• Napoli putovanje
    Napoli
  • Napoli evropski gradovi
  • Napoli cene

LETOVANJE GRCKA 2022

LETOVANJE GRCKA 2022

Napoli, Italija

Napulj, italijanski Napoli, nalazi se u južnoj Italiji u Napuljskom zalivu Tirenskog mora. Grad je treći po veličini, posle Rima i Milana, sa oko milion stanovnika u užoj i oko četiri miliona u široj gradskoj zoni.

Napulj predstavlja jedan od najstarijih stalno naseljenih gradova na svetu, veoma značajan u gotovo svakom periodu svoje duge i bogate istorije. Bio je kolonijalni centar antičke Grčke i jedan od glavnih kulturnih stožera Magna Grecije, kada je i dobio svoje današnje ime – Nea Polis, u prevodu sa grčkog „Novi Grad“.

Blaga sredozemna klima i banjske karakteristike toplih izvora u okolini grada – potekle od seizmičkih aktivnosti obližnjeg vulkana Vezuv, učinile su Napulj popularnim letovalištem rimskih careva.

Napulj je danas jedna od vodećih italijanskih i evropskih turističkih destinacija, čija tradicija seže u XVIII vek kad je bio deo čuvenog Grand Toura evropske aristokratije, temelja modernog turizma.

Veliko staro istorijsko jezgro grada, najveće u Evropi, je pod zaštitom UNESCO. U gradu se prepliću arhitektura i kultura srednjeg veka, renesanse, baroka i novijeg doba. U neposrednoj blizini je i jedna od najvećih arheoloških atrakcija današnjice – Pompeja, sa jedinstvenim „pogledom“ dva milenijuma unazad.

Grad Napulj je širom sveta poznat po čitavom nizu zanimljivosti – ako se izuzme negativno, kao što je organizovani kriminal i korupcija - ovo je grad u kojem je nastala pica, jedna je od najprometnijih luka na Mediteranu, u XVII veku je u Evropi od njega bio veći samo Pariz, direktno iz Napulja je dolazio lešnik, glavni sastojak čuvenih bečkih napolitanki Jozefa Manera...

Napoli, PUTOVANJA 2024, LETOVANJA, Napoli Italija

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?