• Viminacium rimski gradovi
    Viminacium
  • Viminacium obilasci cene
  • Viminacium rimsko nasleđe
  • Viminacium arheologija
  • Viminacium putovanje

LETOVANJE GRCKA 2024

LETOVANJE GRCKA 2024

YUTA Informacije i putovanja

Viminacium, Srbija

Arheološki lokalitet Viminacijum nalazi se u regionu sela Stari Kostolac i Drmno, 13 kilometara udaljen od Požarevca. Prostor nekadašnjeg rimskog grada i vojnog logora Viminacijuma (više od 450 hektara šire gradske i 220 hektara uže gradske teritorije) nalazi se danas ispod obradivih površina. U poslednje tri decenije obavljena su istraživanja pri čemu je otkriveno preko 13500 grobova, zatim ulice, trgovi, hramovi, kupatila, pozorište, hipodrom...ostaci iz preko šest vekova duge istorije glavnog grada rimske provincije Mezije Superior, i izuzetno vredni predmeti i freske nastali kao proizvodi kasnoantičkih i ranohrišćanskih radionica iz IV veka.

Tokom arheoloških iskopavanja pronađeni su i ostaci iz praistorije kao što su potpuno očuvani skeleti i kosti mamuta stari pet miliona godina koji su deo jedinstvenog mamut - parka u okviru antičkog lokaliteta.

Oživljavanje Viminacijuma je projekat koji vodi prof.Dr.Miomir Korać koji pored arheologa okuplja i matematičare, elektroinženjere, geofizičare, geologe, petrologe, stručnjake u oblasti daljinske detekcije, 3D modelovanja i veštačke inteligencije. Ovaj lokalitet predstavlja pravi primer mogućeg, uz naravno, vrlo ozbiljno angažovanje i posvećenost, što dovodi do situacije da zaista vredni segmenti kulturne baštine Srbije i Evrope zauzmu mesto koje im pripada. U svakom slučaju Viminacijum je već sada, a u godinama koje dolaze tek će postati, pravi simbol po kojem će se prepoznavati ovaj deo toka reke Dunav.

Viminacium, PUTOVANJA 2024, LETOVANJA, Viminacium Srbija

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?