• Amsterdam-Holandija-grad-city-break-gradovi-Evrope-3.jpg
    Amsterdam
  • Amsterdam-Holandija-grad-panorama-city-break-ponude-aranzmani-2.jpg
    Amsterdam
  • Amsterdam-Holandija-grad-panorama-putovanja-gradovi-Evrope-1.jpg
    Amsterdam

LETOVANJE GRCKA 2024

LETOVANJE GRCKA 2024

Holandija, PUTOVANJA

Holandija je zemlja jednoličnih, ravnih pejzaža prošaranih sistemom kanala čija je dužina preko 3000 km. Četvrtina teritorije se nalazi ispod nivoa mora, petina je prekrivena vodom a preko polovine je na granici nadmorske visine. Najveća i najstrašnija istorijska opasnost za ovu zemlju bile su naravno poplave. Poslednja velika desila se sredinom XX veka i tada je vlada preduzela izgradnju zaštitnog sistema Delta koji danas predstavlja jedan od najvećih graditeljskih poduhvata u istoriji čovečanstva i smatra se svetskim čudom modernog sveta. Projekat je okončan krajem XX veka, procenjuje se da će smanjiti mogućnost  poplave u Južnoj Holandiji i Zelandu na samo jednu u narednih 10.000 godina a za ostatak zemlje u narednih 4.000 godina.
U međuvremenu, Holandija nastavlja da povećava svoju površinu stvaranjem “poldera” – isušenih delova Severnog mora. Tako je npr. nastala čitava holandska provincija Flevoland.
Holandija je po mišljenju istoričara ekonomije, prva kapitalistička zemlja u svetu, razvila je najmoćniji trgovački grad moderne Evrope – Amsterdam i prvu robnu berzu u istoriji, što je postavilo temelje i današnjeg svetskog ekonomskog poretka. Vredi pomenuti da je “čak i stari Njujork jednom bio Novi Amsterdam”...


Amsterdam putovanje

Amsterdam

Broj ponuda: 6

Amsterdam

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?