Beograd, 18.08.2021. godine

NAPOMENA: Preporučujemo da nas zapratite na VIBERU kako bi na najbrži način dobili eventualne nove izmene o uslovima za ulazak u R. Kipar, kao i druge važne informacije vezane za putovanja u druge države. Zapratite nas klikom OVDE.

USLOVI - PROTOKOL ZA ULAZAK - PUTOVANJE U R. KIPAR

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Kipar. Od  19. avgusta 2021. godine R. Srbija će se naći u „crvenoj kategoriji“ zemalja, te će tako sva lica koja nisu vakcinisana morati da imaju dva negativna PCR testa, prvi 72 sata pre leta i drugi odmah po sletanju na Kipar (testiranje se obavlja na aerodromu, o trošku putnika, a vreme do dobijanja rezultata se mora provesti u samoizolaciji). Od ove obaveze se izuzimaju deca mlađa od 12 godina.
Određene kategorije lica će moći da se ukrcaju na let bez testa, ali su dužni da se testiraju po dolasku na Kipar: lica koja imaju regulisan boravak na Kipru i primila su bar jednu doze vakcine; lica koja imaju regulisan boravak na Kipru uzrasta 12-15 godina; lica koja imaju regulisan boravak na Kipru uzrasta 16-18 koji su primili prvu dozu vakcine; lica koja iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu i poseduju dokaz o tome izdat od strane Ministarstva zdravlja R. Kipar. U takvim slučajevima, lica koja spadaju u neku od navedenih kategorija, moraju ostati u obaveznoj samoizolaciji 72 sata, a nakon toga obaviti još jedno PCR testiranje. Ukoliko je ponovljeni test negativan, mogu prekinuti samoizolaciju.
Putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju nisu u obavezi da rade PCR test, ali mogu biti nasumično testirani na kiparskom aerodromu (o sopstvenom trošku). Vakcine koje se priznaju na teritoriji Kipra: Pfizer-Biontech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sputnik V, Sinopharm i Sinovac.
Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (CyprusFlightPass) 48 sata pre leta na https://www.cyprusflightpass.gov.cy, koja turistima služi za nesmetano kretanje na Kipru 7 dana, nakon čega su u obavezi da na svaka 3 dana rade PCR/Rapid test (ukoliko nisu vakcinisani).

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Vlada Republike Kipar donela je odluku o pojačanoj kontroli ulaska stranih državljana na svoju teritoriju. Ne odobrava se ulazak stranih državljana u R. Kipar ukoliko je krajnja destinacija boravak/noćenje na severnom (okupiranom) delu ostrva.
Lica koja ulaze na teritoriju R. Kipar to moraju učiniti preko legalnih graničnih prelaza na području koje efektivno kontroliše Vlada R. Kipar, a to su međunarodni aerodromi u Larnaki i Pafosu i luke u Limasolu i Larnaki.
Dolazak lica u R. Kipar preko bilo kog ilegalnog graničnog prelaza predstavlja narušavanje zakona R. Kipar i vlasti R. Kipar mogu kazniti i/ili pokrenuti sudski postupak protiv takvih lica. Aerodrom „Erdžan" na severnom delu ostrva predstavlja ilegalni granični prelaz za ulaz na teritoriju R. Kipra, kao i luke Famagusta i Karavostasi koje su od strane R. Kipar proglašene zatvorenim 1974. godine.
Državljanima R. Srbije za ulazak na teritoriju R. Kipar nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Potrebno je da poseduju biometrijsku putnu ispravu čiji je rok važenja najmanje tri meseca od planiranog datuma povratka. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava R. Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava. Nije moguće dobiti vizu ili turističku propusnicu na graničnom prelazu.

SOCIJALNI SPORAZUMI

Na snazi je Sporazum između Republike Srbije i Republike Kipar o socijalnoj sigurnosti, koji je stupio na snagu 2011. godine. Njime se omogućava ostvarivanje prava na penziju po osnovu perioda osiguranja navršenih u obe države. Ako lice nema pravo na davanje samo na osnovu perioda osiguranja navršenih u obe države, uzimaju se u obzir i periodi osiguranja navršeni na teritoriji treće države sa kojom obe države ugovornice imaju potpisan sporazum o socijalnoj sigurnosti koji predviđa sabiranje perioda osiguranja.
Postupak za ostvarivanje prava na penziju se sprovodi u Republici Srbiji preko Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Direkcija, Beograd i Direkcije Pokrajinskog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Novi Sad;
Organ za vezu o pitanjima koji se tiču sprovođenja Sporazuma , odnosno rešavanja eventualnih problema, u Republici Srbiji je Zavod za socijalno osiguranje.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Radi lične sigurnosti u toku boravka poželjno je posedovanje polise zdravstvenog osiguranja. Usluge lečenja i zdravstvenih pregleda su veoma skupe (pregled lekara specijaliste od 40-70 evra, jedan dan hospitalizacije 150 evra). U hitnoj službi GENERAL HOSPITAL u Nikoziji zdravstveni pregledi se mogu obaviti besplatno. Kontakt telefoni su + 357 22 603 000 i + 357 22 604 011.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Iako je R. Kipar od turske okupacije severnog dela ostrva 1974. godine faktički podeljen na teritoriju pod kontrolom Vlade R. Kipar koja obuhvata dve trećine ostrva, i severnu trećinu sa samoproklamovanom „Turskom Republikom Severni Kipar", bezbednost je na visokom nivou.
Tzv. Turska Republika Severni Kipar nije priznata od strane R. Srbije niti bilo koje treće zemlje, osim od Turske. Na ostrvu su raspoređene mirovne snage Ujedinjenih nacija (UNFICYP) koje obezbeđuju liniju razdvajanja, tzv. Zelenu liniju.
Od 2003. godine omogućen je prelaz sa područja pod efektivnom vladinom kontrolom na okupirani (severni) deo R. Kipra i to na nekoliko prelaza duž tampon zone koju obezbeđuju mirovne snage UN. Pomenutih punktova ima devet, na kojima policija R. Kipar sprovodi proveru identiteta i to su: Ledra Strit (najposećeniji) samo za pešake, Ledra Palas, Ajos Dometios (samo za vozila), Astromeritis –Zodia (samo za vozila), Pila-Pergamos, Ajos Nikolaos-Strovolia, Pirgos-Limnitis, Derinja i Apliki-Lefka.

