• Pafos putovanje
    Pafos
  • Pafos letovanje
  • Pafos cene

LETOVANJE GRCKA 2022

LETOVANJE GRCKA 2022

Pafos, Kipar

Grad Pafos, bio je veoma poznat još u antičko doba, najviše po grčkom mitu o rođenju boginje Afrodite, kao središte njenog kulta i najpoznatije mesto hodočašća Stare Grčke. Svoje ime je dobio po sinu kiparskog kralja Pigmaliona – Pafu tj. Pafosu, čije se rođenje opet vezuje za legendarni Afroditin kip od slonovače u koji je Pigmalion bio zaljubljen.

Mesto se nalazi na jugozapadnoj obali Kipra, oko 60 km zapadno od Limasola i oko 130 km od Larnake.

Ovaj deo ostrva uživa suptropsko-mediteransku klimu a osim predivnog Sredozemnog mora, tokom leta ga zapljuskuju i topli vazdušni talasi koji dolaze iz Sahare.

Turizam koji je osnova lokalne ekonomije, nagli razvoj doživeo je nakon 1974. godine i danas je Pafos jedna od vodećih turističkih destinacija na celom ostrvu. Od nekoliko veoma posećenih letnjih centara izdvaja se rizort Kato Pafos izgrađen oko srednjovekovne luke, koji zapošljava preko polovine ovdašnje populacije.

Osim predivnih plaža i zabave, ovo mesto nudi turistima veliki broj izuzetno vrednih kulturno-istorijskih znamenitosti i predstavlja pravi muzej na otvorenom. Zahvaljujući ostacima duge i bogate prošlosti, UNESCO je jednostavno čitav grad stavio na svoju listu svetske kulturne baštine.

Nekada glavna ostrvska luka danas je pretvorena u živopisnu marinu okruženu restoranima i smeštajnim kapacitetima. Međunarodni aerodrom Pafos udaljen je od grada 10 km.

Pafos, PUTOVANJA 2024, LETOVANJA, Pafos Kipar

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?