• Limasol putovanje
    Limasol
  • Limasol letovanje
  • Limasol cene

LETOVANJE GRCKA 2024

LETOVANJE GRCKA 2024

Limasol, Kipar

Limasol je posle Nikozije drugi grad po veličini na Kipru i glavni grad istoimenog distrikta. Nalazi se na južnoj obali ostrva u zalivu Akrotiri, sagrađen između dva antička grada – Amatus i Kurion.

Iako ne postoji mnogo pisanih istorijskih tragova o osnivanju grada, pretpostavlja se da je ovaj grad postojao i funkcionisao još u antičko doba. Pominje se kasnije pod imenima Teodosijana i Neapolis a u X veku bio je poznat pod imenom Lemesos. Krajem XII veka, u trećem krstaškom pohodu, završava se vekovna dominacija Vizantije nad Kiprom i grad dobija vladare sa zapada. U XVI veku počinje doba Otomanske vlasti koje traje sve do pred kraj XIX veka kada ostrvo preuzima Velika Britanija. U tom periodu nastaju i prvi hoteli i Limasol polako postaje jedna od glavnih i najvećih turističkih destinacija u zemlji.

U modernoj istoriji nezavisnog Kipra koja počinje 1960. godine, Limasol predstavlja jedan od najznačajnijih ekonomskih i industrijskih centara na ostrvu kao i glavnu trgovačku i turističku brodsku luku.

Nakon turske invazije 1974. godine, počinje nagli razvoj turizma, prvenstveno zbog okupacije Famaguste i Kirenije, dotad vodećih turističkih destinacija.

Moderni hotelski kompleksi sa savremenom infrastrukturom i divnim peščanim plažama, raspoređeni su duž uređene obale i šetališta od stare gradske luke prema istoku do Amatusa.

Od međunarodnog aerodroma u Larnaki, Limasol je udaljen 65 km.

Limasol, PUTOVANJA 2024, LETOVANJA, Limasol Kipar

Učitaj još

YUTA - Anketa

Da li na letovanje putujete sa agencijom ili u sopstvenom aranžmanu:
Letovaćete u?