Vlada R. Kipar dozvoljava kretanje i prelazak na navedenim punktovima svim državljanima R. Kipar, EU i državljanima trećih zemalja, pod uslovom da su na teritoriju R.Kipra ušli preko legalnih graničnih prelaza na području efektivne vladine kontrole.
R. Kipar ne garantuje bezbednost i nije u mogućnosti da pomogne strancima u slučaju nezgode, bolesti, krađe i drugih vanrednih situacija na teritoriji okupiranog dela, niti Ambasada R. Srbije može pružiti ikakav vid zaštite državljanima R. Srbije koji borave na okupiranom delu. Veći deo nepokretnosti lociran na okupiranom delu R. Kipar uključujući hotele, restorane, prodavnice i druge nekretnine, pripada raseljenim kiparskim Grcima koji su bili prinuđeni da ih napuste zbog turske invazije 1974. godine, ili predstavlja nepokretnosti izgrađene ilegalno na imovini raseljenih kiparskih Grka, čime se povređuju imovinska prava raseljenih lica. Državljanima R. Srbije se ne preporučuje da kupuju nepokretnosti na okupiranom delu Kipra, jer se u tom slučaju mogu suočiti sa dugotrajnim sudskim postupcima koji mogu dovesti do ozbiljnih finansijskih posledica.

TRANSPORT – Na teritoriji R. Kipra se vozi levom stranom. Drumarina se ne plaća. Ograničenje brzine na autoputu je 100 km/h, uz toleranciju do 20 km/h. Za prekoračenje brzine predviđena je novčana kazna, a za brzinu preko 150 km/h je predviđena kazna zatvora. Za upotrebu mobilnog telefona tokom vožnje predviđena je novčana kazna u iznosu od 150 evra, a svaki sledeći isti prekršaj je 300 evra. Za vožnju u pijanom stanju predviđena je novčana kazna (od 125 do 500 evra) a za izazivanje saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola preti kazna zatvora (od jednog do osam meseci) kao i novčana kazna (od 1500 do 5000 evra).

S obzirom na postojanje Sporazuma o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola između Republike Srbije i Republike Kipar, nosioci važećih srpskih vozačkih dozvola imaju pravo na njihovu upotrebu šest meseci od ulaska u R. Kipar, nakon čega su u obavezi da je zamene za adekvatnu kiparsku.
Predstavništvo AIR SERBIA se nalazi u Nikoziji i kontakt telefon je: +357 22 753 500.

Kontakt telefon Imigracione službe na Međunarodnom aerodromu u Larnaki: + 357 24 804 321 . Kontakt telefon Aerodroma-informacije o odlascima-polascima: + 357 24 804 336 i u Luci Limasol: + 357 25 805 343

Na Kipru nema organizovanih, redovnih autobuskih linija sa aerodroma do većih gradova. Moguće je koristiti TAXI prevoz ili mini-buseve firme Kapnos Airport Shuttle, broj telefona + 357 7777 1477, čije se predstavništvo nalazi na aerodromu.

OSTALO – Valuta za plaćanje je evro. Može se uneti i izneti iznos od 10.000 evra, dok veći iznos mora biti prijavljen. Dozvoljen je unos jednog boksa cigareta (200 kom.) i jednog litra žestokog alkoholnog pića. Lovačko oružje i kućni ljubimci mogu se uneti samo uz odgovarajuće potvrde.
Nije obavezna potvrda o posedovanju određene količine novčanih sredstava po danu boravka.

Kontakti

Prilikom boravka u Republici Kipar, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Nikoziji, adresa: 2 Vasilissis Olgas Str, 1101 Engomi, Nicosia, kao i putem telefona: (+357) 22 777511, 22 772924 ili elektronske adrese: nicosia@serbia.org.cy

 

Važno: Uslovi za ulazak u R. Kipar podložne su izmenama  i preuzete su 18.08.2021. godine sa sajta Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije.  Preporučuje se da se, pre putovanja, provere uslovi za putovanje u R. Kipar, link: Ministarstvo spoljnih poslova R. Srbije https://mfa.gov.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/kipar

YUTA Info