 300 km) od Rima i Milana. Najveći je i glavni grad pokrajine Toskane sa oko 400.000 stanovnika. Ovaj grad je na mapi sveta jedan od najvrednijih kulturno-istorijskih centara i naravno, nalazi se među najpoznatijim turističkim destinacijama.

Ime Firence potiče od latinske reči Florentia sa značenjem – cvetna i u sličnom obliku npr. Florence, se i danas zove na mnogim jezicima.

Dobro očuvano staro gradsko jezgro, sa trgovima, parkovima i remek delima arhitekture, je pod zaštitom UNESCO kao deo svetske baštine. Unutrašnjost mnogobrojnih crkava, palata i galerija krije čitav univerzum vrhunskih dela vizuelne umetnosti.

Istorijski, Firenca je još od srednjeg veka postala grad od izuzetnog značaja za čitavu Toskanu ali i širi region današnje Italije. Sa pravom je nosila epitet „srednjovekovne Atine“ ili „italijanske Atine“. Pravi procvat je doživela u periodu XV veka, kad je pod dominacijom moćne porodice Mediči, velikih pokrovitelja umetnosti i kulture, ovde zapravo „rođena“ renesansa.

Savremeni trenutak donosi Firenci (ili samo nastavlja standard postavljen još u srednjem veku) status jednog od centara svetske mode sa imenima kao što su Feragamo, Loti, Guči, Koveri, Kavali...

Po anketama vodećih svetskih časopisa, Firenca godinama dobija status najlepšeg grada na svetu, turistički, po nekim procenama zauzima treće mesto - 13 miliona turista godišnje su više nego dobra ilustracija za to.

Firenca, PUTOVANJA 2024, LETOVANJA, Firenca Italija

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?