Beograd, 22.06.2022. godine

NAPOMENA: Preporučujemo da nas zapratite na VIBERU kako bi na najbrži način dobili eventualne nove izmene o uslovima za ulazak u Egipat, kao i druge važne informacije vezane za putovanja u druge države. Zapratite nas klikom OVDE.

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE u EGIPAT U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Ukinute su mere koje se odnose na suzbijanje virusa Covid-19 za sve putnike koji putuju u Egipat.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

R. Srbija i AR Egipat imaju vizni režim. Vizni režim se odnosi na nosioce običnih pasoša obe države, koji imaju pravo na ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji AR Egipat do 90 dana.

Državljani R. Srbije dolaskom u turističke destinacije na teritoriji Egipta imaju mogućnost dobijanja turističkih viza pri dolasku na aerodrome u Hurgadi, Mars Alamu, Šarm el Šeiku i dr. Prilikom dolaska na aerodrom u Kairu preporučuje se pribavljanje ulaznih viza u DKP AR Egipta u Beogradu.

Nosiocima diplomatskih PI na osnovu primene reciprociteta nije potrebna ulazna viza.

Prekoračenje ovog roka se novčano kažnjava novčanom kaznom.

Prilikom unošenja i iznošenja novca potrebno je nadležnim carinskim organima prijaviti sume veće od 10.000 dolara.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Bez obzira što posedovanje polise zdravstvenog osiguranja nije uslov za dobijanje vize, poželjno da je naši građani imaju, kako bi kasnije mogli da naplate troškove eventualnog lečenja.
AR Egipat vodu dobija desalinizacijom morske vode, ali postoje i prirodni izvori vode. Voda je bakteriološki ispravna, ali se preporučuje da se za piće koristi flaširana voda, dok se voda iz vodovoda može koristiti za tuširanje i ostale potrebe.
Svi hoteli imaju svoju medicinsku službu.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija je relativno stabilna. Posebna pažnja se posvećuje turističkim destinacijama, imajući u vidu da je AR Egipat jedna od najposećenijih zemalja na svetu. Preko 30 miliona Egipćana je direktno ili indirektno uključeno u granu turizma (30% populacije Egipćana)

TRANSPORT – Međunarodni aerodromi na koje uglavnom dolaze naši građani su u Kairo, Hurgada, Aleksandrija, Mars Alam, Šarm el Šeik, Asuan.
Železnički transport je razvijen ali nije preporučljiv za korišćenje u turističke svrhe.
Putna mreža je izuzetno dobro razvijena. Svi delovi AR Egipta su povezani autoputevima. Saobraćaj u najvećim gradovima je haotičan, sa velikim gužvama, posebno u Kairu.
Državljani R. Srbije koji imaju regulisan privremeni ili stalni boravak u AR Egiptu, mogu da izvrše zamenu srpske vozačke dozvole za egipatsku dozvolu, bez obaveze polaganja vozačkog ispita.
Sankcionišu se sve vrste saobraćajnih prekršaja kao i u drugim zemljama.

OSTALO–Lokalna valuta je egipatska funta. Njena vrednost prema čvrstim valutama varira u zavisnosti od situacije na međunarodnom tržištu.
Karticama naših banaka: VisaElectron i MasterCard se mogu kupovati robe i plaćati usluge, kao i podizati gotovina iz automata. U svim slučajevima se zaračunava procenat za naknadu troškova.
Alkohol se može konzumirati samo na mestu gde je obezbeđena dozvola za njegovo točenje.

Kontakti:

Prilikom boravka u Egiptu, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Kairu, putem sledećeg kontakt telefona: +202 2736-0691 i elektronske adrese: konzul@serbiaeg.com i serbia@serbiaeg.com

 

Važno: Mere za ulazak podložne su izmenama. Preporučuje se da se, pre putovanja, provere uslovi za putovanje u Egipat link: Ministarstvo spoljnih poslova R. Srbije: https://www.mfa.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/egipat

 

YUTA Info