• Aja Napa putovanje
    Aja Napa
  • Aja Napa letovanje
  • Aja Napa cene

LETOVANJE GRCKA 2024

LETOVANJE GRCKA 2024

Aja Napa, Kipar

Naziv ovog mesta potiče od imena manastira koji je u doba venecijanske vlasti osnovan na mestu gde se danas nalazi sam centar grada. Reč Ayia je isto što i Agia i na grčkom jeziku znači sveta, dok je Napa stara reč koja označava dolinu. Doseljenici koji su osnovali prvo naselje došli su iz grčkog grada Soluna.

Sveta dolina, Ajia Napa smeštena je u blizini rta Greko u istočnom delu ostrva. Iako pripada distriktu Famagusta, na svega oko 12 km južno od istoimenog grada, nalazi se u zoni južnog, neokupiranog dela Kipra. Takođe veoma poznato kiparsko letovalište Protaras, udaljeno je svega 8 km.

Duž cele obale raspoređeni su hoteli, apartmani, restorani i moderna infrastruktura što je ovo nekada malo i mirno ribarsko selo postepeno pretvorilo u pravi mediteranski raj.

U samom gradu se takođe nalazi veliki broj restorana, klubova, noćnih barova, prodavnica...ali i kulturno istorijskih mesta koje treba posetiti. Tu je svakako stari manastir Ajia Napa ili Pomorski muzej a svake godine održava se i veliki festival sa bogatim i atraktivnim programom. Na svega desetak minuta od centra, nalazi se predivni rt Greko (Cape Greco) koji je jedna od najlepših tačaka na celom ostrvu Kipar.

Ajia Napa se nalazi na oko 40 km udaljenosti od Larnake i međunarodnog aerodroma.

Aja Napa, PUTOVANJA 2024, LETOVANJA, Aja Napa Kipar

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?