• Larnaka putovanje
    Larnaka
  • Larnaka letovanje
  • Larnaka cene

LETOVANJE GRCKA 2024

LETOVANJE GRCKA 2024

Larnaka, Kipar

Larnaka se nalazi na jugoistočnoj  obali Kipra, treći je grad po veličini na ostrvu i mesto sa najvećim i glavnim međunarodnim aerodromom. Nekadašnje antičko ime Larnake bilo je Kition i ovo je najstariji grad na Kipru, stalno naseljen u poslednjih 6 hiljada godina.

Poreklo današnjeg imena grada može se tražiti u starogrčkoj reči „larmakes“ koja označava sarkofage (u jednini larnax).

U širem gradskom pojasu Larnake živi oko 100.000 stanovnika a od dva glavna centra Kipra, Nikozije i Limasola udaljena je podjednako – oko 60 kilometara. Ekonomija Larnake je kao i ekonomija čitavog Kipra, naravno, podređena turizmu ali ovaj grad ima i razvijenu industrij. Tu se nalazi najveća rafinerija nafte, druga je luka ostrva po značaju i veličini a u prošlosti je tradicionalno bila poznata po proizvodnji soli.

Larnaka, zajedno sa ostalim mestima na Kipru, deli izuzetno toplu i sušnu sredozemnu klimu sa prosečnom godišnjom temperaturom od 25 stepeni i veoma malom količinom padavina.

U neposrednoj blizini grada nalazi se nestalno slano jezero – leti presušuje ali tokom zime se napuni vodom i u periodu od novembra do marta ga posećuju flamingosi što predstavlja posebnu atrakciju.

Larnaka, PUTOVANJA 2024, LETOVANJA, Larnaka Kipar

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?